«Επιπλαστη εικονα» αυξησης επιχειρησεων στη Ροδοπη στο 2020

Αφύσικα υψηλό το θετικό ισοζύγιο στις εγγραφές-διαγραφές επιχειρήσεων του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου

Η αδυναμία ή η καθυστέρηση επιχειρήσεων να διαγραφούν δημιούργησε μια εικόνα που εκτιμάται ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα

Πέρυσι, κάνοντας μια ανασκόπηση της επιχειρηματικότητας στη Ροδόπη τη δεκαετία της κρίσης, είχαμε παρατηρήσει ότι είχαμε μια δύσκολη δεκαετία, με δειλή αισιοδοξία για το τέλος της. Δεν περιμέναμε τότε βέβαια τον «τυφώνα» που επρόκειτο να χτυπήσει την περιοχή μας, δημιουργώντας προβλήματα σε όλη την κοινωνία, αλλά και στην, πιο ευαίσθητη σε κάθε είδους κρίσεις, επιχειρηματικότητα.

Έτσι, παίρνοντας τα στοιχεία του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου στα χέρια μας, περιμέναμε να δούμε τα αποτελέσματα αυτής της κρίσης, που όμως, δεν είναι με την πρώτη ματιά εμφανείς, αντίθετα κάποιος, μη γνωρίζοντας την κατάσταση, θα έλεγε πως δείχνουν μια ρωμαλέα επιχειρηματικότητα.

Και αυτό γιατί στο Επιμελητήριο παρατηρήθηκαν 182 εγγραφές νέων επιχειρήσεων, με 70 διαγραφές, που σημαίνει πως στο τέλος του 2020, έχουμε αύξηση κατά 112 επιχειρήσεις, ένα νούμερο που έχουμε χρόνια να δούμε στην περιοχή.

Αυτό όμως, δύσκολα συνάδει με την γενικότερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η επιχειρηματικότητα, μπορεί όμως να εξηγηθεί τουλάχιστον εν μέρει.

Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ο χαμηλός αριθμός επιχειρήσεων που διαγράφηκαν. Συνήθως αυτές, κυμαίνονταν γύρω στο 200-190, παρόλο που πέρυσι είχαν μειωθεί αρκετά, στις 134. Από εκεί όμως, μέχρι τις 70 του 2020, ο δρόμος είναι μακρύς. Μία εκτίμηση από τα στελέχη του Επιμελητηρίου είναι ότι από τα νούμερα «λείπουν» πολλές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν τη διαδικασία κλεισίματος στα τέλη του 2020, και δεν πρόλαβαν να την ολοκληρώσουν, και έτσι δεν έχουν καταγραφεί, και θα φανεί ο αριθμός τους στις αρχές του 2021, ενώ υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως οι αναστολές.

Παράλληλα υπάρχει και το πάγιο ζήτημα των επιχειρήσεων που αδυνατούν να διαγραφούν από το μητρώο, γιατί δεν έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, ένα πρόβλημα που αναμένεται να έχει οξυνθεί από την πανδημία.

Μία ακόμα ιδιοτυπία όμως, είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων που εγγράφηκαν, ο οποίος έχει παραμείνει σταθερός σε σχέση με πέρυσι, παρόλο που, εντός του 2020, είχαμε 4 μήνες lockdown, και ακόμα μεγαλύτερη περίοδο υπολειτουργίας μεγάλων κομματιών της αγοράς.

Το γεγονός αυτό, σε μια τόσο ταραγμένη περίοδο, δείχνει πως υπάρχει ακόμα προθυμία από συντοπίτες μας να ξεκινήσουν μια επιχείρηση, παρά τις δυσκολίες που βλέπουν να έρχονται.

Τα στοιχεία του Επιμελητηρίου

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου, είχαμε 182 εγγραφές και 70 διαγραφές, οι οποίες αποτυπώνονται ανά κατηγορία ως εξής: 1 εγγραφή και καμία διαγραφή Ανώνυμης Εταιρείας (ΑΕ), 5 εγγραφές Ενεργειακών Κοινοτήτων, 126 εγγραφές και 57 διαγραφές Ατομικών Επιχειρήσεων, 6 εγγραφές και 2 διαγραφές Ετερόρρυθμων Εταιρειών (ΕΕ), 29 εγγραφές και μία διαγραφή Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ), 2 εγγραφές και 3 διαγραφές Κοινοπραξιών και 13 εγγραφές και 7 διαγραφές στις Ομόρρυθμες Εταιρείες (ΟΕ).

Από τα νούμερα φαίνεται πως η μερίδα του λέοντος των επιχειρήσεων παραμένουν οι Ατομικές, όπου βέβαια καταγράφεται και η μεγαλύτερη μείωση διαγραφών, που επηρεάζει και το τελικό σύνολο.

Την ίδια ώρα οι ΙΚΕ προτιμώνται ακόμα περισσότερο, με τις εγγραφές τους να αυξάνονται συνεχώς από χρονιά σε χρονιά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.