Επιστροφη στην αβεβαιοτητα για τα καταστηματα της Κομοτηνης

Ενώ ανέμεναν να λειτουργήσουν με το click and shop έκλεισαν χωρίς να ενημερωθούν τι θα συμβεί από την επόμενη εβδομάδα

Σταυρούλα Πεχλεβάνη: «Τουλάχιστον να μας αφήσουν να δουλέψουμε σωστά, με ραντεβού, τηρώντας όλα τα μέτρα»

Επέστρεψαν στην αβεβαιότητα τα καταστήματα της Κομοτηνής, όπως και όλης της χώρας, μετά το αιφνίδιο εκ νέου πλήρες κλείσιμο της αγοράς που ανακοινώθηκε το πρωί της Κυριακή 3 Δεκεμβρίου. Και όλα αυτά την ώρα που περίμεναν να επεκταθεί η δυνατότητα λειτουργίας τους με το click and shop, με ραντεβού δηλαδή πελατών μέσα στο κατάστημα, που θα δοκίμαζαν τα προϊόντα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού.

Έτσι αφενός όλοι οι σχεδιασμοί για την επόμενη ημέρα βρέθηκαν ξαφνικά στον αέρα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται ένα επιπλέον βάρος στα καταστήματα, που μόλις είχαν αρχίσει να προσαρμόζονται στις ιδιόμορφες συνθήκες λειτουργίας μέσω click away.

Ψυχρολουσία από το κλείσιμο

Όλοι περίμεναν, σημείωσε η κ. Σταυρούλα Πεχλεβάνη, πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Ένδυσης και Υπόδησης Κομοτηνής και Περιφερείας να συνεχίσουν με το click away αυτή την εβδομάδα, και να ξεκινήσουν από την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, με την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων, με το click and shop. Για αυτό και πολλοί είχαν ξεκινήσει να κάνουν παραγγελίες, αλλά και να κάνουν αλλαγές στα καταστήματα τους, υπολογίζοντας σε αυτή την έστω και περιορισμένη ροή.

Αντί του click and shop όμως ήρθε η διάψευση των προσδοκιών και η μόνη αιτιολογία που δόθηκε ήταν ότι ο περιορισμός είχε σαν στόχο να λειτουργήσουν τα σχολεία από 11 Ιανουαρίου, χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι καταστηματάρχες ακόμα για κάτι άλλο. «Δεν μπορείς να παίζεις και να ανοιγοκλείνεις την αγορά» σημείωσε η κ. Πεχλεβάνη, θυμίζοντας πως κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown αφού τους έκλεισαν, μετακίνησαν τις ημερομηνίες της επανέναρξης, τους άφησαν με ένα σύστημα, το click away, το οποίο έπρεπε να ξεκινήσει από το μηδέν, με τις επιχειρήσεις που είχαν μόνο φυσικά καταστήματα να βλέπουν περίπου το 10% της κίνησης και τα καταστήματα με e-shop να έχουν λίγο παραπάνω, περίπου 30%. Όμως παρά τις δυσκολίες, τα πράγματα είχαν αρχίσει να μπαίνουν σε μια σειρά, και με την προσπάθεια των καταστηματαρχών αλλά και την κατανόηση των πελατών, και περίμεναν και το click and shop, που θα έδινε περισσότερες δυνατότητες σε όλους, και σε συνδυασμό με τις εκπτώσεις θα τους έδινε μια ανάσα.

Η αγορά χρειάζεται ροή και όχι σκαμπανεβάσματα

Η αγορά, σημείωσε η Πρόεδρος του Συλλόγου, θέλει μια ροή, και όχι αυτή την ακανόνιστη κατάσταση με τα σκαμπανεβάσματα γιατί έχουν αγοραστεί εμπορεύματα. Εξ ου και κατέθεσε την ελπίδα να ξεκινήσει στις 11 Ιανουαρίου, μαζί με τις εκπτώσεις, το click and shop, ό,τι δηλαδή δεν τους επετράπη κατά την εορταστική περίοδο. «Τουλάχιστον να μας αφήσουν να δουλέψουμε σωστά, με ραντεβού, τηρώντας όλα τα μέτρα, που ήμασταν και οι πρώτοι που το κάναμε, για να μπορέσουμε να δώσουμε, έστω και με εκπτώσεις, το εμπόρευμά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά

Μάλιστα η ίδια εξέφρασε φόβους πως αν χαθεί όλος ο Ιανουάριος και δεν μπορέσουν να δώσουν το εμπόρευμά τους, θα δυσκολευτούν να αγοράσουν νέο για την άνοιξη, δημιουργώντας έτσι αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά. «Όλα έχουν μια λογική και μια σειρά, αν αυτή χαλάσει πολλές φορές, αυτό είναι εις βάρος μας» εξήγησε η κ. Πεχλεβάνη, σημειώνοντας πως πάνω απ’ όλα, η αγορά χρειάζεται ενημέρωση γιατί διαφορετικά δεν ξέρει πόσο θα μπορούν να αντέξουν όλοι σε αυτή την αναστάτωση.

Για αυτό άλλωστε είχαν προτείνει από την αρχή που τους επιτράπηκε να ξαναλειτουργήσουν, να εφαρμοστεί συνδυαστικά και το ραντεβού και το click away, ώστε να εξυπηρετηθεί καλύτερα το κοινό.

Το μόνο θετικό, που αναγνώρισε κλείνοντας η κ. Πεχλεβάνη είναι ότι όσοι μένουν κλειστοί με κυβερνητική απόφαση δεν θα πληρώσουν το ενοίκιο του Ιανουαρίου και περιμένουν να δουν ποιες θα είναι οι αποφάσεις στη συνέχεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.