Επιμελητηρια ΑΜΘ σε Μετιο: Να συζητησουμε στο ιδιο τραπεζι για τη ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ
Κρίσιμο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι πληρωμές
Ανοιχτή πρόσκληση στον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο, να προσέλθει στη Γενική συνέλευση της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ που έχει συγκληθεί για την Δευτέρα 5 Απριλίου, ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της επιχείρησης, απευθύνουν τα Επιμελητήρια.
Αυτό ήταν το βασικότερο σημείο που φρόντισαν να τονίσουν και οι έξι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας ΑΜΘ, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη 1 Απριλίου. Σε αυτή αναφέρθηκαν σε ό,τι έχει συμβεί μέχρι τώρα στη διαμάχη για τη διοίκηση της εταιρείας, τους λόγους για τους οποίους κινήθηκαν, μέσω της Γενικής Συνέλευσης, στην αλλαγή της διοίκησης, αλλά και τι προτίθενται να κάνουν από εδώ και πέρα, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν τα προγράμματα που υλοποιεί, ιδιαίτερα αυτό της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, το οποίο περιμένουν με ανυπομονησία οι επιχειρήσεις.
Ειδικά μάλιστα για αυτό τονίστηκε πως αυτή τη στιγμή έχουν υποβληθεί 24.108 προτάσεις, από τις οποίες εγκεκριμένες μέχρι τώρα είναι μόνο 621. Και από αυτές μόνο οι 263 επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση καταβολής και 144 έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία της αίτησης.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε η αξιολόγηση 10.026 προτάσεων, που πρέπει όμως να εγκριθούν από την ΠΑΜΘ, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αποπληρωμή των επιχειρήσεων.
Στόχος η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη ΔΕΣΜΟΣ
Το ιστορικό του τελευταίου χρόνου, σε ό,τι αφορά την ΔΕΣΜΟΣ, έδωσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Νίκος Αγγελίδης, που σημείωσε πως μια ιστορία 24 ετών, αγαστής συνεργασίας με την αυτοδιοίκηση, έδωσε τη θέση της στα προβλήματα και την αντιπαράθεση.
Ως δείγμα αυτής της σύμπνοιας έφερε το γεγονός ότι το 2019, όταν η κ. Κατερίνα Ιωαννίδου προτάθηκε από τον Περιφερειάρχη ως πρόεδρος, εκλέχτηκε ομόφωνα από τη ΓΣ, «κλείνοντας τα αυτιά τους» όπως ανέφερε, σε φήμες για προσπάθεια ελέγχου της εταιρείας.
Τα προβλήματα που υπήρξαν την επόμενη περίοδο, μέχρι την αλλαγή του Γενικού Διευθυντή της ΔΕΣΜΟΣ χωρίς να υπάρξει καμία συζήτηση με τα Επιμελητήρια, οδήγησε στη σύγκληση ΓΣ το καλοκαίρι, όπου, αφού διαπιστώθηκε η μη καταβολή της συμμετοχής στο εταιρικό κεφάλαιο από την Περιφέρεια, διαμορφώθηκε ανάλογα το ΔΣ, με 7 εκπροσώπους των επιμελητηρίων και 6 της Περιφέρειας.
Μετά από αρκετές δικαστικές περιπέτειες, αποφάσεις και προσωρινά μέτρα, τελικά 2 δικαστικές αποφάσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο επανέφεραν την ισχύ των αποφάσεων της ΓΣ το καλοκαίρι, ορίζοντας προσωρινή διοίκηση και καλώντας την Περιφέρεια να ορίσει τους 6 εκπροσώπους στο ΔΣ.
Όλο αυτό το διάστημα, ανέφερε, η προσωρινή διοίκηση έχει κάνει βήματα επίλυσης προβλημάτων στην εταιρεία, προσπαθώντας να προχωρήσουν τις πληρωμές.
Μοναδικός τους στόχο είναι, τόνισε, να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των εταιρειών στην ΔΕΣΜΟΣ, γιατί «διαχειριζόμαστε το χρόνο και το χρήμα επιχειρηματιών».
Αργεί ακόμα το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας
Ειδικά για το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας μίλησε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνης Γραβάνης, ο οποίος σημείωσε πως έχουν υποβληθεί από επιχειρήσεις της ΑΜΘ 24.108 προτάσεις.
Το πρόγραμμα έχει δύο στάδια, ένα της υποβολής της πρότασης, και μετά την έγκριση, η αίτηση για την καταβολή των χρημάτων.
Αυτή τη στιγμή εγκεκριμένες είναι μόνο 621 προτάσεις, από τις οποίες 263 επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση καταβολής των ποσών, ενώ 144 έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία της αίτησης. 329 έχουν απορριφθεί.
