ΕΣΠΑ και διαδικτυο στο «οπλοστασιο» των επαγγελματιων της Κομοτηνης

Α. Γραβάνης και Β.Μ. Γαλανάκης συνέστησαν στους επαγγελματίες της πόλης εργαλεία για την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους

Δύο εργαλεία για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στο σημερινό δύσκολο κλίμα, τα χρηματοδοτικά του ΕΣΠΑ και το διαδίκτυο γνώρισαν όσοι επαγγελματίες βρέθηκαν τη Δευτέρα 13 Μαρτίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής.
 
Σε αυτήν ο Βασίλειος-Μάριος Γαλανάκης μίλησε για το εμπόριο στη ψηφιακή εποχή, ενώ ο Αντώνης Γραβάνης αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά προγράμματα που αναμένεται να ανοίξουν το αμέσως επόμενο διάστημα.
 
 

Βασίλειος-Μάριος Γαλανάκης «Ο επαγγελματίας δεν πρέπει να σκορπάει τα λεφτά του δεξιά και αριστερά και να ασχολείται με πυροτεχνήματα» 

Για το εμπόριο στην ψηφιακή εποχή μίλησε ο κ. Βασίλειος-Μάριος Γαλανάκης, τονίζοντας πως σημαντικότερο είναι οι επαγγελματίες να καταλάβουν τι πραγματικά είναι το ίντερνετ, τι αναζητούν οι χρήστες, και φυσικά πώς μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτό το εργαλείο. Στην ομιλία του δε έκανε μια μικρή εισαγωγή σε όλες αυτές τις έννοιες με στόχο να λειτουργήσουν καλύτερα και να μάθουν τι πρέπει να κάνουν.
 
«Υπάρχουν καλές και κακές πρακτικές. Ο επαγγελματίας δεν πρέπει να σκορπάει τα λεφτά του δεξιά και αριστερά και να ασχολείται με πυροτεχνήματα, είναι πράγματα απλά, κατανοητά και με λίγο παραπάνω διάβασμα ο κόσμος μπορεί να κάνει θαύματα» ανέφερε ο κ. Γαλανάκης.
 
Μία από τις ιδέες που παρέθεσε στους ακροατές του ήταν ότι θα πρέπει οι ιστοσελίδες τους να έχουν μοναδικό περιεχόμενο, αν θέλουν να πετύχουν το στόχο τους. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, κατανοητοί και με πραγματικά δικό τους περιεχόμενο, όχι αντιγραμμένο από άλλα σημεία, γιατί έτσι δεν τους εμφανίζει και στις σωστές θέσεις στο google ή σε άλλες μηχανές αναζήτησης.  

Αντώνης Γραβάνης «Τα χρηματοδοτικά εργαλεία ίσως να αποτελέσουν την μοναδική ανάσα για τις επιχειρήσεις» 

Για τη δυνατότητα της ανάπτυξης μέσω των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που αναμένεται να είναι διαθέσιμα την αμέσως επόμενη περίοδο μίλησε ο κ. Αντώνης Γραβάνης, εστιάζοντας στα προγράμματα του ΕΣΠΑ που αφορούν επιχειρήσεις, κυρίως τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή τους, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας.
 
«Όλοι γνωρίζουμε το ασφυκτικό πλέον περιβάλλον που υπάρχει για τους επιχειρηματίες, τους εμπόρους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, με τα χρηματοδοτικά αυτά εργαλεία να αποτελέσουν ίσως την μοναδική ανάσα για αυτούς» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 

Επισήμανε βέβαια πως και σε αυτό τον τομέα υπάρχουν αρκετά προβλήματα, με χαρακτηριστικότερο αυτό των καθυστερήσεων, όμως εξέφρασε την άποψη πως μέσω αυτών των προγραμμάτων κάθε επιχείρηση έχει δυνατότητα εξεύρεσης χρηματοδότησης. Αυτή τη στιγμή η μόνη πρόσκληση που είναι ανοιχτή είναι το «ερευνώ καινοτομώ δημιουργώ» αλλά μέσα στον Απρίλιο αναμένονται πολλές ακόμα προσκλήσεις για διάφορα μεγέθη επιχειρήσεων, δίνοντας ένα ελάχιστο τρόπο να επανεκκινηθεί έστω και λίγο η οικονομία, μιας και όλα αυτά τα επενδυτικά σχέδια αφορούν την δική τους αναβάθμιση και την προμήθεια εξοπλισμών, ώστε να πάει η τοπική οικονομία ένα βήμα πιο μπροστά.
 
Την προηγούμενη χρονική περίοδο, όπως εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Γραβάνης, είχαν δημοσιευτεί τέσσερις προσκλήσεις, που έληξαν τον Ιούλιο, για την αναβάθμιση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, για την ανάπτυξη τουριστικών επιχειρήσεων, τους αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και για τις νεοφυείς επιχειρήσεις Ήδη για τους αποφοίτους της τριτοβάθμιας και τις νεοφυείς έχουν δημοσιευτεί τα αποτελέσματα και αναμένονται οι οριστικοί πίνακες έγκρισης, και μέχρι το καλοκαίρι αναμένονται τα αποτελέσματα για τα άλλα δύο προγράμματα που αφορούν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και τις τουριστικές επιχειρήσεις. Το αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζεται, από αυτά που έχει αφήσει να διαρρεύσουν το υπουργείο, η δημοσίευση των τριών προσκλήσεων που είχαν δημοσιευτεί και πέρυσι, δηλαδή για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, για τους απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
 
Όσο για τα τουριστικά, θα βγει ξανά πρόσκληση, που θα αφορά την επέκταση δυναμικότητα, στην επέκταση νέας μονάδας ή συμπληρωματικής μονάδας, ώστε να υπάρξει επέκταση της δυναμικότητας και των αριθμών των κλινών.
 
Παράλληλα εντός του Απριλίου, σύμφωνα με τον κ. Γραβάνη αναμένεται πρόσκληση που θα αφορά στο λιανικό εμπόριο, στην εστίαση, στις υπηρεσίες εκπαίδευσης αλλά και στο franchise, τομείς που στις προηγούμενες προσκλήσεις δεν ήταν επιλέξιμες. Τέλος αναμένεται να ανοίξει νέο πρόγραμμα το οποίο θα έχει ως στόχευση συγκεκριμένους φορείς της οικονομίας με στόχευση στις μεσαίες επιχειρήσεις δηλαδή επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν πάνω από 50 εργαζόμενους και πάνω από 10 εκ. ευρώ κύκλο εργασιών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.