Ερωτηματικο ακομα η τιμη για το πετρελαιο θερμανσης

Γιώργος Τζαμπαζλής: «Η βόρεια Ελλάδα δεν μπορεί να έχει στο καύσιμο θέρμανσης την ίδια τιμή με την Αθήνα»

Πτώση καταγράφουν το τελευταίο διάστημα οι τιμές στα καύσιμα, ενώ από την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου ξεκινά και η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Ωστόσο οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και η πολεμική σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης δεν προμηνύουν τη συνέχιση αυτής της πτωτικής πορείας, όπως έχει συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν που οι τιμές των καυσίμων είχαν λάβει την ανιούσα. 

«Εδώ στην περιοχή μας αυτή τη στιγμή πουλάμε πετρέλαιο γύρω στο 1,78-1,80, που είναι πάρα πολύ υψηλή  τιμή για μένα» εξήγησε μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής ο κ. Γιώργος Τζαμπαζλής, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Πρατηριούχων, ενώ αναφερόμενος στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης σημείωσε πως δεν έχουν καθοριστεί ακόμη ωστόσο εκτίμησή του είναι πως θα κυμανθούν στο 1,40-1,45..

Ο κ. Τζαμπαζλής θύμισε την πρόταση της ΠΟΠΕΚ για επαναφορά του μέτρου της επιδότησης στην αντλία, ούτως ώστε να επωφελούνται όλοι από την πτώση της τιμής στα καύσιμα, σημειώνοντας πως η ΠΟΠΕΚ είχε κάποιες επαφές σε αυτή την κατεύθυνση με τους αρμοδίους του κυβερνητικού επιτελείου χωρίς όμως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Ο ίδιος μάλιστα επανέφερε στο δημόσιο διάλογο και ένα άλλο πάγιο αίτημα των πρατηριούχων που είναι η διαφορετική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στις  περιοχές που έχει περισσότερο κρύο. «Η βόρεια Ελλάδα δεν μπορεί να έχει στο καύσιμο θέρμανσης την ίδια τιμή με την Αθήνα και τα νησιά. Τέλος του Οκτώβρη πάντα ανάβουμε καλοριφέρ. Στην Αθήνα ανάβουν καλοριφέρ τον Γενάρη, κι αν το ανάψουν. Καμία κυβέρνηση  δεν έχει δει ότι πρέπει κατ’ εμέ να υπάρχει μια διαφορετική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στις περιοχές που έχει κρύο με τις περιοχές της νότιας Ελλάδας που οι θερμοκρασίες της δεν έχουν  καμία σχέση με μας.  Υπάρχουν τεράστιες διαφορές στις θερμοκρασίες. Δεν μπορεί να είναι ίδια η τιμή. Αυτό είναι κάτι που το ζητάμε εδώ και χρόνια» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαμπαζλής.  

30-35% πεσμένη η κίνηση

Όσο για την κίνηση στα πρατήρια υγρών καυσίμων της περιοχής, η θετική εικόνα του καλοκαιριού, φαίνεται πως αναστρέφεται και πάλι. «Η κατανάλωση έχει πέσει πάρα πολύ.  Αυτή τη στιγμή είναι 30-35% πεσμένη» σημείωσε ο Τζαμπαζλής για να εξηγήσει πως όσο το καλοκαίρι η κίνηση στο τελωνείο της Νυμφαίας παραμένει μεγάλη οι συμπολίτες μας δεν μετακινούνται στη Βουλγαρία για τη διαφορά τιμής που υπάρχει στα καύσιμα. Τώρα όμως που δεν υπάρχει κίνηση και ουρές αναμονής πολλοί είναι αυτοί που κάνουν τη διαδρομή μέχρι τη γειτονική Βουλγαρία αφού εκεί οι τιμές διαμορφώνονται στα 60 λεπτά.

«Λογικό είναι. Δεν αντέχουν τα βαλάντια της περιοχής μας την τιμή που  έχει το καύσιμο στην περιοχή  μας. Αυτό το ζητάμε εδώ και καιρό. Είναι κάτι που δεν μπορούμε να το πολεμήσουμε» τόνισε ο κ. Τζαμπαζλής, ζητώντας από τους φορείς της περιοχής να ενσκήψουν και να ασχοληθούν συντονισμένα και δραστήρια με το πρόβλημα της ακρίβειας των καυσίμων, καθώς είναι ένα θέμα που δεν επηρεάζει μόνο τους πρατηριούχους, αλλά όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

«Σήμερα το βαμβάκι πάει στο 0,63 και το πετρέλαιο είναι 1,80. Το λίτρο είναι τρεις φορές πάνω από την τιμή του βαμβακιού. Αυτοί οι παραγωγοί  πώς θα βγάλουν την παραγωγή τους, πώς θα δουλέψουν τα χωράφια τους με τέτοια ακρίβεια που υπάρχει; Ή πώς θα πάνε τα προϊόντα στην Αθήνα, όταν ένα φορτηγό χρειάζεται πάνω από 800 ευρώ πετρέλαια για να πάει εκεί;» διερωτήθηκε ο ίδιος για να  υπογραμμίσει πως «δεν ζητάμε να μας κάνουν χάρη. Ζητάμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στις τιμές που μπορούμε να πουλήσουμε».

«Αναλωνόμαστε στα ίδια πράγματα ενώ πρέπει να προχωρήσουμε, να πάμε πιο μπροστά. Όλοι  μαζί  πρέπει να δούμε το κοινό καλό του νομού, της πόλης μας.  Πρέπει να δούμε το μέλλον των παιδιών μας, το  μέλλον της περιοχής μας» προέτρεψε ο κ. Τζαμπαζλής κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.