Ερχεται ο κατωτατος ευρωπαικος μισθος στις χωρες της Ε.Ε.

Η σχετική οδηγία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Απασχόλησης & Κοινωνικών Υποθέσεων και βάζει «πλώρη» για την Ολομέλεια

Κώστας Αρβανίτης, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

«Δεν μπορείς μέσα στην Ευρωζώνη όταν έχεις ένα ενιαίο νόμισμα να έχεις διαφορετική αξία της εργατικής δύναμης»

Σχέδιο Οδηγίας για τη δημιουργία ενός μηχανισμού Επαρκούς Κατώτατου Ευρωπαϊκού Μισθού στις χώρες της Ε.Ε. προωθείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προωθώντας έναν ελάχιστο κατώτατο μισθό για όλες τις χώρες ζητώντας παράλληλα από όλες τις χώρες να αξιολογήσουν αν είναι επαρκείς οι κατώτατοι μισθοί τους.

Σε μια ιστορική ψηφοφορία η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε με 37 Υπέρ, 10 Κατά και 7 Αποχές, σχέδιο Οδηγίας για τη δημιουργία ενός μηχανισμού Επαρκούς Κατώτατου Ευρωπαϊκού Μισθού στις χώρες της Ε.Ε., που αναμένεται να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας των μισθών σε όλα τα κράτη μέλη, προκειμένου να διασφαλιστεί αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Η συνέχεια της κρίσιμης αυτής μάχης, όπως την χαρακτήρισε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και μέλος της επιτροπής Κώστας Αρβανίτης, αναμένεται να δοθεί στη διαδικασία του θεσμικού διαλόγου ανάμεσα στις τρεις κορυφαίες θεσμικές οντότητες της ΕΕ (Κομισιόν-Συμβούλιο-Κοινοβούλιο) όπου θα διαμορφωθεί η τελική μορφή της πρότασης για τη διαμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας. 

Ενιαίο νόμισμα και διαφορετική αξία της εργατικής δύναμης δεν «πάνε» μαζί

Όπως εξήγησε ο ίδιος δεν επρόκειτο για μία εύκολη «μάχη» καθώς ακόμα και στην Ευρωομάδα της Αριστεράς υπήρξε επιφυλακτικότητα, κυρίως από τους εκπροσώπους των Σκανδιναβικών χωρών που όπως τόνισε «δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να ορίσουμε εμείς το παιχνίδι με τον κατώτατο μισθό». «Προσπαθήσαμε να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δεν μπορείς μέσα στην Ευρωζώνη όταν έχεις ένα ενιαίο νόμισμα να έχεις διαφορετική αξία της εργατικής δύναμης όπως αυτή εκφράζεται, είτε κάποιος είναι καθηγητής στο σχολείο, είτε εργάτης στο χωράφι ή την οικοδομή. Πρέπει να υπάρχει μια κοινή βάση. Διότι δεν μπορεί από τη μία να σε πιέζει το σύστημα των Βρυξελλών και οι τράπεζες, ακόμα και με μνημόνια, και από την άλλη σε ό,τι αφορά την αξία της εργατικής δύναμης να παίζει το κεφάλαιο όπως αυτό νομίζει» σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Αρβανίτης εξήγησε πως πέραν όλων των άλλων το υφιστάμενο καθεστώς δημιουργεί και ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού στο εργατικό δυναμικό, εξηγώντας πως όλη η πρόταση βασίστηκε στην «σύγκλιση» μεταξύ των κρατών μελών.

Γι’ αυτόν άλλωστε τον σκοπό η απόφαση αφορά σε μία βάση υπολογισμού, με κατώτερο όριο για τον Eυρωπαϊκό Kατώτατο Mισθό τουλάχιστον το 60% του ακαθάριστου μέσου μισθού της Ευρώπης και το 50% του μέσου μισθού, κάτι που ικανοποιεί τόσο τα αιτήματα που προέταξε κατά την προετοιμασία του Σχεδίου η Ευρωομάδα της Αριστεράς, όσο και τα αιτήματα των Ευρωπαϊκών συνδικάτων.

«Αυτό δεν αποδυναμώνει το ότι ο Σκανδιναβός ή οι εργαζόμενοι στις Κάτω Χώρες θα σταματήσουν να διεκδικούν μισθούς που φτάνουν τις 2.000 ευρώ» εξήγησε αλλά για έναν «ενιαίο βηματισμό καθώς ακόμα και εντός της Ευρωζώνης υπάρχουν πολύ σοβαρές αποκλίσεις».

Εργαλείο σύγκλισης για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας

Ο κ. Αρβανίτης εξήγησε πως η θεσμοθέτηση ενός κατώτατου ευρωπαϊκού μισθού θα λειτουργήσει ως ένα εργαλείο σύγκλισης που βοηθάει ουσιαστικά την ακραία φτώχεια και φέρνει την ανάπτυξη, σε αντίθεση με τις πολιτικές της εδώ κυβέρνησης.

Πρόκειται άλλωστε για πρόταση η οποία συντάχθηκε κατόπιν συζήτησης με πολλά ευρωπαϊκά συνδικάτα που κατέθεσαν και τα δικά τους αιτήματα, και εφόσον λάβει το πράσινο φως και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο ως οδηγία πλέον θα πρέπει κάθε χώρα μέλος να ορίσει το χρονοδιάγραμμα σύγκλισής της με αυτήν.

