Εως τις 31 Μαρτιου οι αιτησεις για τον Γραπτο Διαγωνισμο

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός που αφορά την πλήρωση 3.455 θέσεων Δημόσιων Υπηρεσιών και Νομικών Προσώπων του δημόσιου τομέα, καθώς οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής μέχρι την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2004. H σχετική προκήρυξη 2/1Γ/2004 έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 4/22-1-2004. Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν μόνο το πρώτο μέρος της αιτήσεως, που αφορά στα στοιχεία τους, δηλαδή Ονοματεπώνυμο, Πατρώνυμο, Ημερ. Γέννησης, Αρ. Δελτ. Ταυτότητας, Διεύθυνση, καθώς και τη νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στην οποία επιθυμούν να εξετασθούν. Στην περίπτωση που δεν συμπληρωθεί από τον υποψήφιο ή απαιτούμενη ένδειξη της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, θα θεωρηθεί ως τόπος εξέτασης η Αθήνα. Η αίτηση απευθύνεται στο ΑΣΕΠ και υποβάλλεται μόνο ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή, σε φάκελο μεγέθους Α4 στη διεύθυνση: ΑΣΕΠ, Προκήρυξη 2/1Γ/2004, Ταχυδρομική Θυρίδα: 14304, τ.κ. 11510 Αθήνα.

Ο σχετικός φάκελος πρέπει να περιέχει:

1. Πρωτότυπη αίτηση.

2. Φωτοαντίγραφο της αιτήσεως με πρωτότυπη υπογραφή.

3. Παράβολο πέντε ευρώ, που εκδίδεται από Δημόσιο Ταμείο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τα σχετικά έντυπα αιτήσεων (έντυπα ΑΣΕΠ: 171, 172, 173) από τα καταστήματα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, τα ΚΕΠ καθώς και από την ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr).

Γραπτή εξέταση

Η εξέταση των μαθημάτων θα γίνει γραπτά. Οι υποψήφιοι θα αναπτύξουν στα ειδικά τετράδια τα θέματα που θα τους δοθούν σε κείμενο ή στην περίπτωση που το μάθημα εξετασθεί με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών, θα σημειώσουν τις σωστές απαντήσεις σε ειδικό απαντητικό φύλλο.

Τα εξεταστέα μαθήματα και η ύλη διαφέρουν για κάθε κατηγορία εκπαίδευσης ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ. Επίσης, τα μαθήματα όπως και οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων διαφέρουν και κατά κλάδο, ειδικότητα ή θέση, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις σε γνωστικό αντικείμενο που έχει η κάθε θέση.

Τα εξεταστέα μαθήματα με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας έχουν καταταγεί σε τέσσερις ομάδες μαθημάτων Α, Β, Γ, Δ για την κατηγορία ΠΕ, σε δύο ομάδες Ε, ΣΤ, για την κατηγορία ΤΕ και σε τρεις ομάδες Ζ, Η, Θ για την κατηγορία ΔΕ.

Σε κάθε ομάδα μαθημάτων Α έως Θ αντιστοιχεί και μια ομάδα θέσεων που έχουν τις ίδιες βασικές απαιτήσεις γνωστικού περιεχομένου, ενώ για κάθε θέση αντιστοιχεί μια και μόνο μία ομάδα εξεταστέων μαθημάτων.

Στον πίνακα κατανομής θέσεων για κάθε θέση δίδεται η ομάδα μαθημάτων με τον κωδικό Α έως Θ, που αντιστοιχεί στα εξεταστέα μαθήματα για τη συγκεκριμένη αυτή θέση.

Το πρόγραμμα των εξετάσεων θα διαμορφωθεί έτσι, ώστε ο υποψήφιος να μπορεί να συμμετέχει και σε όλες τις ομάδες μαθημάτων της κατηγορίας του, εάν το επιθυμεί, εφόσον κατέχει τα απαιτούμενα προσόντα για τις θέσεις που επιδιώκει.

