«Επιασε» η στεβια στη Ροδοπη

Πολύ καλά αποτελέσματα βλέπουν οι παραγωγοί στη νέα παραγωγή, τρία χρόνια μετά το ξεκίνημά της

Ουμήτ Γιουρσή, γεωπόνος: «Πιστεύουμε στην καλλιέργεια, το όραμα μας γίνεται πράξη και η περιοχή μας κερδίζει ένα καινούριο ενναλλακτικό προϊόν»

Ευδοκιμεί η στέβια στη Ροδόπη, με όλο και περισσότερους παραγωγούς να αγκαλιάζουν την καλλιέργειά της, μιας και οι πρώτες πιλοτικές παραγωγές είχαν πολύ καλά αποτελέσματα, με την τιμή να βλέπει άνοδο φέτος.

Παράλληλα η δυνατότητα χρήσης μηχανημάτων που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν στην καλλιέργεια του καπνού, κάνει το κόστος της μετάβασης χαμηλότερο, με περίπου 50-55 παραγωγούς να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Άντεξε στο χειμώνα, και έχει αυξημένη παραγωγή

Ήδη από τον Μάρτιο του 2022 ιδρύθηκε στην περιοχή μας από παραγωγούς της Ροδόπης και της Ξάνθης ο συνεταιρισμός  ΣΤΕΒΙΑ ΘΡΑΚΗΣ, ο οποίος αποτελείται από 24 ιδρυτικούς παράγωγους- καλλιεργητές, αλλά είναι ανοικτός για καινούργια μέλη, όπως τόνισε ο γεωπόνος κ. Ουμήτ Γιουρσή.

Ο κ. Γιουρσή είναι απόφοιτος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα και επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του ασχολούμενος με μια νέα καλλιέργεια που όπως δείχνει, έχει σημαντικές προοπτικές στην περιοχή.

Η στέβια στη Θράκη καλλιεργείται σε 30 στρέμματα, έχοντας ξεκινήσει πιλοτικά πριν από 3 χρονιά με 10 στρέμματα, και στη συνέχεια να προστίθενται ακόμα 20.

Το φυτό της στέβιας είναι ένα πολυετές φυτό και μπορεί να αντέξει μέχρι και 7 χρονιά. Η αρχική καλλιέργεια είχε στόχο να δουν αν θα μπορέσει όχι μόνο να πιάσει, αλλά και να αντέξει τους πιο κρύους χειμώνες στην περιοχή.

«Μετά από 3 χρόνια των πιλοτικών καλλιεργειών, μπορούμε να πούμε άνετα, ότι το φυτό της στέβιας ευδοκιμεί  στην περιοχή της Ροδόπης χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, ξεχειμωνιάζει το χειμώνα και την άνοιξη  στα τέλη Απριλίου με αρχές Μάιου αρχίζει και δίνει την  καινούργια βλάστηση» επεσήμανε ο κ. Γιουρσή.

Για τα καινούρια χωράφια, η σπορά στα σπορεία γίνεται στις αρχές Απρίλιου, και προτιμάται ειδικό φυτόχωμα για την καλύτερη βλάστηση των σπορών και για την αποφυγή των ανεπιθύμητων ζιζάνιων μέσα στο σπορείο. Οι σπόροι βλασταίνουν σε 10-15 ημέρες και η μεταφύτευση στο χωράφι γίνεται μετά από 50 ημέρες.

Η μεταφύτευση του φυτού γίνεται με τη φυτευτική μηχανή  καπνού, και η φύτευση στο χωράφι γίνεται με αποστάσεις μεταξύ των γραμμών 70 εκ και την απόσταση επί της γραμμής 30 εκ. Για την προετοιμασία του εδάφους χρησιμοποιείται ο ίδιος  μηχανολογικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται και στον καπνό, όπως γραμμική φρέζα και σκαλιστήρι.

Στα 400 κιλά ανά στρέμμα η απόδοση

Η συγκομιδή του προϊόντος γίνεται είτε μηχανικά, είτε με το χέρι. Την πρώτη χρονιά γίνεται μόνο μία κοπή, ενώ από τη δεύτερη γίνονται 2 κοπές, με την πρώτη αρχές με μέσα Ιουλίου και τη δεύτερη κοπή τον Σεπτέμβριο.

Μετά την συγκομιδή του προϊόντος τα φύλλα ξεραίνονται στους φούρνους και γίνεται η διαλογή τους.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, σημείωσε ο κ. Γιουρσή, με τους παραγωγούς να έχουν κάνει και τις δύο κοπές. Η ποιότητα του προϊόντος είναι πολύ καλή, όπως πιστοποιήθηκε και από εργαστήριο, με πολύ καλή απόδοση  κιλών ανά στρέμμα, που φτάνει τα 200 με 220 κιλά το στρέμμα για κάθε κοπή, δηλαδή συνολική απόδοση ανά στρέμμα στα 400 κιλά.

Η τιμή του προϊόντος έχει ανέβει σε σχέση με την προηγουμένη χρονιά, ενώ καταφέρνουν να πετύχουν ακόμα υψηλότερη τιμή γιατί η καλλιέργεια είναι βιολογική, βοηθώντας έτσι να μειωθεί και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Την ίδια ώρα κάνουν και εξοικονόμηση ύδατος, μιας και όλες οι καλλιέργειες αρδεύονται με στάγδην άρδευση (σταγονίδια).

Στήριξη από ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ  και STEVIA HELLAS

Η καλλιέργεια της στέβιας στην περιοχή μας υποστηρίζεται από την ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ  μέσω του Προγράμματος «Νέα Γη» σε συνεργασία με την STEVIA HELLAS και την ΣΤΕΒΙΑ Θράκης. 

Η ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ στηρίζει τους παράγωγους στον σπόρο, στο φυτόχωμα και στο αρδευτικό σύστημα, ενώ η STEVIA HELLAS τους πληροφορεί για την καλλιέργεια και είναι βασικός αγοραστής του προϊόντος μέσω συμβολαιακής γεωργίας.

Από την πλευρά τους, σημείωσε ο κ. Γιουρσή, παρέχουν πλήρη γεωπονική κάλυψη από την σπορά μέχρι και την συγκομιδή, με στόχο να δημιουργήσουν μια βιώσιμη εναλλακτική για τους αγρότες της περιοχής. «Πιστεύουμε στην καλλιέργεια, το όραμα μας γίνεται πράξη και η περιοχή μας κερδίζει ένα καινούριο ενναλακτικό προϊόν» ανέφερε κλείνοντας ο ίδιος

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.