Ερχεται νεα ρυθμιση για οφειλες προς δημους

Προβλέπει έως και πλήρη απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους

Διατάξεις για τη στήριξη των ταμείων των δήμων και τη διευκόλυνση των οφειλετών τους περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για την απόδοση ιθαγένειας και την ισότητα των φύλων που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση και αναμένεται το επόμενο διάστημα να εισαχθεί προς ψήφιση.

Ανάμεσά τους είναι η ρύθμιση για εξόφληση οφειλών στους δήμους και στα νομικά πρόσωπα τους με έως και 100 δόσεις και μείωση έως και πλήρη απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα.

Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα, από τη μία στα νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν οικονομικές υποχρεώσεις που χρονίζουν και από την άλλη στους ΟΤΑ και στα νομικά τους πρόσωπα, να αυξήσουν σημαντικά τα έσοδά τους.

Η ρύθμιση αφορά οφειλές που έχουν βεβαιωθεί ή που θα βεβαιωθούν έως και δύο μήνες από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, μετά από αίτηση του οφειλέτη προς τον δήμο. Η αίτηση υποβάλλεται το αργότερο εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες εκτός από την τελευταία που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων. Κάθε δόση πλην της τελευταίας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20 ευρώ. Εάν η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ γίνεται απαλλαγή από τις προσαυξήσεις κατά 100%. Η απαλλαγή από τις προσαυξήσεις μειώνεται όσο αυξάνονται οι δόσεις και συγκεκριμένα: Από δύο έως 24 δόσεις απαλλαγή κατά 80%, από 25 έως 48 δόσεις απαλλαγή κατά 70%, από 49 έως 72 δόσεις απαλλαγή κατά 60% και από 73 έως 100 δόσεις απαλλαγή κατά 50%.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.