Η ύλη

1. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

1.1 Κατανόηση κείμενο

Εξέταση, με κατάλληλες ερωτήσεις σε ένα κείμενο που θα δοθεί προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτό έγινε πλήρως κατανοητό. (οι απαντήσεις πρέπει να βασιστούν στα δεδομένα του κειμένου και τις απόψεις του συντάκτη του και όχι σε απόψεις του υποψηφίου).

1.2 Συνοπτική απόδοση κειμένου

Θα δοθεί ένα κείμενο δύο ή τριών σελίδων και θα ζητηθεί να αποδοθεί σε περίληψη 150 έως 200 λέξεων.

1.3 Δημόσιο Δίκαιο

Α. Συνταγματικό Δίκαιο

Έννοια Συντάγματος – Μορφή του Πολιτεύματος.

Όργανα του Κράτους – Διάκριση και άσκηση λειτουργιών. Είδη κανόνων δικαίου – συνταγματικές ελευθερίες.

Β. Διοικητικό Δίκαιο

Συστήματα οργάνωσης διοίκησης – διοικητικές αρχές και υπηρεσίες – διοικητικές πράξεις – αρχή της νομιμότητας – μορφές ελέγχου της Διοίκησης. Συμβούλιο της Επικράτειας – Τακτικά διοικητικά Δικαστήρια.

Αίτηση ακύρωσης – προσφυγή ουσία – προσωπική ευθύνη των οργάνων της Διοίκησης.

Γ. Ευρωπαϊκό Δίκαιο

Βασικοί θεσμοί του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου.

1.4 Ιδιωτικό Δίκαιο

α. Αστικό Δίκαιο

Οι κανόνες του δικαίου γενικά. Φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα. Δικαιοπραξία. Αντιπροσώπευση και πληρεξουσιότητα. Ενοχή. Έννοια, γένεση και απόσβεση. Ενοχές από σύμβαση. Ενοχή εις ολοκλήρον. Υπερημερία δανειστή και οφειλέτη. Εταιρεία Αστικού Δικαίου. Αδικοπραξίες.

Τα πράγματα και τα δικαιώματα πάνω σ΄ αυτά γενικά κυριότητα. Τρόπος κτήσης. Περιεχόμενο και προστασία. Κληρονομική διαδοχή γενικά. Διαθήκη ιδιόγραφη, δημόσια και μυστική. Περιεχόμενο διαθήκης, εξ αδιαθέτου διαδοχή. Νόμιμη μοίρα. Αποδοχή και αποποίηση κληρονομιάς.

Β. Εμπορικό Δίκαο

Εμπορικές πράξεις. Έμποροι. Εμπορικές εταιρείες. Συναλλαγματική, γραμμάτιο εις διαταγήν, τραπεζική επιταγή.

1.5 Οικονομική

εισαγωγικά

Το οικονομικό πρόβλημα. Η καμπύλη των παραγωγικών δυνατοτήτων. Το οικονομικό κύκλωμα και οι λειτουργίες του οικονομικού συστήματος. Ο ρόλος του κράτους στην οικονομία.

Μικροοικονομική

Θεωρία ζήτησης. Ισορροπία καταναλωτή. Θεωρία παραγωγής και κόστους. Ισορροπία της επιχείρησης και προσδιορισμός παραγωγής και τιμών στον πλήρη ανταγωνισμό, στο μονοπώλιο, στον μονοπωλιακό ανταγωνισμό και στο ολιγοπώλιο.

Μακροοικονομική

Μακροοικονομική μεγέθη. Το νεοκλασικό και κεϋνσιανό υπόδειγμα μαρκοικονομικής ισορροπίας. Θεωρία καταναλώσεων και επενδύσεων. Ζήτηση χρήματος και επιτόκιο στο νεοκλασικό και κεϋνσιανό υπόδειγμα. Περί πληθωρισμού και ανεργίας. Νομισματική και δημοσιονομική πολιτική.

1.6 Λογιστική

Γενική λογιστική. Λογιστικές πράξεις τέλους χρήσεως.

