Επικοινωνωντας διχως φραγμους και εμποδια

Μια στις τέσσερις οικογένειες σήμερα βιώνει το πρόβλημα της βαρηκοΐας, ενώ το 10% του πληθυσμού παγκοσμίως παρουσιάζει ένα μικρό ή μεγάλο πρόβλημα ακοής ποικίλης αιτιολογίας. Εντούτοις, υπάρχουν λύσεις που βελτιώνουν την ποιότητα στην ακοή και διευκολύνουν την επικοινωνία με αποτελεσματικό και διακριτικό τρόπο. Πού μπορεί όμως να απευθυνθεί κανείς; Τι πρέπει να προσέξει; Ποιο το κόστος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων βαρηκοΐας; Συζητήσαμε για το θέμα με τον κ. Δημήτρη Ναλμπάντη, Πτυχιούχο Μηχανικό Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, που διατηρεί το κατάστημα «ΑΚΟΗ Zώτος» στην πόλη μας και είναι μέλος της γνωστής αλυσίδας καταστημάτων «ΑΚΟΗ Ζώτος», που εκτός από ακουστικά βαρηκοΐας όλων των εγκεκριμένων εταιριών της Ε.Ε., διαθέτει επίσης μπαταρίες, αναλώσιμα και ανταλλακτικά για όλους τους τύπους.

Ισχυρό όπλο για τον κ. Ναλμπάντη και την εξειδικευμένη συνεργάτιδα του σε ακουστικά νέας γενιάς, κ. Θεολογία Αραμπατζή, πέρα από την πολύχρονη εμπειρία τους και την τεχνική τους κατάρτιση στα ζητήματα ακοής, αποτελούν επίσης οι νέες τεχνολογίες ακουστικών, που φιλοξενεί στο κατάστημά «ΑΚΟΗ Zώτος», τα νέα ψηφιακά ακουστικά που προσφέρουν μείωση του περιβάλλοντα θορύβου και του θορύβου από τον αέρα, καλύτερο εντοπισμό της πηγής του ήχου, σύστημα διπλού μικροφώνου για ολοκληρωμένη ηχητική απόδοση, μπαταρία μεγάλης διάρκειας, φίλτρα προστασίας αυτιού, εύκολη τοποθέτηση χωρίς να φαίνονται κ.α..

Πώς μπορεί όμως κανείς να επιλέξει το ακουστικό που ταιριάζει στις δικές του ανάγκες; Η συνήθης διαδικασία επιτάσσει ο ασθενής να επισκέπτεται κατά πρώτον τον ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος θα διαγνώσει με την ειδική εξέταση, γνωστή ως ακοόγραμμα, το είδος και την έκταση του προβλήματος που αντιμετωπίζει. Να σημειωθεί ότι είναι λάθος η άποψη ότι μόνο οι ηλικιωμένοι μπορεί να εμφανίσουν πρόβλημα βαρηκοΐας, γιατί εκτιμάται ότι τέτοια αντιμετωπίζει κι ένα μεγάλο ποσοστό νεαρών ατόμων, ακόμα και παιδιών.

Από το ακοόγραμμα στις ακοολογικές και τεχνικές γνώσεις εφαρμογής του ειδικού

Το επόμενο στάδιο, πάντως, μετά την εκτέλεση της εξέτασης με το ακοόγραμμα, είναι η επιλογή του ακουστικού βαρηκοΐας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ωτορινολαρυγγολόγου. Σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται ο παράγοντας των ακοολογικών και τεχνικών γνώσεων του ειδικού, όπως επισημαίνει ο κ. Ναλμπάντης. Κι αυτές είναι απαραίτητες μεταξύ άλλων στις περιπτώσεις που απαιτείται να κατασκευαστεί το καλούπι, στον τρόπο, με τον οποίο αυτό θα εφαρμόζει κατά το δυνατόν ιδανικότερα στον ασθενή, ώστε να μην επιτρέπει απώλειες στο ήχο. Παράλληλα απαιτείται και βαθιά γνώση της τεχνολογίας των ψηφιακών ακουστικών, προκειμένου ο τεχνίτης να μπορεί αποτελεσματικά να ρυθμίσει το ακουστικό στις ανάγκες καθενός από τους ασθενείς. Εννοείται πως στο στάδιο αυτό, από τη δοκιμή μέχρι την επιλογή του κατάλληλου ακουστικού βαρηκοΐας, ο ενδιαφερόμενος δεν επιβαρύνεται οικονομικά, όπως τόνισε ο κ. Ναλμπάντης.

Εξυπηρέτηση και συνεργασία, πριν και μετά!

