Επικαιροποιηση προτασεων απο τον Εμπορικο Συλλογο Κομοτηνης για τη στηριξη των μικρομεσαιων επιχειρησεων

Ζητά διαφορετική διευθέτηση για το ζήτημα των επιταγών

Τις προτάσεις του για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επικαιροποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τους ιθύνοντες, προκειμένου να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις του τόπου μας που δέχθηκαν σφοδρά πλήγματα από την κρίση του Covid-19.

Συγκεκριμένα ο Εμπορικός Σύλλογος προτείνει:

• Μετατροπή όλων των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, έτσι ώστε να αποτελεί επιδότηση και όχι δανεισμό

• Επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων για όλες τις οφειλές ακόμη και με το πέρας της πανδημίας

• Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού, καθώς υπάρχει δέσμευση για αυτό.

• Διαγραφή των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας

• κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα που τα καταστήματα ήταν κλειστά

• Επιχορήγηση εμπορευμάτων με δάνεια τα οποία θα έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου

• Ειδική «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» για τις επιταγές

Ειδικά για την τελευταία πρόταση, ο Εμπορικός Σύλλογος εξηγεί πως «η αποπληρωμή των επιταγών είναι ένα θέμα που προβληματίζει και ταλαιπωρεί τους επιχειρηματίες καθώς οι αναστολές της ισχύος τους, απλά μεταθέτουν ένα πρόβλημα που όταν ωριμάσει, θα προστεθεί στις λοιπές σωρευμένες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, καθιστάμενο στην ουσία άλυτο». Γι’ αυτό και προτείνεται η δημιουργία μίας ειδικής «Επιστρεπτέας Προκαταβολής», όπου οι εκδότες θα αναρτούν στην ΑΑΔΕ (και όχι στη ΔΙΑΣ) τις επιταγές που πρέπει να αποπληρώσουν στους κομιστές αυτών. Το ποσό που θα αναλογεί στους πρώτους (εκδότες), βάσει του μαθηματικού τύπου που θα ενσωματωθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport», δεν θα πιστωθεί εν τέλει στους ίδιους, αλλά αντιθέτως θα χρησιμοποιηθεί ως αποπληρωμή μέρους ή του συνόλου των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί προς στους κομιστές των επιταγών. Έτσι, η ωφέλεια των κομιστών είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την απλή αναβολή του ΦΠΑ ή την παράταση των δικών τους επιταγών. Η υποχρέωση εξόφλησης των ποσών που θα πιστώσει η Εφορία στους κομιστές των επιταγών, θα γίνει από τους εκδότες τους με τους ισχύοντες σήμερα όρους αποπληρωμής των κρατικών δανείων προς την Εφορία, στο πλαίσιο των 5 φάσεων της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» (περίοδος χάριτος έως 31/12/2021, 36 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 0,6% – 0,9% κλπ).

Κατά τον Εμπορικό Σύλλογο, «τα πλεονεκτήματα της πρότασης είναι προφανή». Αφενός παρακάμπτεται ο σκόπελος των Τραπεζών που προκαλούν καθυστερήσεις, στρεβλώσεις και αδικίες στην κατανομή των ποσών στους δικαιούχους (π.χ. α΄ φάση ΤΕΠΙΧ 2) αφετέρου αποσυμπιέζεται με ευέλικτο τρόπο το τεράστιο βάρος που έχουν επωμιστεί οι κομιστές των Επιταγών, καθώς εξαλείφεται πληθώρα γραφειοκρατικών εμποδίων (Τράπεζες) και εξοικονομείται πολύτιμος για τη βιωσιμότητα.

Νέος πτωχευτικός και σύνδεση στο my data

Επιπλέον  ο αντιπροσωπευτικός φορέας των εμπόρων της πόλης μας θίγει και το θέμα του νέου πτωχευτικού νόμου, ζητώντας μεγαλύτερη παράταση εφαρμογής από αυτή που δόθηκε (για τις επιχειρήσεις έως 01/03/2021 και για τα φυσικά πρόσωπα έως 01/06/2021) καθώς «πρέπει να γίνει νέα διαβούλευση ως προς την εφαρμογή του νόμου , τη δεύτερη ευκαιρία για τους επαγγελματίες ,τη μερική τακτοποίηση των υποχρεώσεων , καθώς και τη σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη για την υπαγωγή στον νόμο».

Επίσης για τις υποχρεώσεις σύνδεσης  των εμπορικών καταστημάτων στο my data τονίζει πως είναι «μια μεγάλη πληγή για τις επιχειρήσεις, κυρίως για αυτές που έχουν εμπορικό και λογιστικό πακέτο με πρόγραμμα αποθήκης, είτε θεωρημένη αποθήκη είτε όχι, για το λόγο ότι είναι πολύ δαπανηρή η σύνδεση , πρέπει να αλλαχτούν προγράμματα τα οποία έχουν μεγάλο κόστος, αλλά και οι εταιρείες μηχανογράφησης δεν είναι ακόμη έτοιμες».

Τέλος ο Εμπορικός Σύλλογος δεν παραλείπει να συμπεριλάβει στις προτάσεις του τη
συμμετοχή του κράτους στα ενοίκια πρώτης κατοικίας των εμπόρων που έχουν πληγεί καθώς και των μισθώσεων εξαρτημένων μελών-φοιτητών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.