Εως και τις 19.000 ευρω εφτασαν oι τιμες εκμισθωσης

Στα χέρια των ενοικιαστών τους και οι παραλίες του Δήμου Κομοτηνής-Ενδιαφέρον και από Βούλγαρους επιχειρηματίες

Περίπου τις 19.000 ευρώ έφτασε το ύψος μισθώματος, κατά τη χθεσινή φανερή πλειοδοτική διαδικασία στο Δήμο Κομοτηνής για την εκμίσθωση 7 θέσεων για καντίνες, ισάριθμων για ξαπλώστρες και 2 θέσεων για μέσα αναψυχής- θαλάσσια ποδήλατα και κανό- στις παραλίες Αρωγής και Μέσης.
 
Ιδιαίτερα μεγάλο το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε εκ μέρους τοπικών επαγγελματιών όσο και Βούλγαρων επιχειρηματιών, που και πέρσι έλαβαν μέρος στη δημοπρασία για τα παραλιακά αναψυκτήρια. Ενδεικτικό πάντως του υψηλού ενδιαφέροντος, ήταν κι η εκτόξευση ορισμένων ειδικά μισθωμάτων μέχρι και τις 19.000 ευρώ περίπου, δημιουργώντας κλίμα μικροέντασης ανάμεσα σε υποψήφιους εκμισθωτές και προβληματισμό στους υπόλοιπους για τον αν καταφέρουν να φέρουν σε πέρας, με κέρδη, την λειτουργία των αναψυκτηρίων, δεδομένου ότι η καλοκαιρινή σεζόν έχει ήδη ανοίξει.
 
Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τις παραλίες της Αρωγής οι τιμές εκμίσθωσης για τον χώρο των ξαπλώστρων κυμάνθηκαν από τις 2.650 έως τις 18.234 ευρώ, ενώ αντίστοιχα οι τιμές εκμίσθωσης για τους χώρους των καντινών κυμάνθηκαν μεταξύ των 2.100 ευρώ, όπου έκλεισαν οι περισσότεροι, έως και 2.800 ευρώ.
 
Σε ό,τι αφορά την μία παραλία στην περιοχή της Μέσης, η τιμή εκμίσθωσης για τον χώρο των ξαπλώστρων ορίστηκε στις 6.050 ευρώ με τον χώρο των καντινών να μισθώνεται για 2.100 ευρώ.
 
Για πρώτη φορά φέτος, η σχετική δημοπρασία γίνεται ξεχωριστά για καντίνες, ξαπλώστρες και για τους χώρους στους οποίους θα αναπτυχθούν τα μέσα αναψυχής, καθ’ υπόδειξη του αρμόδιου υπουργείου.
 
Τις διακυμάνσεις στα μισθώματα, σε ό,τι αφορά την ενοικίαση των χώρων για τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες πρωτίστως και δευτερευόντως τους χώρους των καντινών, εντόπισε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης. Σχολιάζοντας πως υπήρξαν θέσεις που «χτυπήθηκαν» πολύ ψηλά σε σχέση με πέρσι, ενώ τα μισθώματα για άλλες ήταν χαμηλά. Ο κ. Πετρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι απαιτείται ένα χρονικό διάστημα για να ισορροπήσουν οι τιμές των μισθωμάτων και να προσαρμοστούν στην πραγματική αξία τους που βρίσκεται κάπου στο ενδιάμεσο από αυτό που επιτεύχθηκε κατά τη διαδικασία με τις προσφορές. Διευκρίνισε πως ο Δήμος ορίζει τη βάση εκκίνησης των οικονομικών προσφορών, ευχόμενος να ευοδωθούν οι προσπάθειες των επαγγελματιών που θα τα αξιοποιήσουν την τρέχουσα περίοδο ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον και την επόμενη χρονιά.
 
Πέραν των εσόδων που αποκομίζει ο τοπικός Δήμος από την εκμίσθωση των παραλιακών χώρων, ο Δήμαρχος Κομοτηνής, τόνισε πως είναι συμφέρον ότι η δημοπρασία ολοκληρώθηκε και μέσα σε μια εβδομάδα θα υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις με τους εκμισθωτές, για να αποδοθούν με αυτό τον τρόπο οι παραλίες στους δημότες.
 
Το ποσό που αντιστοιχεί στο μίσθωμα προκαταβάλλεται ενώ ο Δήμος αποδίδει στο δημόσιο, μέρος αυτών των εσόδων, σύμφωνα με τα όσα ορίζουν οι σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις. Στην περίπτωση που κάποιος μισθωτής αδυνατεί να το καταβάλλει, υπάρχει ρήτρα, καταπίπτει η εγγύηση που έχει δώσει και ξεκινά επαναδημοπράτηση του χώρου, από το Υπουργείο Οικονομικών.
 
Στις συμβατικές υποχρεώσεις των εκμισθωτών είναι η τοποθέτηση χημικών τουαλετών και τουαλετών για ΑΜΕΑ για τις 3 θέσεις όπου προβλέπεται η δημιουργία διαδρόμων πρόσβασης στην παραλία για την εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
 
Η διάρκεια της μίσθωσης, σε όλες τις περιπτώσεις εκμισθούμενων τμημάτων, ορίζεται από την υπογραφή της σύμβασης μέχρι 30-04-2016.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.