Ακόμα και για αυτές τις 263 επιχειρήσεις, μόλις την Τετάρτη λύθηκε, μετά από παρεμβάσεις, σημαντικό τεχνικό πρόβλημα, δίνοντας τη δυνατότητα στους αξιολογητές και τη ΔΕΣΜΟΣ να προχωρήσουν στην έγκριση των αιτημάτων πληρωμής.
Παράλληλα πρόσφατα ανακοινώθηκε πως έχουν αξιολογηθεί ακόμα 10.026 προτάσεις, όμως θα πρέπει η Περιφέρεια να εγκρίνει τον πίνακα που δημοσιοποιήθηκε, για να προχωρήσει τις διαδικασίες η ΔΕΣΜΟΣ για όσες από αυτές εγκρίθηκαν. Ενώ εκκρεμούν ακόμα 12.653 προτάσεις.
Όλη αυτή η κατάσταση, σημείωσε, σημαίνει πως η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την πληρωμή των επιχειρήσεων έχει ακόμα αρκετό δρόμο, όμως το τελευταίο διάστημα λύθηκαν πολλά προβλήματα, και ελπίζουν πως σύντομα θα προχωρήσει η έγκριση και για τις άλλες αξιολογήσεις.
Υπάρχει πάντως προβληματισμός για το μεγάλο ποσοστό απορρίψεων, ιδίως όταν το πρόγραμμα είναι αρκετά πιο «απλό» από τα άλλα, κάτι που αποδίδουν στα τεχνικά προβλήματα του προγράμματος που είχαν τονίσει από την αρχή, χωρίς να εισακουστούν.
«Θα εργαστούμε και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε όλα τα θέματα να λυθούν, και να ανοικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στη ΔΕΣΜΟΣ, σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια» κατέληξε ο κ. Γραβάνης.
Ελπίδα για συνεργασία με την Περιφέρεια
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι πρόεδροι των υπολοίπων επιμελητηρίων, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκος Δέμπας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραϊτης, και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης.
Όλοι τους κάλεσαν τον Περιφερειάρχη να συνεχίσει την συνεργασία με τα Επιμελητήρια τόσο στη ΔΕΣΜΟΣ, όσο και σε όλες τις πτυχές του θεσμικού τους ρόλου, με στόχο το καλό των πολιτών και των επιχειρήσεων της Περιφέρειας.
Άλλωστε, σημείωσαν, ακόμα και στο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας οι επιφυλάξεις τους είχαν κατατεθεί έγκαιρα, και αν είχαν εισακουστεί, τότε πολλές δυσλειτουργίες του θα είχαν αποφευχθεί.
Ειδικά ο κ. Γεωργιάδης, τόνισε πως ο διάλογος και ο αμοιβαίος σεβασμός αποτελεί προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας, και πως «θα πρέπει να κάτσουμε όλοι και αν συμφωνήσουμε στα στοιχειώδη».
Απαντώντας δε σε ερώτηση δημοσιογράφου ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους, αν δεν οριστούν μέλη στο ΔΣ ή δεν εμφανιστεί στη συνεδρίαση της Δευτέρας ο κ. Μέτιος, εξέφρασε την ελπίδα να μην συμβεί αυτό. «Θα είναι πρέπον να μην συμβεί» ανέφερε, παρόλο που σε κάθε περίπτωση υπάρχουν τρόποι για να διασφαλιστεί η λειτουργεία της ΔΕΣΜΟΣ. «Το σημαντικότερο όλων όμως είναι να μην σκεφτόμαστε αρνητικά. Περιμένουμε την Περιφέρεια να λειτουργήσουμε, και για το καλό της επιχειρηματικότητας, δεν πρέπει καν να το σκεφτόμαστε» τόνισε.
Να πρυτανεύσει η λογική
Τέλος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου και της Περιφερειακής Ένωσης Επιμελητηρίων ΑΜΘ κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, αφού σημείωσε ότι η εταιρεία ήταν ήδη χωρίς εκπρόσωπο στους φορείς από τις 3 Μαρτίου, με την τελευταία ΓΣ αποκατέστησαν την νομιμότητα, προωθώντας παράλληλα την πληρωμή εκκρεμών μισθών, ασφαλιστικών εισφορών, ανανέωση συμβάσεων αλλά και πληρωμές λειτουργικών δαπανών, συνεχίζοντας διαδικασίες που είχαν ήδη ξεκινήσει, όπως η πρόσληψη των 50 υπαλλήλων.
«Δεν έχουμε στόχο αντιδικία και διένεξη, θέλουμε την εύρυθμη λειτουργία και αυτό που χρειάζεται είναι να πρυτανεύσει η λογική, για να οδηγήσουμε στη νομιμότητα τη ΔΕΣΜΟΣ» ανέφερε, και θα συνεχίσουν να υπηρετούν με τον ίδιο ζήλο την επιχειρηματική κοινότητα, που βάλλεται μεταξύ άλλων από κρίση, μείωση κατανάλωσης και τζίρου.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.