Επανεκκινηση δυο ταχυτητων για καφε, μπαρ και εστιαση

Παραμένει αγκάθι το θέμα των τεστ για τους εργαζόμενους

Ικανοποίηση, αλλά και αναμονή, για την πορεία των επόμενων ημερών, επικρατεί στα καταστήματα καφέ-ποτών και εστίασης, μετά την επαναλειτουργία τους, αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους, από τη Δευτέρα του Πάσχα.

Ο καλός καιρός, σε συνδυασμό με τις αργίες των ημερών, βοήθησαν ώστε κυρίως ο κλάδος του καφέ και κάπως των μπαρ να μπορέσουν να λειτουργήσουν, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, αν και η ώρα κλεισίματος είναι προς το παρόν 10:45. Στην δε εστίαση, παρόλο που υπήρξε κίνηση, το πραγματικό τεστ θα είναι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Όμως συνεχίζει να αποτελεί αγκάθι το θέμα των τεστ, γιατί όλα δείχνουν πως η πλατφόρμα για τους νεοδιορισμένους, θα «ξεκλειδώσει» την επόμενη εβδομάδα, αφήνοντας τις επιχειρήσεις σε μια ιδιότυπη αβεβαιότητα.

Σε δύο ταχύτητες η επανεκκίνηση

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και του Σωματείου Ζυθεστιατόρων κ. Ανέστης Βαφειάδης, η επανεκκίνηση έγινε ουσιαστικά σε δύο ταχύτητες.

Τα μεν καφέ μπαρ κινήθηκαν πιο καλά, με σημαντική προσέλευση συμπολιτών μας, ενώ η εστίαση κινήθηκε πιο επιφυλακτικά, κάτι αναμενόμενο βέβαια μιας και η συγκεκριμένη περίοδος, αμέσως μετά το Πάσχα, δεν βλέπει κίνηση.

Την Τρίτη δούλεψαν κυρίως ταβέρνες και ουζερί εκτός πόλης, με τους πολίτες να βγαίνουν στην εξοχή ως είθισται την Πρωτομαγιά.

Αυτό που θα δείξει πως θα κινηθεί ο κλάδος θα είναι το επόμενο Σαββατοκύριακο, που περιμένουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και κίνηση.

Ακόμα σε εκκρεμότητα τα τεστ

Και ενώ η λειτουργία έχει ξεκινήσει ήδη, συνεχίζει να παραμένει το πρόβλημα με τα self test που υποχρεούται να κάνουν οι εργαζόμενοι, μιας και για αυτούς που προσλήφθηκαν αυτές τις μέρες, δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να προμηθευτούν τα τεστ.

Ακόμα δε και αν ο εργοδότης έχει προμηθευτεί τεστ για αυτούς, το γεγονός ότι το ΑΜΚΑ τους δεν φαίνεται διαθέσιμο στην πλατφόρμα, κάνει αδύνατο και να δηλωθεί το όποιο τεστ, αφήνοντάς τους ουσιαστικά στο κενό.

Την ίδια ώρα η επιθεώρηση εργασίας έχει μιλήσει για ελέγχους, με τους επαγγελματίες να μένουν, σύμφωνα με τον κ. Βαφειάδη, για ακόμα μια φορά στη μέση «χωρίς να φταίμε, και χωρίς να μπορούμε και να κάνουμε τίποτα για αυτό».

Αυτή την εβδομάδα άλλωστε δωρεάν self test θα δίνονται από τα φαρμακεία μόνο σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και δημοσίους υπαλλήλους, εξαιρώντας λιανικό εμπόριο και εστίαση, για αυτό και θεωρεί ότι από τη στιγμή που δεν τους επιτρέπουν να περάσουν στην νομιμότητα, είναι παράλογο να ζητείται.

Οι επαγγελματίες είχαν προειδοποιήσει για το πρόβλημα από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά δεν εισακούστηκαν, και ελπίζουν πως θα λύσει το πρόβλημα η πολιτεία ώστε η επαναλειτουργία να μην συνοδευτεί από πρόστιμα χωρίς λόγο, έστω με μία εβδομάδα ανοχής για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Ικανοποίηση για την επανεκκίνηση

Ικανοποιημένα είναι τα μέλη του Σωματείου Καφεποτοπωλών από την επανεκκίνηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Σπύρο Θυμικιώτη, που σημείωσε πως όλα κύλησαν καλά τις πρώτες μέρες, και δεν υπήρχαν ιδιαίτερα προβλήματα με τα τραπεζοκαθίσματα.

Βοήθησε δε και ο καιρός, και ελπίζουν πως θα μπορέσουν τις επόμενες ημέρες να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Αυτή τη στιγμή αναμένεται σε 15 μέρες να επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας, αλλά και να επιτραπεί η μουσική, ώστε να συνεχίζουν την πορεία τους προς την κανονικότητα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.