Επισκεψη κλιμακιου της Πανελληνιας Ενωσης Τεχνικων -ΟΤΕ στην Κομοτηνη

Tην Κομοτηνή επισκέφτηκε την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 5μελες κλιμάκιο της κεντρικής διοίκησης της Πανελληνίας Ένωσης Τεχνικών του ΟΤΕ, προκειμένου να συμμετάσχει στην ετήσια τακτική συνέλευση των τεχνικών του ΟΤΕ νομού Ροδόπης και να παράσχει πληροφορίες για τις τελευταίες εξελίξεις, που αφορούν τον κλάδο σε θέματα εργασιακά και μισθολογικά, αλλά και να καλέσει και τους εδώ εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, που ήδη λαμβάνουν χώρα σε κεντρικό επίπεδο. Τα θέματα, που εστίασαν τα μέλη του κλιμακίου, ήταν η υπογραφή της κλαδικής σύμβασης των τεχνικών του ΟΤΕ, της οποίας η υπογραφή με τη διοίκηση κωλύεται εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαιτίας των αξιώσεων της τελευταίας να προχωρήσει σε μισθολογικές περικοπές με αφορμή το φαινόμενο της οικονομικής κρίσης. Περαιτέρω, εκφράστηκε και η ανησυχία τους για το μέλλον του οργανισμού καθώς και για το ενδεχόμενο πώλησης σε ιδιώτες ακόμη και του ποσοστού που κατέχει σήμερα το ελληνικό δημόσιο, το οποίο ανέρχεται σε 20%. Όλα τα παραπάνω συνδέονται άμεσα με το γενικότερο περιβαλλον της οικονομικής κρίσης και τα δυσμενή μέτρα, που λαμβάνονται συλλήβδην για τους εργαζόμενους.

Βασίλης Σκούφιας, «Η διοίκηση του Οργανισμού, εκμεταλλευόμενη το περιβάλλον του μνημονίου, θελει να κάνει περικοπές, παρότι η επιχείρηση είναι επικερδής»

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΤ-ΟΤΕ, κ. Βασίλης Σκούφιας, τόνισε ότι «όπως γίνεται σε όλους τους τομείς αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, έτσι και σε εμάς, η διοίκηση του Οργανισμού, εκμεταλλευόμενη το περιβάλλον του μνημονίου, θέλει να περικόψει και από εμάς ό,τι είναι δυνατόν, παρότι η επιχείρηση είναι επικερδής». «Παρά ταύτα», συνέχισε, «έχει φουσκώσει το κόστος μισθοδοσίας και προσπαθεί να μας περικόψει κάποιες αποδοχές μας. Προσπαθεί, δηλαδή, να περικόψει ένα μισάωρο, που παίρνουν υπερωριακά οι τεχνίτες-οδηγοί της επιχείρησης και να περικόψει την ωρίμανση κατά 2 χρόνια».

«Σκανδαλώδης παρέμβαση της ρυθμιστικής επιτροπής, που παρακωλύει τον ανταγωνισμό του ΟΤΕ»

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «ο ΟΤΕ έχει ένα τεράστιο πρόβλημα με τους παρόχους τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα». «Ο ΟΤΕ πλέον δεν είναι μονοπώλιο, όπως παλιά», τόνισε, «αλλά πολλές άλλες εταιρείες παρέχουν τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα». «Η εθνική επιτροπή τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων», συνέχισε, «ο ρυθμιστής, που όρισε η κυβέρνηση, προκειμένου να κατευθύνει τα πράγματα εκεί, με όρους, που είναι δυσμενείς για τον ΟΤΕ, προσπαθεί να είναι πολύ πιο ευνοϊκή για τους παρόχους, προκειμένου να φύγουν πελάτες προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, που καμία από αυτές δεν είναι ελληνικών συμφερόντων. Η επιτροπή, λοιπόν, αυτή δεν επιτρέπει στον ΟΤΕ να πουλήσει τα προϊόντα του σε χαμηλότερες τιμές από ό,τι πουλάνε εκείνοι, προκειμένου να μη μπορεί να δράσει ανταγωνιστικά. Ακόμη, σκανδαλωδώς, δεν του επιτρέπει να πουλήσει ούτε καν προϊόντα χωρίς κέρδος. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά το απαγορεύει, με δυσμενή μέτρα, όπως είναι οι ποινές, που του βάζει να πληρώνει». «Πράγματι αυτό αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα προς την επιχείρηση», κατέληξε.

