Εργα του ΕΣΠΑ στην «ομηρια» των διαπραγματευσεων

Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες η ανίχνευση νέων ευκαιριών στην προγραμματική περίοδο 2014-2020

Σε κλίμα σαφώς επηρεασμένο από το έντονο κλίμα αβεβαιότητας, που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα, αναφορικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-δανειστών, συνεδρίασε χθες στην Κομοτηνή, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Arcadia, η Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2014-2020. Η νέα προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ τυπικά έχει ήδη ανοίξει, αλλά σε ουσιαστικό επίπεδο οι τελικοί δικαιούχοι θα μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους εντός των επόμενων ημερών. Το πρόγραμμα υπόσχεται στους δικαιούχους έργων στην Περιφέρειά μας συνολική χρηματοδότηση, που ανέρχεται στο ύψος των 508 εκατ. ευρώ, για το διάστημα μέχρι το 2020. Αυτό πλέον εξαρτάται, όχι μόνο από τους χειρισμούς των τοπικών παραγόντων και από τον βαθμό της αποτελεσματικότητάς τους στην απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων, αλλά, με τα σημερινά δεδομένα, πρωταρχικώς από την έκβαση των διαπραγματεύσεων και την παραμονή ή την έξοδο της χώρας μας από την Ένωση. Μπορεί ο κίνδυνος αυτός να χαρακτηριζόταν μακρινός το προηγούμενο διάστημα, αλλά με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί την τελευταία εβδομάδα δεν ήταν λίγοι οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, που ενόσω παρακολουθούσαν τις εισηγήσεις για το ΕΣΠΑ, είχαν το μυαλό τους τις εξελίξεις στο μέτωπο των Βρυξελλών. 

Γιώργος Πετρίδης «Να είναι ομαδές οι εξελίξεις και να αρχίσουμε να συζητάμε επί της ουσίας των προγραμμάτων και όχι επί της αμφισβήτησης του αν τελικά θα γίνουν»

Χαρακτηριστική ήταν η ευχή, που έκανε ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, κατά το σύντομο χαιρετισμό του, «να είναι ομαλές οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και να αρχίσουμε να συζητάμε επί της ουσίας των προγραμμάτων και όχι επί της αμφισβήτησης του αν τελικά θα γίνουν». Εξάλλου, ήδη οι παρενέργειες από την αβεβαιότητα, που επικρατεί, είναι εμφανείς στις χρηματοδοτήσεις της «ουράς» του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013. Οι χρηματοδοτήσεις έχουν «παγώσει» το τελευταίο δίμηνο, όπως αποκάλυψε ο κ. Πετρίδης, και η απρόσκοπτη εξέλιξη των εν εξελίξει έργων στην περιοχή μας επαφίεται, όπως αναγνώρισε, στην ανοχή των ίδιων των εργολάβων. Υπενθυμίζεται ότι τα έργα, που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, υπόκεινται στο αυστηρό χρονικό περιθώριο της ολοκλήρωσής τους έως την 31η Δεκεμβρίου 2015, ειδάλλως απεντάσσονται από το πρόγραμμα. Στην κατηγορία αυτή ανήκει μεταξύ άλλων η αναπαλαίωση της Τσανακλείου, όπως και μικρότερου βεληνεκούς έργα και παρεμβάσεις, σημαντικά όμως για την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών. 

«Προς το παρόν στο δήμο Κομοτηνής δεν έχουμε κάποια διακοπή ή παύση εργασιών εκ μέρους των αναδόχων»

Ο κ. Πετρίδης παρατήρησε ότι υπάρχει ένα σοβαρό, οριζόντιο πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα, αναφορικά με τη ροή των χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ, εξηγώντας ότι ενώ στο παρελθόν, μετά από τις εγκρίσεις της Διαχειριστικής Αρχής και των αρμόδιων υπουργείων, η Τράπεζα της Ελλάδας κατέβαλε τα προβλεπόμενα ποσά εντός τριημέρου, πλέον οι καθυστερήσεις υπερβαίνουν το δίμηνο. Ταυτόχρονα, όμως, δήλωσε ανακουφισμένος, γιατί προς το παρόν στο δήμο Κομοτηνής δεν έχουμε κάποια διακοπή ή παύση εργασιών εκ μέρους των αναδόχων. «Παρότι η σχέση μου γενικά με το κύκλωμα των αναδόχων δεν είναι η καλύτερη», σχολίασε με την ευκαιρία, «πρέπει όμως να πω ότι οι ανάδοχοι, που λειτουργούν και κατασκευάζουν έργα του δήμου Κομοτηνής, δείχνουν μεγάλη ανοχή σε αυτήν την κατεύθυνση». «Εμείς έχουμε δώσει τις μέγιστες εγγυήσεις», προσέθεσε, «και παράλληλα κάνουμε ενέργειες, έτσι ώστε και μέσω της ΚΕΔΕ και μέσω άλλων πιέσεων να απεμπλακούν οι χρηματοδοτήσεις των έργων του ΕΣΠΑ από τη μέγγενη, στην οποία έχουν πέσει τους τελευταίους μήνες». 

Σε προτεραιότητα οι υποδομές σε γειτονιές και οικισμούς


Αφήνοντας στην άκρη το σημερινό σκηνικό αβεβαιότητας και με το δεδομένο ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά για τη χώρα, ο δήμος Κομοτηνής σκοπεύει να διεκδικήσει ένα ικανό μερίδιο της «πίτας» του καινούργιου ΕΣΠΑ, δίνοντας έμφαση, όπως σημείωσε ο κ. Πετρίδης, κυρίως σε υποδομές που αφορούν τις γειτονιές της πόλης και τους οικισμούς του δήμου, προκειμένου με αυτές να θεραπευτούν οι σημερινές ανισότητες και αδικίες. Ικανή ωρίμανση, για να αξιοποιηθούν άμεσα κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, παρουσιάζουν στον τομέα αυτό οι μελέτες έργων ύδρευσης και αποχέτευσης της ΔΕΥΑΚ. 

