Εσχατη λυση η περικοπη δρομολογιων απο το ΚΤΕΛ Ροδοπης

Βοήθεια με την τιμή των καυσίμων, και όχι αύξηση των τιμών των εισιτηρίων θέλουν τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ

Προβληματισμός για το μέλλον, με δεδομένη την δραματική αύξηση των τιμών των καυσίμων, επικρατεί σε πολλά Υπεραστικά ΚΤΕΛ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Ροδόπης.

Ήδη υπεραστικά ΚΤΕΛ έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να περικόψουν δρομολόγια, ενώ και η Ομοσπονδία τους με επιστολή της ζητά να υπάρξει μέριμνα για την ανακούφιση της αύξησης των καυσίμων στα Υπεραστικά ΚΤΕΛ, αλλά και να μην γίνει αύξηση των κομίστρων, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες.

Σημαντικά αυξημένο το κόστος των μεταφορών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΚΤΕΛ Ροδόπης κ. Αντώνη Νικολαΐδη, το κόστος έχει αυξηθεί σημαντικά πιέζοντας με τη σειρά του και την δουλειά τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκέψεις περιορισμού των δρομολογίων τόσο εντός όσο και εκτός νομού, αν και προσπαθούν να μην φτάσουν σε αυτή την έσχατη λύση.

Το πετρέλαιο, τόνισε, έχει διπλασιαστεί από πέρυσι, και την ίδια ώρα, μόλις άρθηκαν οι περιορισμοί στους επιβάτες λόγω της πανδημίας, ο κόσμος δεν ταξιδεύει γιατί η αύξηση των τιμών σε όλα τα προϊόντα, και όχι μόνο στα καύσιμα, περιορίζει τις μετακινήσεις και τις εξόδους.

Με τα έξοδα να τρέχουν, και την ανάγκη να διατηρούν τις συνδέσεις τους και για τους φοιτητές της πόλης, ο κ. Νικολαΐδης τόνισε πως η άνοδος του κομίστρου, που προτείνεται από κάποιες πλευρές δεν αποτελεί λύση, γιατί όχι μόνο θα επιβαρύνει τους ήδη δοκιμαζόμενους πολίτες, αλλά και εν τέλει δεν θα έχει αποτέλεσμα, μιας και θα μειώσει περεταίρω την κίνηση.

Για αυτό και έχουν ζητήσει ενίσχυση στο καύσιμο, ή μείωση του ΕΦΚ, για να μην μετακυλήσει η αύξηση του πετρελαίου στο επιβατικό κοινό.

Άλλωστε τα εισιτήρια στα ΚΤΕΛ δεν έχουν αυξηθεί από 2009, ενώ πριν από μερικά χρόνια είχαν μειωθεί κιόλας.

Συνεχόμενες κρίσεις μειώνουν τις μετακινήσεις

Μέσω της Ομοσπονδία τους τα ΚΤΕΛ έχουν ενημερώσει το υπουργείο Μεταφορών για τις προτάσεις τους, μεταξύ των οποίων είναι η ενίσχυση για το καύσιμο, και εκφράζουν την αντίθεσή τους στην αύξηση του κομίστρου.

«Μετά από μια κρίση που ξεκίνησε το 2010, ακολούθησε η πανδημία, και ο κόσμος δεν έχει ορθοποδήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολαΐδης, σημειώνοντας πως πλέον ενώ φοιτητές ταξίδευαν δύο φορές το μήνα στον τόπο καταγωγής τους, πλέον το σκέφτονται ακόμα και για τη μία.

«Είμαστε σε πολύ δυσχερή θέση, θέλουμε βοήθεια από το κράτος, και δεν επιθυμούμε σε καμιά περίπτωση να αυξήσουμε τα εισιτήρια» τόνισε, κάτι που ιδίως τους οικισμούς θα σημάνει για πολλούς την αδυναμία να χρησιμοποιήσουν το λεωφορεία, ακόμα και αν περνά από το χωριό τους, για να έρθουν στην πόλη για τις πρώτες ανάγκες τους.

Ξεκαθάρισε βέβαια πως αυτή τη στιγμή δεν έχουν συγκεκριμένα δρομολόγια που βρίσκονται προς κατάργηση, και θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν με τις ίδιες συνθήκες όσο αντέχουν.

Ο κ. Νικολαΐδης θύμισε δε με νόημα πως τα ΚΤΕΛ ούτε πληρώνουν χαμηλότερα τα καύσιμα, όπως γίνεται από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, ούτε λαμβάνουν κάποια επιδότηση για την εξυπηρέτηση άγονων γραμμών.

Όσο για το κόμιστρο, αυτό δεν καθορίζεται από τα ίδια τα ΚΤΕΛ, αλλά από το Υπουργείο Μεταφορών, για αυτό και η επιστολή προς τον αρμόδιο Υπουργό για το θέμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.