Κώστας Παππάς, «Πρέπει να κατεβούμε σε αγώνες να παλέψουμε μαζί με τον κόσμο»

Ο κ. Κώστας Παππάς, μέλος της κεντρικής διοίκησης της ΠΕΤ-ΟΤΕ, υπογράμμισε ότι «το θέμα δεν είναι μόνο τι γίνεται στον ΟΤΕ, γιατί στον ΟΤΕ γίνεται ό,τι ακριβώς γίνεται και σε όλη την Ελλάδα». Έθεσε, λοιπόν, το ζήτημα στη γενικότερη βάση των δυσμενών πολιτικών, που ακολουθούνται για τους εργαζόμενους και επιτέθηκε σφόδρα εναντίον της κυβέρνησης και των πολιτικών, που ακολουθεί. «Σήμερα υπέγραψαν οι κυβερνώντες ένα μνημόνιο», τόνισε, «που πωλείται όλη η Ελλάδα και κανένας δεν το έχει πάρει χαμπάρι». «Έχουμε φτάσει να μας απειλούν οι Τροϊκανοί και να επιβάλουν τις πολιτικές. Και προσπαθούν να τα μπαλώσουν οι κύριοι της κυβέρνησης, ότι δήθεν τους μάλωσε ο πρωθυπουργός». «Πρέπει να κατεβούμε κι εμείς σε αγώνες», προέτρεψε τους εργαζομένους, «και να παλέψουμε μαζί με τον κόσμο».

Δημήτρης Μασμανίδης, «Με πιλότο το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ, επιχειρούν να αφαιρέσουν κατακτήσεις και δικαιώματα»

Στην ίδια βάση έθεσε το πρόβλημα και ο κ. Δημήτρης Μασμανίδης, μέλος της κεντρικής διοίκησης της ΠΕΤ-ΟΤΕ, τονίζοντας ότι «η επίθεση, που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδηγεί, με κατεπείγουσες διαδικασίες στη βουλή, στο να ξεπουλήσουν ό,τι δημόσιο έχει απομείνει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν οι εργαζόμενοι τα δικαιώματα, που έχουν κατακτήσει μέχρι σήμερα. Σε αυτό βρίσκουν και συμμάχους τα αστικά ΜΜΕ, που έχουν στρέψει τις κοινωνικές ομάδες τη μια εναντίον τις άλλης. Είναι μια μεθόδευση της κυβέρνησης για να πετύχει το στόχο της. Με πιλότο το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ, που κατατέθηκε πριν από λίγο καιρό, επιχειρούν να αφαιρέσουν κατακτήσεις και δικαιώματα. Πρέπει να ξεσηκωθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Ακόμη και Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ σήμερα κοιμούνται. Δεν οργανώνουν τον κόσμο να αντισταθεί εναντία στα μέτρα, τα οποία έρχονται. Και πάει κάθε κλάδος ξεχωριστά, τρώει τα μούτρα του και τίποτα παραπάνω».

«Κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ»

Ο κ. Μασμανίδης δεν παρέλειψε να θέσει το ζήτημα και από την πλευρά της εθνικής ασφάλειας, καθώς, όπως υποστήριξε, η υποβάθμιση του ΟΤΕ και η ιδιωτικοποίησή του θα επιφέρει κινδύνους και σε αυτόν τον τομέα. Κι αυτό γιατί θα δώσει τη δυνατότητα σε ξένους να ελέγχουν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες μας, ενώ σε κίνδυνο τίθενται και τα ελληνικά ραντάρ, που ελέγχουν την εναέρια κυκλοφορία. Όπως τόνισε, «είναι ανάγκη να ξέρουμε ότι δεν παρακολουθούνται τα τηλέφωνά μας και ότι δε μπορούν οι τούρκοι να μπαίνουν οποιαδήποτε ώρα στην ελληνική επικράτεια και να μην αναχαιτίζονται επειδή μπλοκάρουν τα ραντάρ του Χορτιάτη ή του Βίτσι».

Αντώνης Παναγιωτακόπουλος, «Κι αν ο ΟΤΕ συνεχίζει και είναι κερδοφόρος ακόμα και σήμερα, οφείλεται στο φιλότιμο των εργαζομένων»

Ο κ. Αντώνης Παναγιωτακόπουλος, γραμματέας τύπου και δημοσίων σχέσεων της ΠΕΤ-ΟΤΕ, υπογράμμισε ότι «εκεί, που έχει φτάσει ο ΟΤΕ σήμερα, δεν οφείλεται στους εργαζομένους». «Κι αν ο ΟΤΕ συνεχίζει και είναι κερδοφόρος ακόμα και σήμερα», συνέχισε, «οφείλεται στο φιλότιμο των εργαζομένων και πουθενά αλλού. Γιατί εργάζονται ακόμη και με υπερωριακή απασχόληση και χωρίς αμοιβή». Αναφέρθηκε δε και στα έργα σύνδεσης οπτικών ινών για γρήγορο ιντερνετ, που γίνονται αυτήν την περίοδο στην πόλη μας, και αποκάλυψε πως στους εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένα από το Μάιο του 2010.

