Επιταγη εργασιας αντι για επιδομα ανεργιας

Το ποσό του επιδόματος 10.000 ανέργων προσφέρεται ως επιδότηση σε εργοδότες. Το καινοτόμο πρόγραμμα αποσκοπεί στην πρόσληψη ανέργων στη θέση ανασφάλιστων εργαζομένων και αφορά μικρομεσαίες και αυτοαπασχολούμενους
 
Κίνητρο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό από ένα έως δέκα άτομα, αλλά και σε αυτοαπασχολούμενους που – επισήμως τουλάχιστον – δεν απασχολούν κανένα άτομο επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση. Το ποσό του επιδόματος 10.000 ανέργων προσφέρεται ως επιδότηση σε εργοδότες αυτού του προφίλ προκειμένου να προσλάβουν κανονικά το προσωπικό τους και να δημιουργήσουν νέες αλλά και νόμιμες θέσεις εργασίας.
 
Το νέο μέτρο ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος και η αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου, σε συνάντηση που είχαν, παρουσία του υφυπουργού Τ. Πετρόπουλου, της διοικήτριας του ΟΑΕΔ Μ. Καραμεσίνη και των γενικών γραμματέων τριών υπουργείων, με τα Επιμελητήρια όλης της χώρας, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ. 

Στόχος η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας 

Όπως δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή εργασίας θα γίνει προκειμένου «να αντιμετωπιστεί η ανεργία και να ενισχυθεί η απασχόληση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί αυτές είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και επλήγησαν ιδιαίτερα από τις μνημονιακές πολιτικές».

Το μέτρο αποσκοπεί στο να κάνει πιο δελεαστική την πρόσληψη ανέργων στη θέση ανασφάλιστων, αφού μειώνει δραστικά το κόστος της πρόσληψης και απασχόλησής τους, εξαλείφοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η απασχόληση ανασφάλιστων (επιβολή προστίμων, λουκέτα, κ.α.). Για παράδειγμα, για επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ άνεργο με επίδομα ανεργίας 360 ευρώ που θα προσληφθεί σε θέση πλήρους απασχόλησης με μισθό 586 ευρώ, ο εργοδότης θα καταβάλει κάθε μήνα 226 ευρώ συν τις αναλογούσες στο ποσό αυτό εισφορές.
 
Εξάλλου, μια εισαγωγική συζήτηση για την ενίσχυση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί. Και αυτό καθώς υπάρχουν επιπλέον θέματα, όπως το νέο ποινολόγιο για όσους απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους και το σύστημα υποβολής τεκμαρτών ασφαλίστρων, για τα οποία οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών οργανώσεων διατυπώνουν αντιρρήσεις σε συνάρτηση και με τα νέα αυξανόμενα, από την 1η Ιανουαρίου 2017, ποσοστά των ασφαλιστικών εισφορών στα εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ ετησίως. 

Προϋποθέσεις 

Σε δηλώσεις της η αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου ανέφερε ότι πιλοτικά θα δοθεί σε 10.000 ανέργους η επιλογή είτε να παίρνουν το επίδομα ανεργίας είτε να το χρησιμοποιήσουν σαν «επιταγή» πρόσληψης. Το κίνητρο θα δοθεί μόνο: (α) σε επιχειρήσεις που απασχολούν από έναν έως δέκα εργαζόμενους, που δεν έχουν απολύσει προσωπικό ή το έχουν αντικαταστήσει το τελευταίο τρίμηνο, όπως και (β) σε αυτοαπασχολούμενους για να προσλάβουν έστω κι έναν εργαζόμενο. Το πρόγραμμα θα εξασφαλίζει για 12 μήνες κατ’ ανώτατο όριο – ίσο με την ανώτατη διάρκεια της επιδότησης της ανεργίας – φθηνή απασχόληση στην επιχείρηση, η οποία θα δεσμεύεται να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας για ένα τρίμηνο μετά τη λήξη της επιδότησης. Το ποσό της επιχορήγησης της επιχείρησης θα ανέρχεται σε 14 ευρώ ημερησίως για πλήρη απασχόληση και ασφάλιση 25 ημερών μηνιαίως. 

Πιλοτική εφαρμογή 

Σε πρώτη φάση, και όσο το πρόγραμμα θα λειτουργήσει πιλοτικά, θα ωφεληθούν μόνο 10.000 από τους 55.000 έως 120.000 ανέργους (τόσοι είχαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο δικαίωμα επιδότησης για τους επόμενους μήνες) σε σύνολο 1.195.083 ανέργων της ΕΛΣΤΑΤ και 983.000 πρώην μισθωτών – εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ. Δυνητικοί μελλοντικοί δικαιούχοι, εφόσον επεκταθεί το πρόγραμμα, είναι 196.995 επιχειρήσεις (το 88,25% όλης της χώρας) που απασχολούν από ένα έως δέκα άτομα, καθώς και 824.887 αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.