Εθνικη Επιτροπη Τηλεπικοινωνιων & Ταχυδρομειων

Από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων και το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, λάβαμε επιστολή την οποία υπογράφει η κ. Ιωάννα Αλεξοπούλου και την οποία φιλοξενούμε ως έχει κατωτέρω:

Με αφορμή το δημοσίευμα της 10ης Φεβρουαρίου 2012, στην εφημερίδα «Παρατηρητής της Θράκης» αναφορικά με τη λειτουργία δικτύου VDSL2 στην πόλη της Κομοτηνής, θεωρώ αναγκαία την ανασκευή απόψεων που διατυπώθηκαν και θίγουν την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων.

Είναι προφανές ότι η φιλοξενία απόψεων αποτελεί επιλογή και ευθύνη κάθε εντύπου. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο τίτλος του δημοσιεύματος και οι δηλώσεις, που παρουσιάζονται, ουσιαστικά αποπροσανατολίζουν τους συμπολίτες μας, στο θέμα της ανάπτυξης Δικτύων Πρόσβασης Νέας Γενιάς (NGAs) τόσο στην περιοχή της Θράκης, όσο και συνολικά στη χώρα.

Καταρχάς, το δημοσίευμα, σε αντίθεση με τους κανόνες της αντικειμενικής ενημέρωσης και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, προβάλλει μόνο τη μία πλευρά, καθότι δεν έχει ζητηθεί και συνεπώς δεν έχει συμπεριληφθεί, η αντίθετη άποψη, δηλαδή αυτή της ΕΕΤΤ. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους η εφημερίδα σας προέβη σε μία τόσο αρνητική δημοσίευση – και μάλιστα με πρωτοσέλιδη αναφορά! – παρουσιάζοντας ανυπόστατες και προπάντων παραπλανητικές κατηγορίες κατά της ΕΕΤΤ χωρίς να διερευνήσει και να αντιπαραθέσει και τις δύο πλευρές.

Με στόχο την αποκατάσταση της αλήθειας και την πλήρη ενημέρωση των αναγνωστών, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

Πρώτον, τα προσωρινά μέτρα που επέβαλε η ΕΕΤΤ σε καμία περίπτωση δεν «απαγορεύουν τη μεγάλη επένδυση του ΟΤΕ» σε δίκτυα νέας γενιάς (NGAs), όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα. Αντιθέτως, θέτουν ευθύς εξαρχής ένα σαφές και προβλέψιμο επενδυτικό και ρυθμιστικό περιβάλλον προς όφελος τόσο του ΟΤΕ όσο και των εναλλακτικών φορέων στη χώρα μας. Μέσω της επιβολής πρόσβασης στο δίκτυο του ΟΤΕ, υπό όρους αντικειμενικότητας και αμεροληψίας, θα αποτραπούν εκ νέου μονοπωλιακές καταστάσεις, οι ανταγωνιστές θα αναπτύξουν δικά τους δίκτυα και υπηρεσίες, θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και θα επιταχυνθεί, υπό όρους ρυθμιστικής βεβαιότητας και επενδυτικής σταθερότητας η ευρυζωνική διείσδυση στη χώρα μας, ως μοχλός οικονομικής ανάκαμψης.

Δεύτερον, οι κανονιστικές υποχρεώσεις που επιβλήθηκαν στον ΟΤΕ για το δίκτυο VDSL δεν αποτελούν κάποια αυθαίρετη απόφαση της ΕΕΤΤ όπως αφήνεται να εννοηθεί., αλλά απορρέουν ευθέως από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο (Σύσταση ΕΕ για τη ρυθμιζόμενη πρόσβαση σε δίκτυα πρόσβασης νέας γενιάς (NGA) και συνιστούν κοινή πρακτική για όλα τα νέα δίκτυα στην Ευρώπη (Αυστρία, Βέλγιο Γερμανία, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Ενωμένο Βασίλειο κλ.π.).

Επιπλέον, είναι ταυτόσημες με ό,τι ακριβώς ισχύει και στη Γερμανία για τη Deutsche Telekom. Το νομικό καθεστώς και οι κυρώσεις για την παραβίασή του ήταν επίσης γνωστά στην, κατά 30%, μέτοχο του ΟΤΕ, όταν σχεδίαζε την επένδυση VDSL στην Ελλάδα. Και βέβαια καμία εξαίρεση δεν είναι δυνατή.