Στόχος οι παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής

Σε ό,τι αφορά στον αστικό ιστό της Κομοτηνής, έμφαση δίνεται στην εκτέλεση έργων για την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πόλη μας. «Ήδη έχω δώσει εντολή και ξεκινάει μια πράξη αναλογισμού και εφαρμογής σχεδίου στην εξωτερική περίμετρο του βυζαντινού τείχους, ώστε να αναδειχτεί», εξήγησε ο κ. Πετρίδης, «ενώ προχωράμε επίσης σε ένα master plan, που θα εντάσσει την περιοχή από το Ιμαρέτ και το Γενί Τζαμί  μέχρι την Παναγία και το Βυζαντινό Τείχος σε μία ενιαία χωρική ενότητα, την οποία θα αναδείξουμε, παράγοντας έτσι και ένα brand name για την Κομοτηνή». «Παράλληλα, θα αξιοποιήσουμε τις νέες ευκαιρίες και δυνατότητες, που δίνει το καινούργιο πλαίσιο δράσης για την Περιφέρειά μας», συνέχισε, «αναφορικά με τη δημιουργία θερμοκοιτίδων επιχειρηματικότητας, μέσω των οποίων ο δήμος θα μπορέσει να υποστηρίξει τις σοβαρές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, που θα προκύψουν από τους δημότες του». 

Γιώργος Παυλίδης «Δίνουμε μεγάλο βάρος στον αγροδιατροφικό τομέα και φέρνουμε τον τουρισμό στο κέντρο των στρατηγικών μας στοχεύσεων»

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Παυλίδης, υπογράμμισε τη σοβαρότητα της 1ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, η οποία, όπως υποστήριξε, έθεσε τις βάσεις για να περάσουμε πλέον στο στάδιο της ενεργοποίησης και της υλοποίησης έργων. Στη διαδικασία, εξάλλου, μετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπρόσωποι των Υπουργείων, της κεντρικής Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ και όλων των εμπλεκόμενων αρχών και υπηρεσιών. «Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε και προχωρούμε σε ένα πρόγραμμα με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από ό,τι τα προηγούμενα», ξεκαθάρισε ο κ. Παυλίδης, εξηγώντας ότι έχει δοθεί βαρύτητα σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, που αποσκοπούν στην αναδιάταξη και την αναδιαμόρφωση του περιφερειακού μοντέλου οικονομίας. «Έχουμε εντοπίσει τα παράγωγα αίτια, που μας έφεραν ως εδώ», σχολίασε, «και φεύγουμε από λογικές ουτοπικές, πηγαίνουμε προσγειωμένα έργα, ρεαλιστικά και με πολύ δουλειά». «Δίνουμε μεγάλο βάρος στον αγροδιατροφικό τομέα», συνέχισε, «φέρνουμε τον τουρισμό στο κέντρο των στρατηγικών μας στοχεύσεων και υποστηρίζουμε την κατεύθυνση αυτή και μέσα από τον πολιτισμό και μέσα από το περιβάλλον, γιατί πιστεύουμε ότι θα έχουμε γρήγορες εισροές. Παράλληλα, είναι γενική και οριζόντια τοποθέτησή μας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν υπερδιαστασιολογήσεις και μαξιμαλισμοί στα έργα. Τα έργα πρέπει να είναι προσγειωμένα στην πραγματικότητα, να αξιοποιήσουμε αφενός το κάθε ευρώ, αλλά και να μην σπαταλήσουμε ούτε ένα ευρώ σε καμιά κατεύθυνση. Δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια». 

«Το θέμα της ωριμότητας αφορά τον κάθε δικαιούχο»

Εκείνο, στο οποίο επέμεινε ιδιαίτερα ο περιφερειάρχης, ήταν η ανάγκη της έγκαιρης και επαρκούς ενημέρωσης όλων των δικαιούχων του προγράμματος, ώστε να καταστούν άμεσα αξιοποιήσιμα τα κονδύλια, που διατίθενται για έργα και δράσεις. «Η ενημέρωση θα είναι απεριόριστη, μακράν πολλαπλή σε σύγκριση με άλλες προγραμματικές περιόδους», διαβεβαίωσε, επισημαίνοντας την ανάγκη για ετοιμότητα προς ένταξη έργων, αφού «μέχρι το 2016 πρέπει να ενεργοποιήσουμε το 60% των πόρων και να έχουμε απορρόφηση τουλάχιστον του 20%, δηλαδή 100 εκατ. ευρώ». «Αυτό χρειάζεται δουλειά, χρειάζεται προετοιμασία», συνέχισε, «και προς αυτήν την κατεύθυνση εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε. Για να φτάσουμε ως εδώ έγινε ένας διάλογος, ο οποίος ήταν εξοντωτικός στην κυριολεξία. Δεν αφήσαμε κανέναν απ’ έξω, κανέναν χωρίς ενημέρωση, κανέναν χωρίς να διατυπώσει τις απόψεις, ώστε να μην ξεφύγει το παραμικρό». «Το θέμα της ωριμότητας αφορά τον κάθε δικαιούχο», υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Παυλίδης, επισημαίνοντας για λογαριασμό της Περιφέρειας ότι, όπου αυτή είναι τελικός δικαιούχος έργων, υπάρχει ετοιμότητα σε πολλά σημεία για άμεσες εντάξεις έργων από το προσεχές φθινόπωρο. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.