«Δε μπορεί οι πάροχοι να χρησιμοποιούν τα δικά μας δίκτυα και να πληρώνουν οι συνδρομητές σε αυτούς φθηνότερα από ότι στον ΟΤΕ»

Στην αντίπερα όχθη, επιτέθηκε κατά των στελεχών του Οργανισμού στην έδρα του στην Αθήνα, κάνοντας λόγω για ένα πάρτι, που συνεχίζεται. Παράλληλα, τους κάλεσε να «να βάλουν φρένο στην εθνική επιτροπή τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων», που είναι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή για τις τηλεπικοινωνίες στη χώρα μας. «Δε μπορεί οι πάροχοι να χρησιμοποιούν τα δικά μας δίκτυα», τόνισε, «και να πληρώνουν οι συνδρομητές σε αυτούς φθηνότερα από ό,τι στον ΟΤΕ». Μάλιστα αναφέρθηκε και σε μια καταγγελία, που υπήρξε το τελευταίο διάστημα, ότι και το έργο στην Κομοτηνή, που γίνεται καθαρά από τον ΟΤΕ και υπαλλήλους του, θα δώσει γραμμή στους παρόχους.

Δημήτρης Αλεξανδρίδης, «Η πρώτη γραμμή εργαζομένων του ΟΤΕ είναι η πιο αδικημένη»

Στα μισθολογικά αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης Αλεξανδρίδης, μέλος της κεντρικής διοίκησης της ΠΕΤ-ΟΤΕ, εκφράζοντας την άποψη ότι «η πρώτη γραμμή εργαζομένων του ΟΤΕ είναι η πιο αδικημένη». «Είναι οι άνθρωποι», τόνισε, «οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά στον κίνδυνο, στο κρύο, στον καύσωνα, στη θεομηνία. Είναι αυτοί οι άνθρωποι, που παλεύουν να προσφέρουν τηλεπικοινωνίες στο τελευταίο χωριό και στον τελευταίο κάτοικο της χώρας. κάποιοι παίζουν από το μέγαρο του Αμαρουσίου με τους χλιδάτους μισθούς τους εις βάρος όλου του ΟΤΕ». «Οι 11.000 δε συμφωνούμε σε όλα αυτά τα παιχνίδια», συνέχισε, «και είμαστε οι χαμηλότερα αμειβόμενοι στην περίπτωση των ΔΕΚΟ, δεν έχουμε καταχραστεί τίποτα όλα αυτά τα χρόνια και δεν οφείλουμε να παραδώσουμε και επιστρέψουμε τίποτα. Μας οφείλουν πολλά και επιμένω ότι πρέπει να έχουμε και αυξήσεις. Δε σκαφτόμαστε τίποτα άλλο».

Παναγιώτης Τσίτσιος, «Να διαμορφώσουμε την ενδεδειγμένη συνδικαλιστική πολιτική, ώστε να αλλάξουμε τα δεδομένα προς το συμφέρον των μελών μας»

Από τη μεριά του, τέλος, ο πρόεδρος της τοπικής διοικούσας επιτροπής ΤΕΠ-ΟΤΕ νομού Ροδόπης, κ. Παναγιώτης Τσίτσιος, εκτίμησε πως «ο ανταγωνισμός σήμερα έχει δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα και στην επιχείρησή μας, που δεν επιτρέπεται να αγνοούμε». «Πρέπει να γνωρίζουμε επαρκώς τις νέες συνθήκες», προσέθεσε, «και να διαμορφώσουμε την ενδεδειγμένη συνδικαλιστική πολιτική, ώστε να αλλάξουμε τα δεδομένα προς το συμφέρον των μελών μας». «Εμείς οι τεχνικοί», συνέχισε, «είμαστε ο βασικός κορμός του ΟΤΕ, παίζουμε σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος και στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Είμαστε εξίσου υπεύθυνοι σε συνεργασία με το εμπορικό προσωπικό για να τον ξανακερδίσουμε και να τον κάνουμε να παραμείνει στον ΟΤΕ».

Τέλος, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για προστασία και ανέλιξη του εργασιακού και μισθολογικού επίπεδου των εργαζομένων και την επίτευξη κλαδικής σύμβασης, «που θα βάζει τουλάχιστον τους βασικούς κανόνες για τους εργαζόμενους στις επικοινωνίες». «Με την προσπάθεια όλων μας», κατέληξε, «θα βγούμε δυνατότεροι μετά την κρίση, αρκεί να είμαστε συνεργάσιμοι μεταξύ μας και να βάζουμε πάνα από όλα το συμφέρον του συνόλου μπροστά από τα προσωπικά μικροσυμφέροντα και εγωισμούς».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.