Τρίτον, είναι αδιανόητο να ισχυρίζεται κάποιος ότι η ΕΕΤΤ έχει σκοπό να «εξοντώσει τον ΟΤΕ», ώστε να «ευνοηθούν οι λοιποί πάροχοι». Αντιθέτως, η λήψη μέτρων για την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του δικτύου VDSL κατέστη αναγκαία, εξαιτίας της παρατεταμένης επί πολλούς μήνες ολιγωρίας και έμμεσης άρνησης του ΟΤΕ να υποβάλει στην ΕΕΤΤ εγκαίρως τα αιτηθέντα από αυτήν κοστολογικά στοιχεία (επιχειρηματικό πλάνο VDSL, κόστος οπτικής ίνας, χωματουργικά έργα, δικτυακός εξοπλισμός, κόστος κεφαλαίου κλπ), παρά την εκ μέρους της Αρχής μας αποστολή σωρείας επιστολών. Πλην όμως, η μη αποστολή στοιχείων είχε ως αποτέλεσμα την πρακτική αδυναμία της ΕΕΤΤ να ρυθμίσει έγκαιρα την χονδρική τιμή παροχής της συγκεκριμένης υπηρεσίας, βάσει του πραγματικού κόστους, όπως ο νόμος απαιτεί. Στη συνέχεια, αντί να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις του, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε αιφνίδια την έναρξη εμπορικής διάθεσης του VDSL σε μερικούς δήμους της χώρας (Ζωγράφου, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή. Ξάνθη, Σέρρες), μετατρέποντας το μέχρι τότε «πιλοτικό» πρόγραμμα σε «εμπορικό», σε μη εγκεκριμένες τιμές από την ΕΕΤΤ, και χωρίς να έχουν επιλυθεί τα ενδεχόμενα τεχνικά προβλήματα παρεμβολών του VDSL στα δίκτυα ADSL των εναλλακτικών παρόχων, που προσέφυγαν στην ΕΕTΤ με επιστολές διαμαρτυρίας (Cyta, Wind Hellas, Forthnet, HOL κλ.π.).

Επίσης, είναι προφανές ότι διαφεύγει της προσοχής το γεγονός ότι πριν από ελάχιστες εβδομάδες, τέσσερις εκ των εναλλακτικών παρόχων (On Telecoms, HOL, Forthnet και Wind Hellas), που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, κατέθεσαν από κοινού προτάσεις στην ΕΕΤΤ με τις οποίες ζητούσαν τη λήψη συμπληρωματικών προληπτικών μέτρων στη διάθεση VDSL υπηρεσιών, με στόχο τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού, την προστασία του καταναλωτή στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και τη μη απαξίωση των δύο δισ. ευρώ σε επενδύσεις σε ADSL, που έχουν υλοποιήσει μέχρι σήμερα.

Τέταρτον, με σκοπό να μην «είναι το τελικό θύμα ο Έλληνας καταναλωτής», όπως ψευδώς αναφέρεται στο δημοσίευμα, αλλά με σκοπό να απολαμβάνει ποιοτικές υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές, η ΕΕΤΤ, εντός χρονοδιαγράμματος και σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Πλαισίου, έχει εγκρίνει τις τιμές του ΟΤΕ για τη διάθεση προς τους υπόλοιπους παρόχους υπηρεσιών χονδρικής ευρυζωνικής πρόσβασης, μέσω τεχνολογίας VDSL. Το αργότερο έως τα μέσα του 2012 και υπό την προϋπόθεση ότι ο ΟΤΕ θα είναι τεχνικά έτοιμος να παρέχει χονδρικές υπηρεσίες, θα μπορούν να διατεθούν προϊόντα λιανικής ευρυζωνικής πρόσβασης, μέσω δικτύου VDSL.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να τονίσω ότι η παράθεση ατεκμηρίωτων και απλουστευτικών συμπερασμάτων για το έργο και το ρυθμιστικό και εποπτικό ρόλο της ΕΕΤΤ στην αγορά των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, αλλά και η διατύπωση απολύτως αβάσιμων θέσεων, όπως αυτές που περιλαμβάνονται στο εν λόγω δημοσίευμα, είναι απαράδεκτη. Επιπρόσθετα, θίγει την προσωπικότητα και το ήθος των μελών, αλλά και το συνολικό έργο των εργαζομένων στην ΕΕΤΤ, με ό,τι αυτό νομικά συνεπάγεται.

Παρακαλώ προβείτε στις επιβαλλόμενες ενέργειες και στη δημοσίευση της παρούσας επιστολής, σε αντίστοιχο, με το εν λόγω δημοσίευμα, χώρο του εντύπου, ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία και η εικόνα της ΕΕΤΤ στους αναγνώστες της εφημερίδας σας.

Ιωάννα Αλεξοπούλου, Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων

 

