Επιτυχημενη τελικα η «διεξοδος» των καφετεριων;

103 επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης άνοιξαν μέσα σε 17 μήνες έναντι 92 που έκλεισαν

Χαρακτηριστικά την τοπικής «επιχειρηματικής» πραγματικότητας της Κομοτηνής είναι τα επίσημα στοιχεία του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης που αφορούν στο άνοιγμα και το κλείσιμο των καταστημάτων που εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο του τομέα της «εστίασης», ήτοι τις καφετέριες- μπαρ, καφενεία, ψητοπωλεία, επιχειρήσεις «γρήγορου» φαγητού,  catering κ.α., κατά την τελευταία διετία, δηλαδή το 2014 και το 2015 έως και σήμερα.
 
Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του 2014  ιδρύθηκαν στην Κομοτηνή,  67 επιχειρήσεις του συγκεκριμένου τομέα, ενώ για το 2015 έως και τις 27  Μαΐου, μόλις δηλαδή στους πέντε πρώτους μήνες του έτους, ιδρύθηκαν άλλες 36.
 
Το ενδιαφέρον όμως του όλου ρεπορτάζ αφορά στη σύγκριση του αριθμού των επιχειρήσεων που άνοιξαν, σε σχέση με τον αριθμό των επιχειρήσεων του ίδιου κλάδου που διέκοψαν τη λειτουργία τους.
 
Σύμφωνα λοιπόν με τις εγγραφές του Επιμελητηρίου το 2014 διέκοψαν την λειτουργία τους 63 επιχειρήσεις της εν λόγω «οικογένειας», τέσσερις δηλαδή επιχειρήσεις λιγότερες από όσες άνοιξαν, ενώ κατά τους πέντε αυτούς πρώτους μήνες του 2015,  διέκοψαν την λειτουργία τους 29 ακόμη, ήτοι πέντε λιγότερες από όσες άνοιξαν.
 
Κάνοντας λοιπόν τους σχετικούς υπολογισμούς, κατά τους 17 αυτούς μήνες του 2014-2015, 103 επιχειρήσεις του κλάδου αυτού άνοιξαν, ενώ 92 έκλεισαν. Το  πηλίκο λοιπόν βγαίνει οριακά θετικό, με τα συμπεράσματα σε ό,τι αφορά την επιτυχία τέτοιων επιχειρηματικών «εγχειρημάτων» να είναι ξεκάθαρα.
 
Ναι μεν λοιπόν σε μία πόλη όπως η Κομοτηνή, με τις χιλιάδες των ενεργών της φοιτητών μπορούν να υποστηριχθούν και να συντηρηθούν, ένας ικανοποιητικός αριθμός τέτοιων επιχειρήσεων, ωστόσο όσο περισσότερες τόσο μικραίνει το κομμάτι της «πίτας» για κάθε μία εξ αυτών, ενώ την ίδια ώρα τίθενται σοβαρά ερωτήματα για την κατεύθυνση στην οποία κινείται η χώρα μας σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την έξοδό της από την κρίση.
 
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.