Εποχη με προκλησεις και ευκαιριες ανοιγεται για τον ΕΛΓΟ Δημητρα

Σπυρίδων Μάμαλης: «Θα προσπαθήσω με όλες τις δυνάμεις μου να ανταποκριθώ στα ζητούμενα της παραγωγικής βάσης της αγροτικής οικονομίας»

Να μπορέσει με όλες τις δυνάμεις του να βοηθήσει την ελληνική αγροτική οικονομία και τους παραγωγούς θέλει ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Αμπελουργίας και Οινολογίας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Σπυρίδων Μάμαλης, από την νέα θέση του ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Ο κ. Μάμαλης μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας, την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλει ο Οργανισμός τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης των παραγωγών, όσο και στην αγροτική έρευνα, ώστε να φέρει τον πρωτογενή τομέα στη σύγχρονη εποχή και να δώσει διέξοδο στις δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζει.

Ένα μεγάλο στοίχημα

«Η συγκυρία στην οποία αναλαμβάνω ίσως είναι η πιο δύσκολη την οποία έχει περάσει ο πρωτογενής τομέας τα τελευταία 20 χρόνια» σημείωσε ο κ. Μάμαλης, που δείχνει τη μετάβαση που θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας, τόσο στον τρόπο καταβολής των επιδοτήσεων αλλά κυρίως με τον οποίο εφαρμόζουν την ΚΑΠ, που αποτελεί ένα στοίχημα και για τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, καθώς αποτελεί το εργαλείο με το οποίο το Υπουργείο θα δρομολογήσει τις εθνικές πολιτικές οι οποίες θα προσαρμόσουν τον αγροτικό τομέα στην ΚΑΠ.

Άλλωστε στην επόμενη προγραμματική περίοδο τα κράτη μέλη θα έχουν μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, για να εφαρμόσουν συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες.

«Το στοίχημα το οποίο έχουμε μπροστά μας είναι πάρα πολύ μεγάλο, καθώς θα πρέπει να προσαρμόσουμε τις γενικές γραμμές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε επιμέρους πολιτικές, αλλά και ταυτόχρονα να προετοιμάσουμε τον πληθυσμό της χώρας, τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας, έτσι ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί σε αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε.

Ένα από τα προβλήματα στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο ήταν η έλλειψη πληροφόρησης των αγροτών, και αυτή η εμπειρία θα βοηθήσει για την προετοιμασία της επόμενης προγραμματικής περιόδου, για την προετοιμασία των καλλιεργητών μέσα από την εκπαίδευση, την ενημέρωση, την εφαρμογή της καινοτομίας, έτσι ώστε να μπορέσει να κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές και να μπορεί να είναι ανταγωνιστικός στο διεθνές περιβάλλον, μιας προσπάθεια στην οποία ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Έμφαση στην έρευνα και στην ΑΜΘ

Σημαντικό κομμάτι όμως του οργανισμού είναι και η αγροτική έρευνα, η οποία προβλέπεται πως θα αποτελέσει το σημείο αιχμής της όποιας πολιτικής, καθώς η ανταγωνιστικότητα συνολικά της ευρωπαϊκής αγροτικής οικονομίας δεν μπορεί να στηρίζεται ούτε στο χαμηλό κόστος παραγωγής ούτε και στις πολύ μεγάλες εκτάσεις. Αυτό απαιτεί διαφοροποίηση, η οποία θα γίνει βάσει της έρευνας.

Αυτό σημαίνει ότι θα προάγουν τις συνεργασίες με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Ήδη έχουν υπογραφεί με το ΔΠΘ σειρά πρωτοκόλλων συνεργασίας με συγκεκριμένα τμήματα, αλλά θα γίνει και μία συνολική συνεργασία. Ήδη προγραμματίζουν για το επόμενο χρονικό διάστημα, με την έναρξη της νέας χρονιάς, να κάνουμε εκπαιδευτικές δράσεις, όπως η διοργάνωση σεμιναρίων για την εκπαίδευση των παραγωγών στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ειδικά όσο αφορά τη γεωθερμία στην ΑΜΘ.

Παράλληλα υπάρχουν συζητήσεις για προγράμματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων στην Περιφέρεια ΑΜΘ, καθώς ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχει ως ένα άλλο κομμάτι της δραστηριότητάς τους την επίβλεψη των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων. Και αυτό είναι ένα κομμάτι το οποίο σε συνεργασία με το ΔΠΘ θα αναλύσουν ώστε να εξακριβώσουν τι προϊόντα μπορούν να αξιοποιήσουν και να προωθηθούν στις διεθνείς αγορές.

Προστασία από τις ζωονόσους στην Περιφέρεια

Ιδιαίτερη έμφαση θέλει να δώσει ο κ. Μάμαλης στο ζήτημα της προστασίας του εισοδήματος των παραγωγών ζωικών προϊόντων, καθώς ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ελέγχει τα ισοζύγια κρέατος και γάλακτος, προστατεύοντας έτσι και τον Έλληνα καταναλωτή από τις ελληνοποιήσεις αλλά και το εισόδημα του Έλληνα παραγωγού, έτσι ώστε να απολαμβάνει υψηλότερη αξία για τα προϊόντα τα οποία παράγει.

Με το μεγάλο πλήγμα που έχουν προκαλέσει οι ζωονόσοι στο ζωικό κεφάλαιο, επηρεάζοντας και την παραγωγή γάλακτος, οι έλεγχοι αυτοί αποτελούν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που θα αυξήσει την αξία του παραγόμενου προϊόντος και θα μειώσει κατά τι την ζημία την οποία έχουν υποστεί οι παραγωγοί.

Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια προχωρούν στην λειτουργία του  Κέντρου Ελέγχου Εξωτικών Νοσημάτων, το οποίο θα έχει έδρα την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και θα ασχολείται αποκλειστικά με τις ζωονόσους, κάτι που αποτελούσε απαίτηση από παλιά, όμως δεν είχε λειτουργήσει ποτέ.

Αποτελεί μάλιστα στοίχημα για τον ίδιο να το λειτουργήσουν σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ, και την Κτηνιατρική Σχολή όταν αυτή ξεκινήσει, ώστε να προστατεύσουν τους Έλληνες κτηνοτρόφους και την ελληνική παραγωγή, κάτι που θα είναι μια πολύ μεγάλη προσφορά προς τον παραγωγικό κλάδο, όπως και στους κτηνοτρόφους αλλά και στις βιομηχανίες μεταποίησης γάλακτος και κρέατος.

Κλείνοντας, ο νέος πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα αναφέρθηκε στην μεγάλη ευθύνη που έχει αναλάβει.

«Καταλαβαίνω το βάρος της ευθύνης και του ρόλου του οποίου μου ανατέθηκε και θα προσπαθήσω με όλες τις δυνάμεις μου να ανταποκριθώ στα ζητούμενα της παραγωγικής βάσης της αγροτικής οικονομίας, αλλά κυρίως να μπορέσω με τις δυνάμεις μου να βοηθήσω την ελληνική αγροτική οικονομία και τους παραγωγούς, οι οποίοι είναι φίλοι, είναι γείτονες, είναι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφομαι και κατανοώ απόλυτα τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν και σε αυτό να είστε σίγουροι ότι θα μας βρουν αρωγό για την επίλυσή τους» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.