Επιδοτουμενη εκπαιδευση για ανεργους και εργαζομενους

Πολλές ευκαιρίες επιδοτούμενης κατάρτισης, προσφέρουν τρία νέα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας, δίνοντας τη δυνατότητα της εξειδίκευσης, αλλά και της πρόσκαιρης αντιμετώπισης οικονομικών δυσχερειών.

Και τα τρία προγράμματα, τα οποία θα προκηρυχθούν από αυτόν το μήνα και έως το Σεπτέμβριο, απευθύνονται σε περίπου 62.000 ανέργους κάθε ηλικίας και θα υλοποιηθούν μέσω των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Παράλληλα την προσεχή εβδομάδα θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης για 49.600 ήδη εργαζόμενους. Αναλυτικά:

1. Το πρώτο πρόγραμμα απευθύνεται σε 23.000 ανέργους, συνολικού κόστους 100 εκ. ευρώ, και αφορά επιδοτούμενη κατάρτιση (σ.σ. η ωριαία επιδότηση θα είναι συνάρτηση της συνολικής διάρκειας εκπαίδευσης – εξειδίκευσης ανά θεματικό πεδίο και σε κάθε περίπτωση θα κυμαίνεται κοντά στα 4 ευρώ μικτά) 23.000 ατόμων. Οι ειδικότητες στις οποίες θα καταρτισθούν και θα ασκηθούν πρακτικά οι άνεργοι, είναι οι ακόλουθες: πληροφορική, περιβάλλον, τουρισμός, οικονομία, τεχνικά έργα κ.λπ. Η διάρκεια της κατάρτισης κυμαίνεται από 300 ως και 600 ώρες.

2. Μέσα στον Ιούνιο θα προκηρυχθεί ο β΄ κύκλος του προγράμματος απόκτησης βασικών δεξιοτήτων στην πληροφορική. Θα υλοποιηθεί μέσω των ΚΕΚ, είναι συνολικής δαπάνης 32 εκ. ευρώ και αναμένεται να ωφεληθούν 30.000 άνεργοι.

3. Την ερχόμενη εβδομάδα θα προκηρυχθεί η ολοκληρωμένη παρέμβαση για τις ευπαθείς ομάδες – ειδικές πολιτισμικές ομάδες (τσιγγάνοι και μουσουλμάνοι), με στόχο την στήριξη την κατάρτιση και την προώθηση της απασχόλησης. Αφορά 2.000 άτομα και θα είναι συνολικής δαπάνης 13,85 εκ. ευρώ.

Πρόσθετα: Το Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα κατάρτισης και πρακτικής άσκησης των ανέργων σε περιβαλλοντικά και οικολογικά θέματα.

Αναμένεται να μετάσχουν Δημοτικές, Αναπτυξιακές και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αναμένεται να ωφεληθούν 6.900 άτομα και το πρόγραμμα θα κοστίσει 30 εκ. ευρώ.

– Μέσα στην εβδομάδα θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις (επιδοτούμενη ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση), στο οποίο θα συμμετάσχουν 49.600 ήδη απασχολούμενοι, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσθετες εξειδικεύσεις ώστε να διασφαλίσουν την θέση εργασίας τους (αντιμετώπιση του προβλήματος των επισφαλών εργασιακών σχέσεων) αλλά και να «βελτιώσουν» το εισόδημά τους, αφού η συμμετοχή στο πρόγραμμα κατάρτισης και εκπαίδευσης επιδοτείται.

Έτσι, συνολικά με τα υπό προκήρυξη προγράμματα που καταρτίζει ο γενικός γραμματέας ευρωπαϊκών και άλλων πόρων του υπουργείου Εργασίας Τ. Θεοφανόπουλος, αναμένεται να ωφεληθούν, τόσο μέσω των δεξιοτήτων και εμπειριών που θα αποκτήσουν όσο και λόγω της επιδότησης που θα λάβουν, συνολικά 115.500 άνεργοι αλλά και εργαζόμενοι. Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι, κυρίως άνεργοι, που θέλουν να μετάσχουν στα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης, θα πρέπει να απευθυνθούν στα ΚΕΚ – μέσω των προκηρύξεων που θα τα δημοσιεύουν – τα οποία και θα τα υλοποιήσουν.