Ισολογισμός – αποτελέσματα και διάθεση αποτελεσμάτων. Λογιστική εταιρειών. Γενικά περί βιομηχανικής λογιστικής. Κόστος – κοστολόγηση. Γενικά περί ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου. Λογιστικά βιβλία και στοιχεία κατά τον κώδικα φορολογικών στοιχείων. Ελεγκτική.

1.7 Δημόσια Οικονομική & Δημοσιονομικό Δίκαιο

Έννοια και φύση των φόρων. Διακρίσεις των φόρων. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αμέσων και εμμέσων φόρων. Διάρθρωση του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα. Επιδιώξεις και στόχοι της φορολογικής πολιτικής. Κατανομή φορολογικού βάρους. Αντιδράσεις φορολογουμένων (φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή, μετακύλιση εμμέσων φόρων). Περί δημοσίου προϋπολογισμού γενικά. Ανάλυση δαπανών και εσόδων. Δημοσιονομική και φορολογική πολιτική στον προσδιορισμό. Κατάρτιση και ψήφιση προϋπολογισμού. Απολογισμός και γενικός ισολογισμός. Γενικά περί διαδικασίας είσπραξης δημοσίων εσόδων και διοικητικής εκτέλεσης. Έννοια, είδη και κανόνες πιστώσεων. Ανάληψη δημοσίων δαπανών και προληπτικός έλεγχος αυτών. Ελεγκτικό συνέδριο. Συμβάσεις προμηθειών και δημοσίων έργων.

2. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

2.1 Κατανόηση κειμένου

Εξέταση, με κατάλληλες ερωτήσεις, σε ένα κείμενο που θα δοθεί, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτό έγινε πλήρως κατανοητό.

Οι απαντήσεις πρέπει να βασιστούν στα δεδομένα του κειμένου και τις απόψεις του συντάκτη του και όχι σε απόψεις του υποψηφίου.

2.2 Συνοπτική απόδοση κειμένου

Θα δοθεί ένα κείμενο δύο ή τριών σελίδων και θα ζητηθεί να αποδοθεί σε περίληψη 150 έως 200 λέξεων.

2.3. Δημόσιο Δίκαιο

α. Συνταγματικό Δίκαιο

Έννοια Συντάγματος – Μορφή πολιτεύματος – διάκριση και άσκηση λειτουργιών – όργανα του κράτους.

Β. Διοικητικό Δίκαιο

Συστήματα οργάνωσης διοίκησης – διοικητικές αρχές και υπηρεσίες – διοικητικές πράξεις. Προσωπική ευθύνη των οργάνων της διοίκησης.

2.4 Ιδιωτικό Δίκαιο

α. Αστικό δίκαιο

νομικά πρόσωπα. Κτήση κυριότητας. Κληρονομική διαδοχή εν γένει. Εξ αδιαθέτου διαδοχή. Νόμιμη μοίρα. Αποδοχή και αποποίηση κληρονομιάς.

Β. Εμπορικό Δίκαιο

Έμποροι – εμπορικές πράξεις. Εμπορικές εταιρείες. Σύσταση και λύση αυτών.

2.5 Οικονομική

βασικές οικονομικές έννοιες. Προσφορά – ζήτηση – τιμές. Κόστος Παραγωγής. Ελαστικότητες ζήτησης και προσφοράς. Συμπεριφορά καταναλωτή και επιχείρησης. Διεθνές εμπόριο (Βασικές έννοιες). Χρήμα – πίστη – τράπεζες (βασικές έννοιες).

2.6 Λογιστική

α. Γενική Λογιστική

εισαγωγή στην έννοια της Επιχείρησης και της λειτουργίας της. Τεχνική της διγραφίας. Ο λογιστικός κύκλος για ατομικές επιχειρήσεις από την αρχή της χρήσης μέχρι το τέλος του διαχειριστικού έτους. Μισθοδοτικές καταστάσεις.

Β. Λογιστική εταιρειών

Περιπτώσεις ομαλής και ανώμαλης διακοπής της λειτουργίας τους. Μετατροπές – συγχωνεύσεις. Λογιστική παραγγελίας και αντιπροσωπείας.

3. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Νεοελληνική Γλώσσα

Εξέταση με κατάλληλες ερωτήσεις στη χρήση της ελληνικής γλώσσας: κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου – κειμένου (λεξιλόγιο – σύνταξη).

3.2 Συνοπτική απόδοση κειμένου

Θα δοθεί ένα κείμενο δύο περίπου σελίδων και θα ζητηθεί να αποδοθεί σε περίληψη 150 έως 200 λέξεων.

3.3 Πολιτικοί θεσμοί και οργάνωση του κράτους (Το σύγχρονο δημοκρατικό πολίτευμα)

Το άτομο και η Πολιτεία. Μορφές πολιτικής οργάνωσης (διάκριση πολιτευμάτων).

Η Δημοκρατία και οι μορφές της. Δημοκρατία και σύνταγμα. Η Ελλάδα ως δημοκρατική πολιτεία (Όργανα και λειτουργίες του κράτους). Κοινωνία των πολιτών.

Δικαιώματα και υποχρεώσεις του πολίτη. Διεθνής κοινότητα – διεθνείς σχέσεις και διεθνείς οργανισμοί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση.

3.4 Μαθηματικές γνώσεις και Δεξιότητες

Ερωτήματα και προβλήματα από την ύλη των Μαθηματικών του Γυμνασίου και Λυκείου (Κάθε ορθή λύση είναι αποδεκτή, ανεξάρτητα από τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί για τη λύση του προβλήματος).

3.5 Δακτυλογράφηση κειμένου

Θα δοθεί ένα κείμενο στην αγγλική γλώσσα μιας έως δύο σελίδων που θα περιέχει διαφορετικές γραμματοσειρές καθώς και πίνακες. Θα ζητηθεί να αναπαραχθεί με τη βοήθεια ηλεκτρονικού μέσου σε ορισμένο χρόνο (Το μάθημα αυτό βαθμολογείται ως «επιτυχώς» ή «ανεπιτυχώς»).

Διορθωτικό ΦΕΚ

Για τη συγκεκριμένη προκήρυξη εκδόθηκε το διορθωτικό ΦΕΚ 44/6-2-04, με τις εξής αλλαγές: «Ύστερα από το υπ΄ αριθμ. 176/30.1.2004 έγγραφο του ΥΠΕΣΔΑ, διορθωτικό ως προς την έδρα του φορέα «ΕΝΑ ΔΡΑΜΑΣ – ΚΑΒΑΛΑΣ – ΞΑΝΘΗΣ (Κεντρική Υπηρεσία)» εκδόθηκε το ΦΕΚ 44/6.2.2004 Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ σχετικά με τη διόρθωση της υπ΄ αριθμ. 2/1Γ/2004 Προκήρυξης ως προς τις θέσεις των νομαρχιών Δράμας και Ξάνθης.

Ειδικότερα:

Διαγράφονται: α. από τη σελίδα 55 η μία (1) θέση ΠΕ Διοικητικού με κωδ. 145 του φορέα ΕΝΑ Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης (Κεντρική Υπηρεσία) της Νομαρχίας Δράμας, β. από τη σελίδα 74 η μία (1) θέση ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού με κωδ. 093 του φορέα ΕΝΑ Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης (Κεντρική Υπηρεσία) της νομαρχίας Δράμας και γ. από τη σελίδα 88 η μία (1) θέση ΔΕ Ξενόγλωσσων Δακτυλογράφων – Στενογράφων με κωδ. 082 του φορέα ΕΝΑ Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης (Κεντρική Υπηρεσία) της νομαρχίας Δράμας, και εγγράφονται στο ορθό, αντιστοίχως α. στη σελίδα 65 στη νομαρχία Ξάνθης με κωδ. Θέσης 145, β. στη σελίδα 81 στη νομαρχία Ξάνθης με κωδ. Θέσης 093 και γ. στη σελίδα 94 στη νομαρχία Ξάνθης με κωδ. Θέσης 082».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.