Ερχονται Αναπτυξιακα εργαστηρια στη Ροδοπη

Από την Περιφέρεια ΑΜΘ με στόχο την δημιουργία μηχανισμού ανάδειξης, προώθησης και στήριξης αναπτυξιακών προτάσεων για την Π.Ε. Ροδόπης

Αναπτυξιακά εργαστήρια θα υλοποιήσει στη Ροδόπη η Περιφέρεια ΑΜΘ, μέχρι το τέλος του 2021, τα οποία ευελπιστεί πως θα έχουν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία μηχανισμού ανάδειξης, προώθησης και στήριξης αναπτυξιακών προτάσεων για την Π.Ε. Ροδόπης.

Σκοπός του έργου, το οποίο αναμένεται να κοστίσει σχεδόν 25 χιλιάδες ευρώ, είναι η δημιουργία κοινών συνισταμένων και αξόνων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων σε θέματα ανάπτυξης της Ροδόπης που μπορούν να αποτελέσουν υλοποιήσιμες προτάσεις.

Στόχος του είναι η Ροδόπη, να καταστεί ένα πρότυπο μοντέλο ολοκληρωμένης και συντονισμένης λειτουργίας και ανάπτυξης με τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της ως προς την ανθρωπογεωγραφία, την θέση και την γεωμορφολογία της.

Επιδίωξη των εμπνευστών των εργαστηρίων αυτών είναι να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής της Ροδόπης σφαιρικά και ολοκληρωμένα, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στην βιοτεχνία και το εμπόριο, στην γεωργία και τις καλλιέργειες κ.ά. αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την κρίση της πανδημίας covid-19.

Πως θα «τρέξουν» τα εργαστήρια

Αρχικά θα γίνει ανάλυση υφιστάμενης κατάστασης στην Π.Ε. Ροδόπης από άποψη ανάπτυξης σε διάφορους τομείς (εμπόριο, βιομηχανία, τουρισμό κ.ά.), βάσει και της πανδημίας covid-19, με προσδιορισμό προκλήσεων – ευκαιριών και συλλογή, μέσω κατάλληλου ερωτηματολογίου, πρωτογενούς υλικού, προτάσεων, θέσεων και απόψεων φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων της περιοχής, τη δημιουργία μιας κοινής αντίληψης και ορολογίας και κατάρτιση σχεδίου υλοποιήσιμων αναπτυξιακών προτάσεων.

Για την οριστικοποίηση του σχεδίου προτάσεων θα οργανωθούν θεματικά εργαστήρια επικοινωνίας σε έξι τουλάχιστον θεματικές ενότητες – άξονες, διαδικτυακά ή δια ζώσης, με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της περιοχής, πυραμοειδούς μορφής λειτουργίας σε δύο επιπλέον επίπεδα, πέραν του προαναφερόμενου επιπέδου συλλογής προτάσεων.

Θα γίνει επεξεργασία, τυποποίηση και οριστικοποίηση προτάσεων ανά θεματική ενότητα – άξονα και αποτύπωση δυνατοτήτων χρηματοδότησης ανά πεδίο με τη βοήθεια ειδικών, σε συμφωνία με το αναπτυξιακό μοντέλο της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και β) συζητήσεις, παρουσιάσεις, προβολή και προώθηση των προτάσεων

Για την υποστήριξη αυτού του σχεδίου προτάσεων θα συγκεντρωθούν πρότυπα ασφαλούς λειτουργίας επιχειρήσεων και φορέων, που θα δημοσιευτούν σε ειδική ιστοσελίδα, αλλά και ενημέρωση – ευαισθητοποίηση φορέων – επαγγελματιών –

τοπικής κοινωνίας, καθώς και εκπαίδευση προσωπικού επιχειρήσεων και φορέων σε θέματα τηλεργασίας μέσω ημερήσιων εκπαιδευτικών σεμιναρίων – εκδηλώσεων έως 20 ατόμων το καθένα

Τέλος θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση ανέργων σε θέματα ψηφιακών υπηρεσιών, ηλεκτρονικού εμπορίου, κατ’ οίκον εργασίας κ.ά. μέσω ημερήσιων εκπαιδευτικών σεμιναρίων – εκδηλώσεων έως 20 ατόμων το καθένα.

Για τη διαχείριση του σχεδίου των προτάσεων, θα συσταθεί ομάδα συντονισμού – παρακολούθησης των εργαστηρίων και του σχεδίου προτάσεων, με καθορισμό του πλαισίου λειτουργίας με ξεκάθαρους στόχους και χρονοδιαγράμματα. Τέλος θα δημιουργηθεί ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης, προβολής και επικοινωνίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.