• Γυναίκες και νέοι χωρίς εργασιακή εμπειρία οι ωφελημένοι από τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης

Γυναίκες που πρώτη φορά εργάζονταν, με απολυτήριο Λυκείου, είναι η πλειοψηφία των απασχολουμένων που απορροφήθηκαν σε 13 νομούς της χώρας, μέσω του προγράμματος που χρηματοδότησε ο Λογαριασμός Ανεργίας και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ).

Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων που πραγματοποίησε το Παρατηρητήριο Απασχόλησης του ΟΑΕΔ (ΠΑΕΠ), μεταξύ των 6.077 προσληφθέντων αλλά και των 4.549 επιχειρήσεων που μετείχαν στο πρόγραμμα του ΛΑΕΚ (σ.σ. οι πόροι του προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές όλων των μισθωτών και των επιχειρήσεων, σύμφωνα με παλαιότερη Συλλογική Σύμβαση της ΓΣΕΕ), μεταξύ των ωφελημένων υπερτερούν οι γυναίκες, με ποσοστό 56,03% οι νέοι που δεν είχαν καμία άλλη (προηγουμένως) εργασιακή εμπειρία (30,64% επί του συνόλου) οι νέοι έως 25 ετών (45,40$) και οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου (41,10%).

Τα πρώτα αυτά στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν ότι μόνο μέσω των εν λόγω προγραμμάτων παρέχονται οι κατάλληλες ευκαιρίες σε νέους και γυναίκες ώστε να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, κατηγορίες στις οποίες το εναλλακτικό σενάριο… προέβλεπε μακροχρόνια ανεργία, χωρίς καμία οικονομική στήριξη και, άρα, κοινωνική περιθωριοποίηση.

Ομως υπάρχει και μια αρνητική πτυχή, που έχει να κάνει με τη σύνθεση του παραγωγικού ιστού της χώρας, δηλαδή το εξαιρετικά χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (σ.σ. λιγότεροι από 600 άνεργοι ή ποσοστό 10% επί των προσληφθέντων ήταν απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ), τις ειδικότητες που ζητούν οι επιχειρήσεις (εργάτες, βοηθοί λογιστών, βοηθοί σερβιτόρων κ.λπ.) και το μέγεθος των επιχειρήσεων (το 82,23% απασχολούν το πολύ δύο μισθωτούς).

Υπό αυτά τα δεδομένα οι εν λόγω παρεμβάσεις είναι απαραίτητες, καθώς παρέχουν επαγγελματικές διεξόδους σε πολλούς, κυρίως νέους, ανέργους, αλλά οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας δεν δίνουν πολλές ευκαιρίες επαγγελματικής και οικονομικής ανέλιξης, ενώ η εργασία κρίνεται επισφαλής, αφενός λόγω του μικρού μεγέθους των επιχειρήσεων (σ.σ. στο πρόγραμμα από τις 4.549 επιχειρήσεις μόλις 7 απασχολούν περισσότερους από 50 εργαζόμενους) και άρα την ανασφάλεια, ως προς την απασχόληση, που καλύπτει και τους (μικρούς) εργοδότες και, αφετέρου, λόγω του χαμηλού επιπέδου εκσυγχρονισμού (και ανταγωνιστικότητες) που έχουν να επιδείξουν τέτοιες επιχειρήσεις.

Πιο αναλυτικά:

Οι ειδικότητες που δηλώθηκαν στο πρόγραμμα είναι 184. Τα μεγαλύτερα ποσοστά κατεγράφησαν στις κατηγορίες «υπάλληλος γραφείου» και «πωλητής / πωλήτρια». Τα υπόλοιπα ποσοστά κατανέμονται σε κατηγορίες χαμηλής ή καθόλου εξειδίκευσης. Αντίθετα, ειδικότητες που προϋποθέτουν γνώσεις ειδικών επαγγελματικών σχολών (π.χ. συντάκτης, δασολόγος, μακιγιέρ) αντιστοιχούν σε μια καταγραφή (μοναδιαίος αριθμός τοποθετήσεων).

