Επενδυει στους Ελληνες επιστημονες η Sunlight

Επένδυση 105 εκ. ευρώ, με 50 εκ. να χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ, σε ερευνητικό κέντρο από την εταιρεία

Θα απασχοληθούν 200 ερευνητές, ενώ αποτελεί προπομπό για τη δημιουργία μεγάλου εργοστασίου μπαταριών λιθίου στη Δ. Μακεδονία.

Ως αναγνώριση της προσπάθειας που γίνεται από την εταιρεία SUNLIGHTστον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών στην αποθήκευση ενέργειας, χαρακτηρίζουν τα μέλη της επιχείρησης την στήριξη με 49,9 εκ. ευρώ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020, του καινοτόμου ερευνητικού έργου της εταιρείας SUNLIGHT στην ανάπτυξη των μπαταριών λιθίου.

Το ερευνητικό έργο της SUNLIGHT αποσκοπεί στην ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας, εστιάζοντας σε νέες τεχνολογίες που θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον μιας πιο «φιλικής ενέργειας».

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 105 εκ. ευρώ, και αναμένεται να δημιουργήσει 200 θέσεις εργασίας ερευνητών, ενισχύοντας και την ανάσχεση του braindrain, που ήδη ξεκίνησε η εταιρεία.

Για αυτό και προβλέπεται η δημιουργία ελκυστικών συνθηκών για τον επαναπατρισμό Ελλήνων ερευνητών που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, καθώς και οι συνεργασίες με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και η χρηματοδότηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών ερευνητών.

Η επένδυση προβλέπει τη δημιουργία κέντρου έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα, που συμπληρώνει το ήδη υφιστάμενο που έχει δημιουργηθεί στην Ξάνθη, ενώ αποτελεί προπομπό της μεγάλης επένδυσης καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής μπαταριών λιθίου στην Δ. Μακεδονία, στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης.

Το πρώτο Ελληνικό Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος

Σύμφωνα με την SUNLIGHT, με το συγκεκριμένο έργο ενισχύεται η προώθηση των ευρωπαϊκών συνεργασιών και αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος μίας ελληνικής εταιρείας στην αναπτυσσόμενη, ανταγωνιστική ευρωπαϊκή «αλυσίδα αξίας» των μπαταριών.

Και αυτό γιατί η  μετάβαση της βιομηχανίας προς την «καθαρή» και κυκλική οικονομία αποτελεί, άλλωστε, μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European GreenDeal), στο κείμενο της οποίας αναγνωρίζεται ότι «η Επιτροπή θα συνεχίσει να υλοποιεί το στρατηγικό σχέδιο δράσης και να στηρίζει την ευρωπαϊκή συμμαχία για τις μπαταρίες, με πρωτοβουλίες που οδηγούν σε μεγάλης κλίμακας συγκέντρωση πόρων υπό τη μορφή σημαντικών σχεδίων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος».

Επιπρόσθετα, το έργο συμβαδίζει με τις προτεραιότητες του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που προβλέπει την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στην ανάπτυξη και την ανακύκλωση μπαταριών λιθίου, καθώς και την εφαρμογή τους στην ηλεκτροκίνηση.

Αναφορικά με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης του έργου, με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG COMP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την έγκριση καθεστώτος κρατικής ενίσχυσης, η SUNLIGHT συνεργάστηκε στενά με την Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για περισσότερους από 10 μήνες προκειμένου να κατατεθεί σήμερα ένας πλήρης και ολοκληρωμένος φάκελος.

Η κοινοποίηση γίνεται στο πλαίσιο της Ανακοίνωσης της Επιτροπής (2014/C 188/02), που καθορίζει τους όρους εξασφάλισης κρατικής ενίσχυσης συμβατής με την εσωτερική αγορά για «Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος» (“Important Projects of Common European Interest”, IPCEIs). Το έργο της SUΝLIGHT μαζί με τα ερευνητικά έργα άλλων 45 εταιρειών από 12 κράτη-μέλη διαμορφώθηκαν σε μία κοινή πρόταση με τον τίτλο “European Battery Innovation” (EuBatIn), που συνιστά «Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος» (IPCEI). Σημειώνεται ότι η SUNLIGHT είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που εντάσσεται σε πρόταση στο πλαίσιο των IPCEIs, το οποίο αποτελεί μέρος των συνολικών δράσεων της Ε.Ε. για την ενίσχυση της συνεργασίας στην έρευνα και την καινοτομία στον τομέα των μπαταριών.

Ανοίγει νέους δρόμους στην τεχνολογία η επένδυση στην αποθήκευση ενέργειας

Οι δυνατότητες και οι προοπτικές της επένδυσης παρουσιάστηκαν την Δευτέρα σε διαδικτυακή εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ.Γιάννης Τσακίρης, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Olympia, κ. Γιάννης Καραγιάννης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της SUNLIGHT, κ. Λάμπρος Μπίσαλας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, δήλωσε: πως η επιτυχής εκπροσώπηση της χώρας μας, χάρη στις καίριες και συντονισμένες ενέργειες υποστήριξης της SUNLIGHT από την Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων, «αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική βιομηχανία στο στρατηγικό σχέδιο δράσης της Ευρώπης για ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό ‘οικοσύστημα’ μπαταριών».

Η συγχρηματοδότηση δε της εταιρείας  από πόρους του ΕΣΠΑ για την επίτευξη του φιλόδοξου και σημαντικού αυτού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ερευνητικού έργου, θεωρεί πως αναδεικνύει για ακόμη μία φορά την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την ενίσχυση των καινοτόμων δράσεων έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα μας, με στόχο την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, την ενδυνάμωση της βιώσιμης ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Από την πλευρά του ο κ. Λάμπρος Μπίσαλας, CEO της SUNLIGHT, τόνισε πως το  νέο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στην Αθήνα, που προστίθεται και ενδυναμώνει το υπάρχον R&D Center που λειτουργεί ήδη στην Ξάνθη, αποτελεί μια επένδυση στην Ελλάδα.

Στόχος τους είναι να προχωρήσουν σε δοκιμαστική παραγωγή καινοτόμων στοιχείων λιθίου (FID), με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ κατά 47% ενισχύει πολύ το έργο τους, που αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 200 άμεσες νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να επηρεάσει περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον. Σημείωσε δε πως οι τομείς όπου η SUNLIGHT διαδραματίζει ήδη πρωταγωνιστικό ρόλο, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι στις μπαταρίες για ηλεκτρικά βιομηχανικά οχήματα, αυτόνομα οχήματα (Automated Guided Vehicles – AGVs), στην αποθήκευση ενέργειας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και σε εφαρμογές που πρόκειται να αναπτυχθούν στο μέλλον, όπως μπαταρίες για πλοία κ.λπ..

Τέλος ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου κ. Γιάννης Καραγιάννηςσημείωσε πως οι επενδύσεις θα συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας την επόμενη ημέρα, και η συγκεκριμένη θέτει την Ελλάδα στο κέντρο της αποθήκευσης ενέργειας.

Τόνισε δε πως ο όμιλός τους θεωρεί τους επιστήμονες το κλειδί για μια νέα εθνικήδυναμική, ενώ ανέφερε πως γενικότερα σχεδιάζουν επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις στον πολύ αναπτυσσόμενο κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.