Επιτακτικη αναγκη στηριξης της επανεκκινησης του εμποριου με τη παροχη αμεσης ρευστοτητας

Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής προς τους υπ. Οικονομικών και Ανάπτυξης

Παροχή άμεσης ρευστότητας για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου ζητά o Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής  με Επιστολή του στους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη.

Κύριο μέλημα για τη επαναλειτουργία της αγοράς είναι να καταστούν βιώσιμες οι εμπορικές επιχειρήσεις και να στηριχτούν στο πρώτο δύσκολο διάστημα. Εξ ου και όπως εξηγεί στην επιστολή του ο Εμπορικός Σύλλογος, «βασικό αίτημα των συναδέλφων μας είναι  η άμεση ρευστότητα, καθώς θα κληθούν να προμηθεύσουν  τα καταστήματα τους με νέα εμπορεύματα για τη προσεχή σεζόν».

Επιχειρηματολογώντας υπέρ του αιτήματος, ο αντιπροσωπευτικός σύλλογος του εμπορικού κόσμου της πόλης μας επισημαίνει πως «το βασικό κεφάλαιο αγοράς για τη κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών ξεπερνά το 45% του κύκλου εργασιών , τη στιγμή που η μείωση του κύκλου εργασιών σε τοπικό επίπεδο ξεπέρνα το 82%. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις  βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα» με αποτέλεσμα να έχουν σωρεύσει από την αρχή της πανδημίας τεράστια αποθέματα (στοκ) εμπορευμάτων της περασμένης σεζόν, υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τα ασφαλιστικά ταμεία, το Δημόσιο και χρέη προς τα πιστωτικά ιδρύματα.  Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν η άμεση παροχή κεφαλαίου κίνησης,  προκειμένου να  αντεπεξέλθουν στο σύνολο των υποχρεώσεών τους και να στηρίξουν τις θέσεις εργασίας, τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους».

Τα μέτρα που προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος

Τα μέτρα στήριξης που προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης μας είναι τα εξής:

  • Παροχή   κεφαλαίου κίνησης με σκοπό την αγορά εμπορευμάτων για το πρώτο διάστημα επανεκκίνησης της λειτουργίας του λιανικού εμπορίου.
  • Ποσό ενίσχυσης επτά τοις εκατό (7%) επί του κύκλου εργασιών του ΚΑΔ της επιχείρησης.
  • Επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους , για διάστημα τουλάχιστον έξη μηνών.
  • Δημιουργία ειδικού ακατάσχετου τροφοδότη  λογαριασμoύ.
  • Επαναφορά του μέτρου που αφόρα την έκπτωση 25%  στις εμπρόθεσμες καταβολές δόσεων των βεβαιωμένων (μη ληξιπρόθεσμων) Φορολογικών  υποχρεώσεων καθώς και υποχρεώσεων ΕΦΚΑ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.