Επιμενει βιολογικα ο Χρηστος Ντινιτσουδης

Επεκτείνει συνεχώς τις ποικιλίες του το Βιολογικό Αγρόκτημα Ροδόπης, με σύκα, ντοματίνια, μελιτζάνες και πιπεριές να γεμίζουν το καλοκαιρινό τραπέζι

Έμφαση στη γεύση και όχι στην εμφάνιση δίνει στα προϊόντα του

Το Βιολογικό Αγρόκτημα Ροδόπης, και τον Χρήστο Ντινιτσούδη, τον γνωρίσαμε κυρίως από τις βιολογικές φράουλές του, οι οποίες είχαν μεγάλη επιτυχία με με πολλούς συμπολίτες μας να προσέρχονται και να τις μαζεύουν και κατευθείαν από το χωράφι.

Όμως στο κτήμα του, στην Ιτέα, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Κομοτηνή, καλλιεργεί διάφορες παραδοσιακές ποικιλίες κηπευτικών, αλλά και βιολογικούς καρπούς από δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως ροδάκινα και τελευταία, τα μαύρα σύκα, ιδιαίτερα τα black mission.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται στο τέλος των «καλοκαιρινών» προϊόντων, με τις αρωματικές ντομάτες να ωριμάζουν στο χωράφι, μαζί με τα ντοματίνια αλλά και μελιτζάνες μακριές, φλάσκες (άσπρες, μωβ, πράσινες) για μαγείρεμα, τηγάνισμα και σαλάτες, αλλά και μελιτζάνες Σαντορίνης και Ανάφης.

Την ίδια ώρα, παράγει γνήσιες πιπεριές Φλωρίνης, πιπεριές για γέμισμα και πιπεριές για τηγάνι, με όλες τις ποικιλίες να είναι παραδοσιακές, όχι υβρίδια, κάτι που κάνει μεν πιο δύσκολη και απαιτητική την παραγωγή, όμως πρακτικά δίνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε γεύση και ποιότητα.

Ήδη βέβαια έχει ξεκινήσει την καλλιέργεια για τα χειμερινά προϊόντα, όπως λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, και συνεχίζει με σπανάκι, κρεμμύδια και πράσα.

Μια ιδιαίτερη ποικιλία πιπεριάς από τη Σερβία

Έμφαση στην γεύση και όχι στην εμφάνιση

Το ενδιαφέρον για τα προϊόντα του είναι σταθερό, σημείωσε, παρόλο που οι καταστάσεις είναι δύσκολες, λόγω της πίεσης που βλέπει το πορτοφόλι σχεδόν όλων των πολιτών. Βέβαια στην περιοχή μας πρέπει να αντιμετωπίσει και το γεγονός ότι οι καταναλωτές στην περιοχή μας είναι σχετικά πίσω στον διατροφικό τομέα, και ακόμα είναι επιφυλακτικός στα βιολογικά προϊόντα. Βλέπει άλλωστε πολλούς να επιλέγουν όχι μόνο βάσει τιμής, αλλά και εμφάνισης, χάνοντας ουσιαστικά, κατά τον ίδιο, το νόημα της διατροφής τους.

Έχουν σπαρεί και τα χειμερινά λαχανικά

Σε Ευρώπη και ΗΠΑ, σημείωσε, η νοοτροπία για «όμορφα» προϊόντα υποχωρεί, και πλέον πηγαίνουν σε γευστικά προϊόντα, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει κατανοητό στην χώρα μας. Για αυτό και παλεύει να συνεχίσει στα βιολογικά, τονίζοντας πως όσοι τον εμπιστεύονται και τα δοκιμάζουν, μένουν σε αυτά, ανεξάρτητα από τις τυχόν ατέλειες στην εμφάνιση. Άλλωστε ο ίδιος συνεχίζει να επιμένει πως «είμαστε ότι τρώμε, και αν δεν καταναλώσουμε σωστά, θα έχουμε προβλήματα στο μέλλον».

Όσο για τα σύκα black mission, που τελευταία έχουν γίνει πολύ δημοφιλή, είναι η πρώτη φορά που βγάζουν οι συκιές του καρπό μετά από τέσσερα χρόνια υπομονής, και η αναμονή ικανοποίησε τις προσδοκίες με ικανοποιημένους πελάτες που τονίζουν πόσο νόστιμα και γλυκά είναι.

Οι μελιτζάνες Σαντορίνης ένα από τα ιδιαίτερα προϊόντα του κτήματος

Μια συνεχής προσπάθεια

Ο κ. Ντινιτσούδης τονίζει πως θα συνεχίσει σε αυτήν την πορεία, προσπαθώντας συνεχώς να διαφοροποιήσει τα προϊόντα του και να φέρνει νέα, με έμφαση στις παραδοσιακές ποικιλίες, και στην ποιότητα και τη γεύση, ελπίζοντας πως σιγά σιγά, το κοινό θα αρχίσει να καταλαβαίνει τη διαφορά.

Άλλωστε ελπίδα του είναι πως αυτή την προσπάθεια θα μιμηθούν και άλλοι, ώστε και να βελτιωθεί η ποιότητα των προϊόντων, αλλά και να υπάρχει η δυνατότητα να φύγουν από την νοοτροπία των παλιότερων γενεών, και να κάνουν όλοι μαζί κάτι θετικό για την περιοχή, αλλά και τους ίδιους.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Βιολογικό αγρόκτημα Ροδόπης, 698 110 1871, Χρήστος Ντινιτσούδης, Ιτέα – Κομοτηνής. E-mail: [email protected]

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.