Επιδοτηση εως 60% για επενδυσεις στη Ροδοπη απο το προγραμμα Leader

Στις 31 Αυγούστου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Έως τις 31 Αυγούστου έχουν τη δυνατότητα οι ενδιαφερόμενου να υποβάλουν της αιτήσεις τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα Leader του Νομού Ροδόπης, το οποίο επιδοτεί κατά 60% επενδύσεις για τοπικές επιχειρήσεις.

Από το πρόγραμμα χρηματοδοτούνται φυσικά πρόσωπα, γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μικροί επιχειρηματίες, που είτε θέλουν να ασκήσουν µια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα ή να εκσυγχρονίσουν την ήδη υπάρχουσα εταιρεία τους.

Οι κλάδοι που χρηματοδοτούνται είναι της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, της εστίασης και αναψυχής, των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, των βιοτεχνικών μονάδων κ.λπ.

Το ανώτατο ύψος επενδυτικών προτάσεων που μπορούν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι είναι 300.000, 500.000 και 600.000 ευρώ, ανάλογα µε τη δράση.

Οι δράσεις που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του προγράμματος, χρηματοδοτούνται:
1. Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων
Προβλέπεται η ίδρυση και ο εκσυγχρονισµός μονάδων µεταποίησης και τυποποίησης προϊόντων. Περιλαμβάνονται μονάδες κρέατος, τυροκοµεία, μικρές μονάδες παραγωγής γιαούρτης, τυποποίησης αβγών και µελιού. Επίσης μπορούν να επιδοτηθούν δαπάνες για ίδρυση μονάδων αναπήνισης κουκουλιών και μεταποίησης σαλιγκαριών, ελαιοτριβεία, οινοποιεία. Χρηµατοδοτήσεις μπορούν να πετύχουν μεταποιητικές μονάδες φρούτων, μαρµελάδων και γλυκών κουταλιού.
2. Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισµόςεπιχειρήσεων πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α’ µεταποίηση
Η δράση αφορά ίδρυση, επέκταση εκσυγχρονισµό επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α’ µεταποίηση. Ενδεικτικά αναφέρονται επιχειρήσεις παραγωγής ψωµιού και άλλων αρτοσκευασµάτων.
3. Ίδρυση, επέκταση εκσυγχρονισµός βιοτεχνικών μονάδων
Στο πλαίσιο αυτής της δράσης ενισχύεται η ίδρυση νέων ή η βελτίωση ήδη υφιστάµενων πολύ μικρών επιχειρήσεων. Ενδεικτικά έργα είναι η δημιουργία μονάδων παραγωγής προϊόντων, όπως χειροτεχνήµατα µεταλλουργίας ή ξυλοτεχνίας, προϊόντα κεραµικής- υφαντουργίας, ξύλινες κατασκευές (καρέκλες, έπιπλα, έπιπλα κουζίνας).
4. Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισµός επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών
Μπορεί να ενισχυθεί η ίδρυση ή ο εκσυγχρονισµός παιδότοπων για την εξυπηρέτηση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών, καθώς και επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών.
5. Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισµός μικρής δυναµικότητας υποδοµών διανυκτέρευσης
Με τη δράση αυτή δύναται να ιδρυθούν νέες υποδοµές διανυκτέρευσης (καταλύµατα) ή να επεκταθούν και να εκσυγχρονιστούν υπάρχουσες υποδοµές διανυκτέρευσης, που θα συµβάλουν στην ανάπτυξη του αγροτουρισµού µε την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στον τοµέα αυτόν, µε παράλληλη αύξηση του τοπικού εισοδήματος και θα συμπληρώσουν τη δυναμικότητα της περιοχής σε κλίνες. Για τις υποδοµές διανυκτέρευσης, το συνολικό κόστος δύναται να ανέρχεται έως το ποσό των 600.000 ευρώ και η δυναμικότητα μπορεί να είναι έως 40 κλίνες.
6. Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισµός  χώρων εστίασης και αναψυχής
Στο πλαίσιο της δράσης αυτής επιδιώκεται η ίδρυση νέων μονάδων που θα συμβάλουν στην ενίσχυση των υποδοµών εστίασης και αναψυχής µε την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στον τοµέα αυτόν, γενικά ή µε τοπικά είδη εστίασης. Δίνεται επίσης η δυνατότητα επέκτασης και ποιοτικού εκσυγχρονισµού των υφισταμένων μονάδων εστίασης – αναψυχής που ήδη λειτουργούν.
7. Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισµός επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού
Στη δράση μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των εναλλακτικών μορφών τουρισµού, ειδικών µορφών τουρισµού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας.

Η υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν συμπληρωμένο σφραγισμένο «φάκελο υποψηφιότητας», σύμφωνα με το υπόδειγμα της σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ελληνική γλώσσα. Ο φάκελος υποψηφιότητας συνοδεύεται από επιστολή-αίτηση του υποψηφίου. Σημειώνεται ότι προτάσεις, οι οποίες δεν ακολουθούν το υπόδειγμα του φακέλου υποψηφιότητας και της αίτησης απορρίπτονται κατά τη διαδικασία αξιολόγησης.

Ο φάκελος υποβάλλεται έντυπα σε 2 αντίγραφα (ένα εκ των οποίων είναι το πρωτότυπο) και επιπλέον σε ηλεκτρονική μορφή (cd). Σε περίπτωση αντίθεσης υπερισχύει το έντυπο πρωτότυπο. Μετά την υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας. δεν επιτρέπεται η υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων ή η τροποποίηση του περιεχομένου του.

Η αξιολόγηση των προτάσεων

Η αξιολόγηση των προτάσεων των δυνητικών δι­καιούχων γίνεται από επιτροπή που συγκροτείται με απόφαση της ΕΔΠ LEADER.

Η επιτροπή αξιολόγησης των προτάσεων των δυνη­τικών δικαιούχων αποτελείται αποκλειστικά από προ­σωπικό που απασχολείται στην Αναπτυξιακή Ροδόπης με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή σχετική σύμβαση έργου. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να αποτελείται και από πρόσωπα που παραχωρούνται στην ΟΤΔ από φορείς όπως υπηρεσιακές μονάδες του Δημοσίου, επιμελητήρια κλπ., σε περιπτώσεις που το υπάρχον προσωπικό της Αναπτυξιακής Εταιρείας δεν επαρκεί.

Σε κάθε περίπτωση, η σύνθεση της επιτροπής θα πρέ­πει να ανταποκρίνεται στο είδος και τις απαιτήσεις των προκηρυσσόμενων δράσεων, ενώ είναι δυνατή η συγκρότηση περισσότερων της μιας επιτροπών αξιο­λόγησης για διαφορετικές δράσεις.

Τα κριτήρια για την αξιολόγηση των προτάσεων των δυνητικών δικαιούχων διακρίνονται σε κριτήρια επιλεξιμότητας (ελάχιστα απαιτούμενα κριτήρια) και σε κριτήρια επιλογής (βαθμολογούμενα κριτήρια) ανάλογα με το είδος της προκηρυσσόμενης δράσης. Όσοι υποψήφιοι δεν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας ή όσοι δεν προσκομίσουν κάποιο ή όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την απόδειξη των κριτηρίων αποκλείονται από την περαιτέρω διαδικασία.

Info
Αναπτυξιακή Ροδόπης. Διεύθυνση: Ν. Πλαστήρα – Κ. Αντωνιάδη, Κοµοτηνή. Τηλ.: 25310 34071, -2.www.anro.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.