Εντολη ελεγχου για τα «τοξικα οστρακα της Ροδοπης» απο τον περιφερειαρχη

Κατόπιν δημοσιευμάτων για κύκλωμα «μαϊμού» αποζημιώσεων σε οστρακοκαλλιεργητές το 2010

Δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», που φέρει τον τίτλο «Τα “τοξικά” όστρακα της Ροδόπης», αποκαλύπτει πως ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρος Ρακιντζής, έχει βάλει στο «μικροσκόπιό» του υπόθεση «μαϊμού» αποζημιώσεων σε οστρακοκαλλιεργητές της περιοχής μας, με τη συμμετοχή υπαλλήλων της πρώην Νομαρχίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για την επίμαχη υπόθεση έχει ήδη καταρτιστεί πόρισμα του ΓΕΔΔ, το οποίο έχει κοινοποιηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και στην Εισαγγελία Ροδόπης, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για την αναζήτηση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών. Στο δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής» γίνεται λόγος για κύκλωμα, που άπλωσε τα «πλοκάμια» του από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας Ροδόπης μέχρι και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων, και επικαλείται μια σειρά πλαστών εγγράφων από το 2010, τα οποία φέρουν την υπογραφή πολιτικών και διοικητικών παραγόντων.
 
Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «βρέθηκαν δύο αποφάσεις του τότε νομάρχη Ροδόπης, ο οποίος με τα έγγραφα που φέρουν τους αριθμούς πρωτοκόλλου 1734/28 Απριλίου 2010 και 3130/12 Αυγούστου 2010 αποφασίζει τη λήψη (και στη συνέχεια την άρση) υγειονομικών μέτρων για την απαγόρευση αλιείας και διακίνησης οστρακοειδών στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία της λήψης μέτρων αποτελούσε προϋπόθεση για την απόδοση αποζημίωσης. Οι υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή, όμως, ανακαλύπτουν ότι τα δύο έγγραφα με την υπογραφή του τότε νομάρχη είναι πλαστά, αφού οι αριθμοί πρωτοκόλλων που αναγράφουν έχουν κατοχυρωθεί σε άλλα έγγραφα (έγγραφα έγκρισης μετακίνησης υπαλλήλων) και οι αποφάσεις δεν είχαν κοινοποιηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ οι επιθεωρητές αναφέρουν ότι έχουν συγγραφεί μετά την κρίσιμη περίοδο του καλοκαιριού του 2010».
 
Ακολούθως στο δημοσίευμα περιγράφεται μια αλληλουχία παράτυπων διαδικασιών από υπηρεσιακούς παράγοντες, με σκοπό την έγκριση αποζημιώσεων για τους οστρακοκαλλιεργητές. Αναφέρεται δε ότι η πρώην διευθύντρια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της τότε Νομαρχίας σε ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε στον Γενικό Επιθεωρητή παραδέχεται την πλαστότητα των εγγράφων και αναφέρει: «Δυστυχώς, όμως, εκ παραδρομής η υπηρεσία μας δεν είχε προχωρήσει στην έκδοση των αποφάσεων επιβολής και άρσης μέτρων, σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα που είχαμε λάβει, πράγμα το οποίο αναγκάστηκε να κάνει καθυστερημένα λόγω του γεγονότος ότι η ζημιά που προκλήθηκε πήρε μεγάλες διαστάσεις και προκειμένου οι οστρακοκαλλιεργητές να υποβάλουν φακέλους και αίτημα οικονομικής αποζημίωσης στο τότε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αντικειμενικά θεωρούμε πως ήταν απολύτως δικαιολογημένη[…] Είναι σαφές ότι στην παραπάνω διαδικασία που ακολουθήθηκε υπήρξε κάποια παρατυπία, αλλά κρίθηκε επιβεβλημένη διότι υπήρχαν πραγματικά οι λόγοι για την έκδοση των αποφάσεων βάσει των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, των αυτοψιών που διενεργήθηκαν και την αναγκαιότητα για τη συμπλήρωση του φακέλου». Εντέλει εγκρίθηκε αποζημίωση, ύψους 75.000 ευρώ, ωστόσο οι οστρακοκαλλιεργητές δε δέχτηκαν ούτε αυτήν την αποζημίωση και με αιτήσεις θεραπείας ζήτησαν να εισπράξουν το ποσό των 650.000 ευρώ. 

Η απάντηση του Άρη Γιαννακίδη

Σε επικοινωνία μας, πάντως, με τον πρώην νομάρχη Ροδόπης και περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, κ. Άρη Γιαννακίδη, μας δηλώθηκε ότι η υπογραφή του, για την οποία γίνεται μνεία στο σχετικό δημοσίευμα, μπήκε σε δύο προσυπογραμμένα από τους αρμόδιους υπαλλήλους έγγραφα, τα οποία αφορούσαν σε πραγματικά περιστατικά, ενώ υπενθύμισε ότι το περί ου ο λόγος ποσό δεν εκταμιεύτηκε. 

Εντολή εκκίνησης της πειθαρχικής διαδικασίας από τον περιφερειάρχη

Τα παραπάνω πάντως θορύβησαν τη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, που με σχετικό δελτίο τύπου γνωστοποίησε πως ο περιφερειάρχης έδωσε εντολή να ξεκινήσει η πειθαρχική διαδικασία και ο έλεγχος της υπόθεσης. Η λιτή ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το γραφείο τύπου της Περιφέρειας, αναφέρει τα εξής: «Μετά από σχετικά δημοσιεύματα, από πληροφόρηση των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, λαμβάνοντας για πρώτη φορά γνώση, δόθηκε από τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Γεώργιο Παυλίδη, εντολή εκκίνησης της πειθαρχικής διερεύνησης και ελέγχου για όσα εμπεριέχονται σε αυτά και αναφέρονται στο 2010 επί Νομαρχίας Ροδόπης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.