Τη συμβαίνει όμως μετά από την επιλογή και την παραλαβή του ακουστικού από τον ενδιαφερόμενο; Η άμεση προσωπική σχέση και η συνεργασία με τον τεχνικό δε σταματάει εκεί φυσικά, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να απαιτηθεί κάποια νέα ρύθμιση, να απαιτηθεί κάποιος έλεγχος ή η καθιερωμένη συντήρηση. Στο κατάστημα «ΑΚΟΗ», οι όποιες ρυθμίσεις απαιτηθούν είναι τελείως δωρεάν, όπως ισχύει και με τις δοκιμές. Επιπλέον, προσφέρεται και η δυνατότητα της κατ’ οίκον εξυπηρέτησης, επίσης δωρεάν, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους ανθρώπους που αδυνατούν να μετακινηθούν. «Για ανθρώπους με προβλήματα βαρηκοΐας, που δεν μπορούν να μετακινηθούν», τονίζει ο κ. Ναλμπάντης, «ανά πάσα στιγμή μπορούμε να βρεθούμε δίπλα τους, ακόμα και σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό». «Οι συνθήκες μας επιτρέπουν ώστε να είμαστε κοντά στους ανθρώπους του Ορεινού Όγκου και σε απομακρυσμένα χωριά», προσθέτει, «όπως συμβαίνει και σε  άλλους νομούς που λειτουργούν καταστήματα της αλυσίδας «ΑΚΟΗ». Διαθέτοντας, βέβαια, το δικό του εργαστήριο ο κ. Ναλμπάντης είναι σε θέση να προχωρήσει άμεσα σε οποιαδήποτε παρέμβαση είναι αναγκαία. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι σε ενδεχόμενο που απαιτηθεί το ακουστικό βαρηκοΐας να αποσταλεί σε άλλη πόλη, για να επισκευαστεί, το κατάστημα «ΑΚΟΗ Ζώτος» προσφέρει στο χρήστη δωρεάν δεύτερο ακουστικό, για να μπορεί στο μεσοδιάστημα να καλύπτει τις ανάγκες του.

Ακουστικό βαρηκοΐας, είδος πολυτελείας;

Στον οικονομικό τομέα πάντως, πέρα από τις σημαντικές υπηρεσίες, που προσφέρονται δωρεάν από το κατάστημα «ΑΚΟΗ Zώτος», τα ευχάριστα για τους ενδιαφερόμενους, όπως σημειώνει ο κ. Ναλμπάντης, επεκτείνονται και στο γεγονός ότι η επιδότηση από τον ΕΟΠΥΥ για την αγορά ακουστικού βαρηκοΐας ανέρχεται στα 400 ευρώ. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή η τιμή αγοράς των ακουστικών βαρηκοΐας ξεκινάει από 500-600 ευρώ περίπου, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η οικονομική επιβάρυνση που απομένει για τον ασθενή δεν καθιστά απαγορευτική την αγορά του.

Ειδικό τμήμα παιδικής βαρηκοΐας

Να σημειωθεί, επίσης, ότι στο κατάστημα «ΑΚΟΗ Zώτος» υπάρχει επίσης ειδικό τμήμα παιδικής βαρηκοΐας, όπου είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν περιστατικά σε παιδιά, που πάσχουν από οποιαδήποτε μορφή βαρηκοΐας είτε γενετικής φύσης είτε επίκτητης-από κάποιο ατύχημα ή άλλο σοβαρό λόγο, που προκαλεί μια μορφή βαρηκοΐας. Σε αυτές τις περιπτώσεις βέβαια τα ακουστικά που χρησιμοποιούνται είναι ακόμη καλύτερης και ανώτερης τεχνολογίας. Υπάρχει ένα επιτελείο ειδικών που ασχολείται με την παιδική βαρηκοΐα και απαρτίζεται από λογοθεραπευτές, γιατρούς, μηχανικούς,  τεχνικούς οργάνων και από τεχνικούς για θέματα ακουστικών βαρηκοΐας. Γιατί ειδικά για τα παιδιά, το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίζεται όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά, όπως υπογραμμίζει ο κ. Ναλμπάντης, «γιατί δεν θέλουμε ένα τέτοιο πρόβλημα να είναι βάρος στην εξέλιξη της παιδικής ψυχής».

 

Αδιάβροχα ψηφιακά ακουστικά, για προστασία ακόμα και από τον ιδρώτα

Τέλος, δυο από τα πιο συχνά ζητήματα, που προβάλουν οι χρήστες των ακουστικών βαρηκοΐας, το ένα έχει να κάνει με την εμφάνιση, κατά πόσον το ακουστικό είναι δυνατόν να μην φαίνεται, όταν το φοράει κάποιος, και το άλλο έχει να κάνει με την προστασία του σε νερό. Για το δεύτερο ζήτημα η απάντηση είναι άμεση από τον κ. Ναλμπάντη. Υπάρχουν και ψηφιακά ακουστικά αδιάβροχα, τα οποία δεν εμφανίζονται δυσλειτουργίες μετά από έκθεσή τους σε νερό ή υγρασία. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι το νερό και η υγρασία», επισημαίνει, «οπότε με τα αδιάβροχα ακουστικά αυτός ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται, ώστε ούτε από τον ιδρώτα να μην έχουμε βλάβη».

Ακουστικό βαρηκοΐας που δεν φαίνεται… Γίνεται;

Σε ό,τι αφορά δε το θέμα της εμφάνισης ο κ. Ναλμπάντης παραδέχεται ότι είναι ένα υπαρκτό ζήτημα, καθώς πολλοί προτιμούν και ζητούν το ακουστικό να είναι μέσα στο αυτί και να μη φαίνεται. Σε αυτήν την περίπτωση μπορούν να επιλεχθούν τα ενδωτιαία ακουστικά βαρηκοΐας, τα οποία τοποθετούνται μέσα στο αυτί και προεξέχει ελάχιστα μια διαφανής μπετονιά, σχεδόν αόρατη για το ανθρώπινο μάτι, που χρησιμεύει για να μπορεί ο ασθενής να βγάζει έξω το ακουστικό. Αναφορικά με τα οπισθωτιαία ακουστικά βαρηκοΐας, επειδή το ακουστικό κατασκευάζεται στο χρώμα των μαλλιών και κρύβεται πίσω από το πτερύγιο του αυτιού, το μόνο που φαίνεται είναι ένας διαφανής σωλήνας, που άγει και τον ήχο στον ακουστικό χώρο.

 

 

 

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.