Επιδοτουμενα σεμιναρια για 8.000 εργαζομενους στον Τουρισμο

Επιδοτούμενα σεμινάρια συμπληρωματικής εκπαίδευσης για περίπου 8.000 εργαζόμενους, εποχιακά άνεργους και επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα, θα ξεκινήσουν να υλοποιούν από τον Ιανουάριο του 2008 σε όλη τη χώρα πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).

Τα σεμινάρια ως στόχο έχουν την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα, σε αντικείμενα κατάρτισης που είναι σχετικά με την καλύτερη οργάνωση και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στην ελληνική και διεθνή αγορά, την ανάπτυξη επιχειρηματικού πνεύματος, την επένδυση στους ανθρώπινους πόρους, την ανάπτυξη των πωλήσεων και του μάρκετινγκ, τα logistics, την ποιοτική εξυπηρέτηση των πελατών και την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

Βασικό κριτήριο της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων θα είναι η βελτίωση των γνώσεων και δεξιοτήτων των επιχειρηματιών και των εργαζομένων, στα πλαίσια ενός ευρύτατου φάσματος τουριστικών επιχειρήσεων στις οποίες μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και η ανταπόκριση τους στις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Τα γνωστικά αντικείμενα των σεμιναρίων είναι τα εξής:

1. Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics)

2. Νέες Τεχνολογίες και Ανάπτυξη Τουριστικών Επιχειρήσεων

3. Γενικό Μάνατζμεντ και Ανθρώπινες Σχέσεις

4. Χρηματοοικονομική Διοίκηση – Λογιστική

5. Εξυπηρέτηση Πελατών

6. Γνώσεις Πληροφορικής

7. Εκπαίδευση Προσωπικού Υποδοχής

8. Οροφοκομία

9. Τουριστικό Marketing

10. Περιβάλλον και Τουρισμός

11. Ανάπτυξη Νέων Τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών

12. Ειδικές εναλλακτικές μορφές Τουρισμού

13. Προώθηση – προβολή – επικοινωνία για τουριστικές επιχειρήσεις.

Η εκπαίδευση

Η διάρκεια κάθε σεμιναρίου κυμαίνεται από 40 έως 120 ώρες. Η κατάρτιση περιλαμβάνει θεωρητικό μέρος, το οποίο συναρτάται άμεσα με το εκπαιδευτικό αντικείμενο και αποτελεί το 100% του συνόλου των ωρών του προγράμματος. Το θεωρητικό μέρος του προγράμματος μπορεί να λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του συνήθους ωραρίου της επιχείρησης ή και εκτός του ωραρίου αυτής.

Υποχρεωτικές ενότητες του προγράμματος κατάρτισης είναι η Υγιεινή και ασφάλεια στο χώρο εργασίας, η προστασία του περιβάλλοντος, οι εργασιακές σχέσεις και βασικές αρχές λειτουργίας των επιχειρήσεων, σε ποσοστό μέχρι 10% στο σύνολο των ωρών του θεωρητικού μέρους ενός προγράμματος κατάρτισης.

Αμοιβές

Οι καταρτιζόμενοι δικαιούνται εκπαιδευτικού επιδόματος 5,00 ευρώ μικτά ανά ώρα κατάρτισης. Πέραν του εκπαιδευτικού επιδόματος, πρέπει να καλύπτονται οι δαπάνες διατροφής των καταρτιζομένων για τις ώρες θεωρητικής κατάρτισής τους. Επίσης θα καλύπτονται οι δαπάνες για τη μετακίνηση, διατροφή και διαμονή τους, όταν η κατάρτιση πραγματοποιείται εκτός των ορίων του Δήμου ή της κοινότητας που εδρεύει η επιχείρηση.

Στην περίπτωση που στο σεμινάριο αποδεδειγμένα συμμετέχουν καταρτιζόμενοι μέλη ευπαθών κοινωνικά ομάδων, το ωριαίο κόστος θα προσαυξάνεται κατά 2 ευρώ ανά καταρτιζόμενο – μέλος ευπαθούς κοινωνικά ομάδας, με ανάλογη προσαύξηση του εγκεκριμένου κόστους του προγράμματος.

Οι αμοιβές που πρέπει να καταβάλει κάθε ΚΕΚ στους εκπαιδευτές, καθορίζονται μετά από συμφωνία του αναδόχου και του εκπαιδευτή μέσα στα πλαίσια που ορίζει το ΕΣΔΕΚ.

Πέραν των συμφωνηθέντων αμοιβών, θα καταβάλλονται στους εκπαιδευτές, οι δαπάνες μετακίνησης, διαμονής και διατροφής σύμφωνα με τους όρους του ΕΣΔΕΚ.

Αιτήσεις

Όπως προναφέρθηκε, τα σεμινάρια μπορούν να παρακολουθήσουν εργαζόμενοι, εποχιακά άνεργοι και επιχειρηματίες τουριστικών επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. Οι καταρτιζόμενοι θα επιλέγονται από τα αντίστοιχα ΚΕΚ, από τουριστικές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Για το λόγο αυτό, μετά την υπογραφή των συμβάσεων για την υλοποίηση των προγραμμάτων και πάντως πριν την έναρξη υλοποίησής τους, τα ΚΕΚ πρέπει να προβούν σε επιλογή και ένταξη των καταρτιζομένων στα συγκεκριμένα προγράμματα κατάρτισης. Το δικαίωμα επιλογής ως προς το αντικείμενο κατάρτισης και το ΚΕΚ στο οποίο θα καταρτισθεί, ασκεί ο ίδιος ο καταρτιζόμενος, για ένα μόνο πρόγραμμα.

Οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα θα πρέπει να εντοπίσουν το πρόγραμμα που τους ενδιαφέρει στον πίνακα που παραθέτουμε στα συνημμένα και ακολούθως να απευθυνθούν στο αντίστοιχο ΚΕΚ, κατά προτίμηση πριν από τον Ιανουάριο 2008. Οι διευθύνσεις των ΚΕΚ δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο www.ekepis.gr του ΕΚΕΠΙΣ, του κρατικού φορέα που είναι αρμόδιος για την πιστοποίησή τους και την λειτουργία τους γενικότερα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.