Το σύνολο των επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα είναι 4.549. Από αυτές, η συντριπτική πλειονότητα (82%) αντιστοιχεί σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, με δύο (2) εργαζόμενους κατ’ ανώτατο όριο. Ένα πολύ μικρό ποσοστό (0,15%) αντιστοιχεί σε επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των πενήντα ενός (51) ατόμων. Ανατολικά με το μέγεθος οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν παρόμοια ποσοστά συμμετοχής ανά νομική μορφή, για παράδειγμα, οι προσωπικές και ομόρρυθμες εταιρίες φθάνουν από κοινού το 87,36%.

Οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητες, στους οποίους αντιστοιχούν οι περισσότερες επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, είναι το χονδρικό και λιανικό εμπόριο και η παροχή υπηρεσιών (εξαιρουμένων των κλάδων ξενοδοχείων, εστίασης, επικοινωνιών και υπηρεσιών κοινής ωφελείας), με 35% και 31% αντίστοιχα. Το υπόλοιπο 44%, περίπου, μοιράζεται σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, καθώς επίσης και στους κλάδους της εκπαίδευσης, της υγείας και πρόνοιας, των μεταφορών κ.ά.

Οι ηλικιακές ομάδες και το επίπεδο εκπαίδευσης έχουν τα αναμενόμενα ποσοστά, ενώ οι νομικές μορφές των επιχειρήσεων δείχνουν μια γενική και πρώτη εμπειρική προσέγγιση τις ανάγκες των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, για τις οποίες γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν με αυτόν τον τρόπο. Εδώ χρειάζεται να υπογραμμιστεί η διαφαινόμενη αδυναμία αυτών των επιχειρήσεων να προσλάβουν ή να ενισχύσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, χωρίς την οικονομική υποστήριξη τέτοιων μέτρων.

Γεωγραφικά, τα μεγαλύτερα ποσοστά τοποθετήσεων είχε η Μακεδονία με δύο νομούς, τον Έβρο (10,4%) και τις Σέρρες (11,9). Στη συμμετοχή των επιχειρήσεων οι ίδιοι οι νομοί έρχονται πάλι πρώτοι, αλλά με αντίστροφη σειρά (Σέρρες και Έβρος).

Ως προς τη γεωγραφική κατανομή, οι νομοί που έχουν τις περισσότερες τοποθετήσεις ανά κατηγορία είναι:

– η Ροδόπη για τους απόφοιτους του Δημοτικού

– οι Σέρρες για τους απόφοιτους Γυμνασίου και γενικού Λυκείου

– ο Έβρος για τους απόφοιτους των τεχνικών σχολών και τεχνικού Λυκείου, ΙΕΚ και ΑΕΙ

– η Αιτωλοακαρνανία για τους απόφοιτους ΤΕΙ

– το Κιλκίς για τους κατόχους μεταπτυχιακού

Από τα διαθέσιμα στοιχεία, ο νομός του Έβρου φαίνεται ότι απορρόφησε τα υψηλότερα ποσοστά από τις περισσότερες κατηγορίες. Παράλληλα, με τη χαμηλή παρουσία κατόχων μεταπτυχιακού, πολλοί νομοί δεν εμφάνισαν καμία τοποθέτηση σ’ αυτή την κατηγορία. Παρ’ όλα αυτά, εκείνοι που κάλυψαν ΝΘΕ από όλες ανεξαιρέτως τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, ανεξαρτήτως ποσοστού συμμετοχής, ήταν οι νομοί:

– Αιτωλοακαρνανίας

– Κιλκίς

– Κορινθίας

– Ξάνθης

– Ροδόπης

– Σερρών

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.