Επιχειρηματικη αποστολη στη Σεβιλλη της Ισπανιας

Το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης -στα πλαίσια του Κοινοτικού προγράμματος LEONARDO DA VINCI –ΔΡΑΣΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ με τίτλο «ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ» το οποίο περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είναι επιδοτούμενο 100%– διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία την πρώτη επιχειρηματική αποστολή στη Σεβίλλη της Ισπανίας από 24-30 Ιανουαρίου αποτελούμενη από 19 επιχειρηματίες –μέλη του Επιμελητηρίου του κλάδου εστίασης .Το κοινοτικό πρόγραμμα LEONARDO DA VINCI ενθαρρύνει τη διασυνοριακή συνεργασία και έχει ως στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας για τη βελτίωση της ποιότητας της επαγγελματικής κατάρτισης στην Ευρώπη εστιάζοντας στην πρακτική εμπειρία.

Το Επιμελητήριο σε συνεργασία με το φορέα υποδοχής στην Σεβίλλη, την εταιρεία INCOMA διοργάνωσαν το πρόγραμμα της κατάρτισης των συμμετεχόντων επιχειρηματιών το οποίο περιελάμβανε επισκέψεις σε μεγάλες επιχειρήσεις εστίασης –αλυσίδες εστιατορίων και caterings προκειμένου να διαπιστώσουν σε πραγματικές συνθήκες την εφαρμογή συστημάτων κατάρτισης του προσωπικού τους και των ίδιων, μεταφορά εμπειριών και τεχνογνωσίας καθώς και να γίνει καταγραφή και αξιοποίηση καλών πρακτικών και των δύο πλευρών.

Στην Επιμελητηριακή αποστολή εκτός από τους 19 επιχειρηματίες –μέλη του Επιμελητηρίου συνόδευσαν εκτός από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αργύρη Αργυρόπουλο ο οποίος είναι και ίδιος εστιάτορας, η Α. Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαρία Μαλαμίδου, ο β΄Αντιπρόεδρος Αχμέτ Ριδβάν, ο Γενικός Γραμματέας Μολλά Αχμέτ Μεχμέτ, ο Οικονομικός επόπτης Μιχάλης Βεζυριαννίδης και ως καταρτιζόμενος λόγω της επιχείρησης catering που διαθέτει, ενώ τον συντονισμό και την επίβλεψη του προγράμματος LEONARDO DA VINCI είχε η Διευθύντρια του Επιμελητηρίου Ολγα Ζήση.

Επίσκεψη της αποστολής στην αλυσίδα εστιατορίων SAN ELOY GROUP

Την πρώτη μέρα της κατάρτισης, η επιμελητηριακή αποστολή επισκέφτηκε την αλυσίδα εστιατορίων SAN ELOY GROUP, η οποία έχει 9 εστιατόρια στη Σεβίλλη, όπως ενημέρωσε τα μέλη της αποστολής, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, η οποία είναι οικογενειακή 3ης γενιάς, απασχολεί 180 άτομα προσωπικό εκ των οποίων κάποια από αυτά απασχολούνται περισσότερο από 25 χρόνια. Η οικονομική κρίση φυσικά δεν τους έχει αφήσει ανεπηρέαστους και μάλιστα οι επιπτώσεις της άρχισαν να γίνονται αισθητές σε αυτούς ήδη από το 2008. Η απαγόρευση του καπνίσματος φυσικά και έχει επηρεάσει τον τζίρο των καταστημάτων τους, επειδή όμως τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά όλοι συμμορφώνονται .

Επίσκεψη στο Επιμελητήριο Σεβίλλης

Την δεύτερη μέρα, η Διοίκηση του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και οι συμμετέχοντες-επιχειρηματίες της αποστολής, έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Σεβίλλης Francisco Herrero από τον οποίο ενημερώθηκαν διεξοδικά για τον τρόπο λειτουργίας των Επιμελητηρίων στην Ισπανία γενικά και ειδικότερα του Επιμελητηρίου της Σεβίλλης ενώ στη συνέχεια και ο κ. Αργυρόπουλος ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας των επιμελητηρίων στην Ελλάδα και συγκεκριμένα για τις δράσεις και το Προφίλ του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και της περιοχής της Θράκης ως τουριστικού προορισμού με φυλλάδια και τουριστικούς οδηγούς. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργύρης Αργυρόπουλος απένειμε στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Σεβίλλης πλακέτα με το έμβλημα του Επιμελητηρίου και διάφορα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής (σουτζούκ λουκούμ, στραγάλια, καφές). Στη συνέχεια, ο Διευθυντής του Επιμελητηρίου της Σεβίλλης Eduardo Flores με τη Διευθύντρια του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Ολγα Ζήση, συζήτησαν σχετικά με την άμεση υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των 2 Επιμελητηρίων –κατόπιν πρότασης που προηγήθηκε – και την ανταλλαγή μεθόδων επιμόρφωσης και απόκτησης αδεξιοτήτων μέσα από επιδοτούμενα προγράμματα των μελών και των δύο επιμελητηρίων αντίστοιχα.

Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί, πως ο ρόλος και τρόπος λειτουργίας του Επιμελητηρίου της Σεβίλλης και της Ευρώπης γενικότερα είναι τελείως διαφορετικός από τα ελληνικά δεδομένα καθώς από το κράτος τους έχει ανατεθεί ο ρόλος υπουργείου (κάτι αντίστοιχου του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης), έχοντας την οικονομική δυνατότητα να επιδοτούν οι ίδιοι τις επιχειρήσεις των μελών τους χωρίς να μεσολαβούν άλλοι φορείς. Τη σημαντικότητα του ρόλου των Επιμελητηρίων στην Ισπανία, καταδεικνύει επίσης και το γεγονός που ανέφερε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Francisco Herrero ότι ο βασιλιάς της Ισπανίας όταν επισκέπτεται τη Σεβίλλη, απαραίτητα θα επισκεφτεί και το Επιμελητήριο.

Επισκέψεις σε αλυσίδες εστιατορίων

Τις υπόλοιπες μέρες, οι επιχειρηματίες επισκέφτηκαν την αλυσίδα εστιατορίων και ξενοδοχείων LA RAZA GROUP όπου και ξεναγήθηκαν στις αποθήκες τροφοδοσίας αλλά και στις κουζίνες όπου επικρατούσε πυρετός προετοιμασίας από τους σεφ της επιχείρησης που εν ώρα εργασίας ενημέρωσαν για τον τρόπο που γίνεται η προετοιμασία των εδεσμάτων, τον προγραμματισμό της τροφοδοσίας των αποθηκών τους. Στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου «T΄Αδέλφια» Ανέστης Βαφειάδης έδωσε στον σεφ του εστιατορίου την ελληνική συνταγή του παραδοσιακού μουσακά την οποία ζήτησαν οι υπεύθυνοι του εστιατορίου προκειμένου να την εντάξουν στο μενού τους. Την τελευταία μέρα της αποστολής, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο roof της αλυσίδας εστιατορίων ROBLES GROUP ο 76χρονος ακμαιότατος ιδιοκτήτης της επιχείρησης,αφού καλωσόρισε την επιμελητηριακή αποστολή, εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεών του μέσα από την προσωπική του προσφορά καθώς ανέφερε πως δουλεύει και ο ίδιος προσωπικά στην επιχείρηση του ανελλιπώς καθημερινά καθώς η δουλειά του δίνει ζωντάνια και δεν σκοπεύει να πάρει ποτέ σύνταξη ενώ παρότρυνε τον σεφ του να παρουσιάσει επί τόπου την συνταγή της παραδοσιακής ισπανικής παέλια στα μέλη της επιμελητηριακής αποστολής την οποία και γεύτηκαν όλοι οι παριστάμενοι συνοδεία τοπικού οίνου.

Έκδοση εγχειριδίου για την διάδοση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος

Στο τέλος του προγράμματος, οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες έλαβαν Πιστοποιητικό Europass- Κινητικότητα για την περίοδο της κατάρτισής τους στη Σεβίλλη, έπειτα από αξιολόγηση που έγινε από τον υπεύθυνο ευρωπαϊκών προγραμμάτων του φορέα υποδοχής στην Ισπανία, την INCOMA. H διάδοση των αποτελεσμάτων του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός εγχειριδίου που θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης ροής των επιπλοξυλουργών στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος LEONARDO DA VINCI στη Γερμανία τις επόμενες μέρες. Στο εγχειρίδιο αυτό θα υπάρχει η τελική έκθεση αξιολόγησης του σχεδίου, παρουσίαση καλών πρακτικών που καταγράφηκαν καθώς και των δυνατοτήτων που υπάρχουν για πρακτική εφαρμογή τους στην ελληνική πραγματικότητα σε αντίστοιχες επιχειρήσεις. Ολοι οι συμμετέχοντες επικρότησαν την αξιέπαινη πρωτοβουλία του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης για την ανάληψη και υλοποίηση του αξιόλογου αυτού προγράμματος μέσα από το οποίο τους δόθηκε η δυνατότητα να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία.

Στο περιθώριο του σφικτού προγράμματος, ο φορέας υποδοχής στη Σεβίλλη σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, διοργάνωσε ολοήμερη ξενάγηση στα εντυπωσιακά αξιοθέατα της ιστορικής Κόρδοβα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.