Επιχορηγηση 2.500 νεων ελευθερων επαγγελματιων

Ξεκίνησε ήδη η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα ενίσχυσης 2.500 νέων ελεύθερων επαγγελματιών, ηλικίας 22-64 ετών, προκειμένου να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση.
Το πρόγραμμα «Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών έτους 2009 – Β’ κύκλος» έχει προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ και προβλέπει την ενίσχυση των δικαιούχων με το ποσό των 24.000 ευρώ.

 

Ο αριθμός των ωφελούμενων ανέργων θα ανέλθει συνολικά στα 2.500 άτομα, εκ των οποίων οι 1.250 θέσεις θα καλυφθούν από ανέργους ηλικίας 22-32 ετών και οι υπόλοιπες 1.250 από ανέργους ηλικίας 33-64 ετών
Ο αριθμός των ωφελούμενων ανέργων θα ανέλθει συνολικά στα 2.500 άτομα, εκ των οποίων οι 1.250 θέσεις θα καλυφθούν από ανέργους ηλικίας 22-32 ετών και οι υπόλοιπες 1.250 από ανέργους ηλικίας 33-64 ετών.
Ο αριθμός των ωφελουμένων ανέργων θα ανέλθει συνολικά στα 2.500 άτομα, εκ των οποίων οι 1.250 θέσεις θα καλυφθούν από ανέργους ηλικίας 22-32 ετών και οι υπόλοιπες 1.250 από ανέργους ηλικίας 33-64 ετών.
Προτεραιότητα θα δοθεί στους ανέργους:
Επιχορήγηση 2.500 νέων ελεύθερων επαγγελματιών
Μέλη εταιρείας (Ο.Ε., Ε.Ε. για το ομόρρυθμο μέλος της ή Ε.Π.Ε.), που μετέχουν με ποσοστό από 51% έως 60% στο εταιρικό κεφάλαιο.
Με δικαίωμα επιδότησης ανεργίας.

 

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας από την 1η Οκτωβρίου 2009 και έπειτα.
Αξίζει να σημειωθεί πως δίνεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα στους επαγγελματίες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση για το πρόγραμμα ΝΕΕ 2009 (ΦΕΚ 603/Β/2-4-2009) και το επιχειρηματικό τους σχέδιο απορρίφθηκε από την Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης.
Προϋπόθεση είναι να τηρούν ακόμη τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος και αφού ανακαλέσουν με δήλωσή τους τις ενστάσεις που δεν έχουν εξεταστεί και βελτιώσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο στα σημεία που αφορούν τους λόγους απόρριψης.

Οροι υπαγωγής – Εξαιρέσεις

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:
Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους ή μέχρι και 30 ημέρες πριν από την έναρξη) και να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης.
Να έχουν παρακολουθήσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας σε Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
Να έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή υπηκοότητα άλλου κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου και οι άνδρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους.
Να έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας από την 1/10/2009 και μετά.
Δεν μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα:
Επαγγέλματα που απαιτούν την ύπαρξη κενής θέσης (συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κ.λπ.).
Οσοι απασχοληθούν με την εκμετάλλευση επιβατικού δημόσιας χρήσης (ταξί) , λεωφορείου ή φορτηγού δημόσιας χρήσης.

 

Οσοι δημιουργούν εποχικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αποκλειστικά χωματουργικών εργασιών, φροντιστήρια, εργαστήρια ή κέντρα ελευθέρων σπουδών, καντίνες, περίπτερα, φαρμακεία, επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τις βραδινές ώρες, καθώς και επιχειρήσεις που παρέχουν ψυχαγωγικές υπηρεσίες μαζικού χαρακτήρα, τυχερά, ψυχαγωγικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ, λαχείων και συναφή αυτών.
Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας και στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων.
Πλανόδιες επιχειρήσεις.
Επιχειρήσεις που έχουν σύνθετο αντικείμενο δραστηριότητας και το ένα εξ αυτών περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις.
Ανώνυμες εταιρείες (Α.Ε.).
Οσοι δημιουργούν επιχείρηση που έχει το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας με επιχείρηση που λειτουργούσε στον ίδιο χώρο από άλλον επαγγελματία μέσα στο τελευταίο εξάμηνο πριν από την ημερομηνία έναρξης εργασιών της νέας επιχείρησης στη ΔΟΥ.
Οσοι έχουν επιχορηγηθεί από προγράμματα ΝΕΕ κατά το παρελθόν.
Οσοι είχαν άλλη επιχείρηση από την 1/1/2000 και μετά.

 

Το ύψος και η διάρκεια της επιδότησης

Η διάρκεια της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα ορίζεται σε 36 μήνες και το ποσό της επιχορήγησης καθορίζεται στις 24.000 ευρώ.
Η προκαταβολή και η πρώτη δόση θα είναι ίση με το 35% της επιχορήγησης και η δεύτερη δόση ίση με το 30% της επιχορήγησης.

 

Το ποσό της επιχορήγησης προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ στις περιπτώσεις:
Μέλους εταιρείας (Ο.Ε., Ε.Ε. για το ομόρρυθμο μέλος της ή Ε.Π.Ε.), όπως περιγράφεται στην παρ. 2 της παρούσας όταν το ποσοστό συμμετοχής του στο εταιρικό κεφάλαιο δεν υπερβαίνει το 60% και
Επιδοτούμενων ανέργων, που διακόπτουν την επιδότηση ανεργίας μέχρι και τον δεύτερο μήνα της επιδότησής τους.

 

Οι ΝΕΕ που θα διατηρήσουν την επιχείρησή τους για δώδεκα επιπλέον μήνες μετά το δωδεκάμηνο διάστημα της επιχορήγησης, θα επιχορηγούνται με το επιπλέον ποσό των 5.000 ευρώ, το οποίο θα καταβάλλεται ύστερα από την υποβολή της σχετικής αίτησης εντός 60 ημερών από τη λήξη του δεύτερου δωδεκαμήνου.
Αναλυτικότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα παρέχονται στο site του ΟΑΕΔ.
Η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος γίνεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος ΟΑΕΔ www.oaed.gr από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.