Αναλυτικότερα το σχέδιο νόμου προβλέπει πως, τα κράτη μέλη πρέπει να αξιολογήσουν και να αναφέρουν εάν οι κατώτατοι μισθοί είναι επαρκείς, χρησιμοποιώντας κριτήρια για τη δημιουργία αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και διαβίωσης και να περιλαμβάνουν στοιχεία όπως η αγοραστική δύναμη και το ποσοστό φτώχειας. Τα κράτη μέλη στα οποία ο κατώτατος μισθός προστατεύεται αποκλειστικά μέσω συμφωνιών δεν θα απαιτείται να θεσπίσουν συλλογικούς μισθούς ή να καταστήσουν αυτές τις συμφωνίες καθολικής εφαρμογής.

Προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Το σχέδιο οδηγίας στοχεύει ρητά στην ενίσχυση και επέκταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στην προστασία των εργαζομένων, παρέχοντάς τους έναν κατώτατο μισθό μέσω αυτών των διαπραγματεύσεων. Τα κράτη μέλη στα οποία οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι διαθέσιμες σε λιγότερο από το 80% του εργατικού δυναμικού, θα πρέπει να λάβουν ενεργά μέτρα για την προώθηση αυτού του εργαλείου. Για να σχεδιάσουν την καλύτερη στρατηγική για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να διαβουλεύονται με τους κοινωνικούς εταίρους και να ενημερώνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μέτρα που έχουν εγκριθεί.

Επιπλέον, θα απαγορεύεται ρητά η υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ή των συλλογικών συμβάσεων για τον καθορισμό των μισθών. Οι εργαζόμενοι πρέπει να μπορούν να γίνουν μέλη μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης και δεν μπορούν να εμποδίζονται να το κάνουν.

Αποζημίωση

Επιπλέον οι εθνικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα αποζημίωσης, εάν παραβιάζονται τα δικαιώματά τους. Οι εθνικές αρχές πρέπει επίσης να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων από την άδικη μεταχείριση του εργοδότη τους λόγω καταγγελίας που έχουν υποβάλει ή οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας που κινείται για την επιβολή των δικαιωμάτων τους.

Θέλοντας να δώσει ένα παράδειγμα εφαρμογής της οδηγίας ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Ελλάδας όπου υπάρχει μείωση της πραγματικής αξίας της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, την ώρα που άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο αυξάνουν τους μισθούς και παράλληλα και την αγοραστική δύναμη των πολιτών τους.

«Όταν στη Γαλλία έχουμε μισθούς που αυξάνονται και φτάνουν τα 1.600-1.700 ευρώ και στο Βέλγιο 1.750 ευρώ δεν μπορείς εσύ στην Ελλάδα να είσαι καθηλωμένος στα 530 ευρώ, ειδικά όταν η προηγούμενη Βουλή, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, κατήργησε το απολύτως απαράδεκτο του υποκατώτατου μισθού. Αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη είναι απολύτως σύμφωνο με τις πολιτικές που συγκρούονται και κερδίζουν αυτή τη στιγμή για τα 800 ευρώ. Τόσα θα πρέπει να είναι σήμερα με τις παρούσες συνθήκες ο ελληνικός κατώτατος μισθός, γεγονός που βρίσκεται σε πλήρη συνάρτηση όχι μόνο με το θέλω του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με αυτό που έχουμε νομοθετήσει πια στην Ε..Ε.» σημείωσε.

Να αποφασίσουμε τι Ευρώπη θέλουμε

Ερωτηθείς αν τα οικονομικά του ελληνικού κράτους θα «άντεχαν» μια τέτοια απόφαση ο ίδιος κατηγορηματικά τόνισε πως «αν χρησιμοποιήσεις τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε μια τέτοια πολιτική τότε θα μπορείς να ενισχύσεις, ως κράτος και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις» για να καταλήξει λέγοντας πως «θα πρέπει δε να αποφασίσουμε όταν λέμε για Ευρωπαϊκή Ένωση, για τι Ένωση μιλάμε για μια Συνομοσπονδία οικονομιών ή συνομοσπονδία οικονομικών αξιών και προοπτικής σε ενιαίο βηματισμό».

Ο κ. Αρβανίτης εμφανίστηκε αισιόδοξος και για τη μεγάλη «μάχη» της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να σημειώσει ωστόσο πως ήδη η πρώτη αυτή «νίκη» αλλάζει το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας εντελώς. «Ο Χατζηδάκης έλεγε θα δούμε τι θα γίνει με την απόφαση αυτή, τα σωματεία και τα συνδικάτα λοιπόν θα πρέπει να πάρουν την απόφαση αυτή και να την κάνουν “παντιέρα”, να το διεκδικήσουν γιατί τίποτα δεν αλλάζει από οποιαδήποτε θεσμική αίθουσα των Βρυξελλών ή των Αθηνών αν ο κόσμος δεν κατανοήσει την αναγκαιότητα». Ο ίδιος σημείωσε πως «έχουμε σε κάθε περίπτωση μια πολύ σημαντική εξέλιξη που δείχνει επιπλέον ότι και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η αριστερά όταν βγαίνει τεκμηριωμένη και ουσιαστική μπορεί να έχει νίκες».

Άλλωστε όπως εξήγησε κλείνοντας «η νομοθέτηση και η προστασία των εργαζομένων είναι κάτι πολύ σημαντικό για την αριστερά, η οποία θεωρεί πως χωρίς τον εργαζόμενο, μόνο του το κεφάλαιο είναι παρασιτικό, ενώ η δεξιά που εκφράζει μια συγκεκριμένη ομάδα θεωρεί ότι μόνο το κεφάλαιο παράγει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.