Εως 200.000 ευρω πριμ για την αναβαθμιση μικρων επιχειρησεων

Το πρόγραμμα «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» θα ενισχύσει υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε οκτώ στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)».
 
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα αφορά στους τομείς της Αγροδιατροφής / Βιομηχανίας Τροφίμων, Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών (ΠΔΒ), Κατασκευών, Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ και υγείας.
 
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 78 εκατ. ευρώ και οι επιδοτήσεις δίνονται για επενδυτικά σχέδια από 15.000 έως 200.000 ευρώ. Οι προθεσμίες υποβολής προτάσεων είναι από τις 7 Απριλίου μέχρι και τις 20 Μαΐου 2016. 

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Μπορούν να συμμετάσχουν υφιστάμενες και νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις:
1. Υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους οκτώ στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και τηρούν βιβλία Β’ και Γ’ κατηγορίας, οι οποίες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες διαχειριστικές χρήσεις ή
2. Νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους οκτώ στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων και έχουν συσταθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015.
 
Οσοι πάρουν το «πράσινο φως» μπορούν να επιδοτηθούν με ποσά από 15.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση καλύπτει το 40% των επιλέξιμων δαπανών και προσαυξάνεται κατά 10%, φτάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού.
 
Οι δαπάνες που επιδοτούνται είναι:
• Κτίρια, λοιπές εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος, μηχανήματα – εξοπλισμός.
• Εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας και ύδατος.
• Ανάπτυξη και πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και περιβαλλοντικής διαχείρισης.
• Ενέργειες για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ή για την απόκτηση και χρήση πατέντας και για τη μεταφορά τεχνογνωσίας.
• Δαπάνες τεχνικής υποστήριξης για τη σύναψη συμβάσεων συνεργασίας με οίκους του εξωτερικού ή Κοινών Επιχειρήσεων Joint-Ventures, που αφορούν νέες αγορές ή νέα προϊόντα/υπηρεσίες.
• Πιστοποίηση και τυποποίηση τελικών προϊόντων/υπηρεσιών σύμφωνα με αναγνωρισμένα πρότυπα (π.χ. CE).
• Μισθολογικό κόστος εργαζομένων (υφιστάμενου ή/και νέου προσωπικού).
Οι δαπάνες θα είναι επιλέξιμες μόνο εφόσον πραγματοποιηθούν μετά τις 11 Φεβρουαρίου 2016, ημερομηνία δημοσιοποίησης της πρόσκλησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.