Επανεκκινηση για την βιομηχανια ξυλου στη ΒΙΠΕ Κομοτηνης απο την ELPAN
Αγιασμός στο χώρο του εργοστασίου της πρώην ΣΕΛΜΑΝ, πλέον ELPAN (Ελληνικά Πάνελ), πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 8 Ιουνίου, παρουσία στελεχών της εταιρείας και της μητρικής ALFA WOOD GROUP, αλλά και εργαζομένων, κάποιοι από τους οποίους επέστρεψαν στην εταιρεία μετά από 10 χρόνια κλεισίματος.
Το εργοστάσιο ακόμα βρίσκεται στο στάδιο της συντήρησης και εκσυγχρονισμού των μηχανημάτων, όμως θεωρείται πως οι ιδιοκτήτες θα έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες, και τις διαδικασίες που απαιτούνται, μέχρι το τέλος της χρονιάς, ώστε να επαναλειτουργήσει κανονικά το εργοστάσιο, που σε πλήρη λειτουργία θα απασχολεί 150 άτομα.
Τον αγιασμό πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ενώ στον αγιασμό βρέθηκαν ο υποψήφιος Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Υποψήφιος Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Οζγκιούρ Φερχάτ, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Κομοτηνής κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, ο τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής Τζιχάτ Χαλήλ, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής κ. Γιώργος Χατζηαθανασίου και άλλοι.
Νέο ξεκίνημα για τον όμιλο
Ένα νέο ξεκίνημα για τον όμιλο χαρακτήρισε την προσπάθεια για την επαναλειτουργία ενός ιστορικού εργοστασίου της Ροδόπης ο κ. Γιώργος Αδαμόπουλος, αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Alfawood, ένα εργοστάσιο πρότυπο στην παραγωγή βιομηχανικής ξυλείας, νοβοπάν, μελαμίνης, ηγέτη στην παραγωγή ξύλου στην ΝΑ Ευρώπη.
«Πρόκειται για μια μονάδα που μπορεί να παράξει μόνο πλούτο, δίνοντας θέσεις εργασίας ώστε να συνεισφέρουμε στον τοπικό ΑΕΠ και να γεμίσει η ΒΙΠΕ με ζωντανά μέλη» ανέφερε, τονίζοντας πως το εργοστάσιο, σύμφωνα και με τους όρους του πλειστηριασμού, θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους.
Η εταιρεία έχει καταβάλλει ήδη εξ ολοκλήρου όλο το αντίτιμο, που ανέρχονταν κοντά στα 6 εκ. ευρώ, ενώ είναι πλήρως ενήμεροι στις υποχρεώσεις τους.
Στάθηκε δε στο ενδιαφέρον που υπήρξε από τους παλιούς εργαζομένους για αυτή την προσπάθεια, τονίζοντας πως το ανθρώπινο δυναμικό του εργοστασίου είναι ένα case study με μοναδικές γνώσεις στην παραγωγή νοβοπάν, μελαμίνης και εμβαπτισμού.
Όλα αυτά τα χρόνια το προσωπικό κράτησε τη μονάδα σε λειτουργική κατάσταση, και έτοιμο να λειτουργήσει με μικρές παρεμβάσεις και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του.
Στόχος να λειτουργήσει το εργοστάσιο το συντομότερο δυνατό
Μιλώντας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο Διευθυντής του εργοστασίου κ. Δημήτρης Κατσάνος σημείωσε πως βούληση της εταιρείας και της διοίκησης είναι να μπει το εργοστάσιο σε πλήρη λειτουργία το ταχύτερο δυνατό, πετυχαίνοντας τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά τα υψηλότερα στάνταρτ που μπορεί.
Το εργοστάσιο απαρτίζεται από την μεγάλη μονάδα παραγωγής γυμνής μοριοσανίδας, την μονάδα ένδυσης μοριοσανίδας με φιλμ μελαμίνης και τη μονάδα εμποτισμού του φιλμ της μελαμίνης.
Όλες οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε μια έκταση 300 στρεμμάτων και 55 χιλ. τετ. μέτρων και είναι σχεδιασμένες για πλήρη λειτουργία, με το εργοστάσιο να μπορεί να απασχολεί σε πλήρη ανάπτυξη 100-150 θέσεις εργασίας, και πολύ περισσότερες έμμεσες θέσεις εργασίας, μέσω των προμηθευτών, των συνεργατών των συμβούλων κτλ.
Όλα αυτά θα συμβάλλουν την τοπική και την εθνική οικονομία, ειδικά σε ένα κλάδο ο οποίος τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει αρνητικό ισοζύγιο σε σχέση με την εγχώρια παραγωγή. Σύμφωνα με τον κ. Κατσάνο, εκτιμάται πως το 70%, ειδικά στον κλάδο της βιομηχανικής ξυλείας και στα προϊόντα με βάση τη μοριοσανίδα είναι πλέον εισαγόμενα. Η επαναλειτουργία του εργοστασίου θα αλλάζει τα δεδομένα, επ’ ωφελεία της τοπικής οικονομίας, με τον Διευθυντή να δεσμεύεται πως από την πλευρά τους θα κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχουν τον στόχο αυτό, ζητώντας τη στήριξή όλων των παρευρισκόμενων για να πετύχουν το ταχύτερο αυτό το στόχο.
Επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 60 εκ. ευρώ για το εργοστάσιο
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Alfawood κ. Βασίλειος Αδαμόπουλος τόνισε πως είναι συγκινημένοι που τους δίνεται η ευκαιρία να επαναλειτουργήσουν αυτό το ιστορικό εργοστάσιο, που αποτελεί ορόσημο για τη Ροδόπη αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Ο χώρος αυτός, τόνισε ξεκίνησε το 2002 ως πρότυπη βιομηχανία ξύλου υψηλής τεχνολογικής ανάπτυξης, που παρήγαγε προϊόντα απαράμιλλής ποιότητας δίνοντας της μια ηγετική θέση στον κλάδο. Η λειτουργία του διακόπηκε το 2013, όμως όλα αυτά τα χρόνια το εργοστάσιο δεν εγκαταλείφθηκε, κάτι που οφείλεται αποκλειστικά στις προσπάθειες των εργαζομένων που με αυταπάρνηση προστάτευσαν την μονάδα από εξωγενείς παράγοντες, κάτι για το οποίο τους ευχαρίστησε.
Η εταιρεία ELPAN, τόνισε, συνεκτιμώντας την προσπάθειά και την αυταπάρνησή τους στην διατήρηση της κατάστασης του εργοστασίου, και αφουγκραζόμενη την αγωνία της κοινωνίας και τις προσπάθειες όλων των τοπικών φορέων για τη λειτουργία του εργοστασίου, αποφάσισε να συνδράμει στην οικονομική ανάπτυξη και ευμάρεια της ιδιαίτερης αυτής προβαίνοντας στην εξαγορά του εργοστασίου, επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια και υλοποιώντας ένα επενδυτικό πρότζεκτ άνω των 60 εκ. ευρώ για την επαναλειτουργία του χώρου. Η πλήρης λειτουργία του εργοστασίου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους, θα δημιουργήσει πλέον των 150 θέσεων εργασίας, και θα δώσει ανάπτυξη και οικονομική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή, ανέφερε. Σκοπός τους είναι η αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού και η δημιουργία νέων παραγωγικών λειτουργιών, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.