Απάντηση της σύνταξης

Αγαπητή κυρία Αλεξοπούλου,

το ζήτημα του δικτύου VDSL στην Κομοτηνή και η έλλειψη αξιοποίησής του δεν καλύφθηκε δημοσιογραφικά για πρώτη φορά στην περιοχή της Θράκης με τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας ο κ. Κεπελής. Τα ευρυζωνικά δίκτυα και η επιλογή της Κομοτηνής ως μίας από τις πόλεις που θα τα υιοθετούσε πιλοτικά είναι γεγονός γνωστό στην κοινωνία της πόλεως από τότε που ανακοινώθηκαν ως καινοτόμα υποδομή της από τον τότε υπουργό Μεταφορών κ.Ευριπίδη Στυλιανίδη. Επιλογή που χαιρετίστηκε βεβαίως με όλους τους τρόπους για λόγους που ίσως διαφεύγουν στην ΕΕΤΤ, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τον τόπο μας, που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ως μέσο απεγκλωβισμού τόσο από τη γεωγραφική απομόνωση περιοχών της ενδοχώρας όσο και εξωστρέφειας και σχέσεων με επιχειρήσεις όμορων χωρών. Ακολούθως, το ζήτημα ολοκλήρωσης της υποδομής του δικτύου VDSL, που υλοποιήθηκε από τον ΟΤΕ Ροδόπης, επανήλθε στην επικαιρότητα με κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν σε όλα τα μέσα της περιοχής συνδικαλιστές του ΟΤΕ, οι οποίοι και αναφέρθηκαν στην άμεμπτη παραγωγικότητα των εργαζομένων του ΟΤΕ Ροδόπης και στο επίτευγμα της κατασκευής των ευρυζωνικών δικτύων σε χρονικό διάστημα ρεκόρ, συνέντευξη που δόθηκε τον απελθόντα Νοέμβριο, όπου και πάλι εκεί αναφέρθηκε το ζήτημα των αλλοτρίων παρόχων- ανταγωνιστών του ΟΤΕ και η μη δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησης των δικτύων νέας γενιάς από τον ΟΤΕ, χωρίς μάλιστα να υπάρξει από κανέναν η παραμικρή αντίδραση.

Ό,τι όμως μας ξαφνιάζει περισσότερο είναι η διαφαινόμενη τουλάχιστον εχθρικότητα απέναντι σ’ ένα μείζον για την Κομοτηνή ζήτημα που ανέδειξε συνομιλώντας με ειδικούς η εφημερίδα μας, η οποία, όπως και το σύνολο των επιχειρήσεων της περιοχής, επιθυμεί να αντιμετωπίζεται ως ισόκυρη από το κράτος συνισταμένη με τις παρόχους-εταιρείες που αναφέρατε και των οποίων τις επενδύσεις σε ADSL τόσο ένθερμα υπερασπίζεστε. Εχθρικότητα την οποία ούτως ή άλλως, είτε με δική σας ευθύνη είτε του ΟΤΕ όπως υπονοείτε, η ίδια υφίσταται χρόνια τώρα, αφού αν και εφημερίδα και αν και πληρώνει επί εικοσαετία για τέτοιου είδους υπηρεσίες, η δουλειά της ουσιαστικά ποτέ δεν γίνεται αφού εξαναγκάζεται να εργάζεται με τις άθλιες διαδικτυακές υπηρεσίες που παρέχουν τα πεπαλαιωμένα δίκτυα χαλκού. Έτσι είτε η ΕΕΤΤ ευθύνεται είτε ο ΟΤΕ –το έργο των υποδομών δικτύων πρόσβασης νέας γενιάς είναι ολοκληρωμένο, σύμφωνα με τα λεχθέντα δημοσίως, εδώ και ένα με ενάμιση περίπου χρόνο– αυτό που βιωματικά γνωρίζουμε και καταγγέλλουμε και αγωνιζόμαστε να το αλλάξουμε είναι ότι το διαδικτυακό μας ραδιόφωνο λειτουργεί ή δεν λειτουργεί ανάλογα με τα ποσοστά υγρασίας της ατμόσφαιρας, κι αυτό καταλαβαίνετε ότι ποσώς πρακτικά ενδιαφέρει, ιδιαίτερα αν κάποιος είναι ευυπόληπτος πολίτης, αποτείνεται σε ένα ευνομούμενο και εξυπηρετικό κράτος, και θέλει απλώς, καταβάλλοντας τα δέοντα, να γίνεται η δουλειά του.

Επιπλέον, αγαπητή κυρία Αλεξοπούλου, και με τον χώρο που διαθέτουμε στην επιστολή σας, σαφώς όχι λόγω του προστακτικού ύφους σας, φανταζόμαστε ότι σας έγινε σαφές ότι η εφημερίδα μας τίθεται υπέρ των διαλόγων, και ότι εκτός του στερεότυπου κανόνα φιλοξενίας των δύο απόψεων υπάρχει και η δυνατότητα παράθεσης της εναντίας άποψης- όταν αυτή υπάρχει- εκ των υστέρων. Πάντως διάθεση συκοφάντησης σαφώς και δεν υπήρξε, και είναι μάλλον προς τιμήν της ΕΕΤΤ που απαντά και επανορθώνει ζητήματα που θίγει και ο περιφερειακός τύπος, πρακτική λησμονημένη από το σύνολο των κρατικών φορέων, εδώ και χρόνια δυστυχώς. Εξάλλου, όπως και να το κάνουμε μας δώσατε είδηση, μια και όπως λέτε μέχρι το καλοκαίρι τα μαρτύρια τα δικά μας αλλά και των υπολοίπων επιχειρηματιών που στηρίζονται και αξιοποιούν το διαδίκτυο θα έχουν τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα.

 

Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.