Ενθαρρυντικη η κινηση για το ρεβεγιον των Χριστουγεννων• σταση αναμονης για της Πρωτοχρονιας

Στον «πάγο» η κατανάλωση σε καταστήματα της εστίασης τις καθημερινές

Ανέστης Βαφειάδης: «Από την πανδημία θα βγούμε ξανά χρεωμένοι»

Η «παράδοση» των ρεβεγιόν εκτός της οικίας μας επανήλθε φέτος μετά από δύο χρόνια. Τις τελευταίες ημέρες οι επαγγελματίες της εστίασης, ξενοδοχεία και λοιποί χώροι προετοίμασαν με μεράκι τα Χριστουγεννιάτικα μενού τους σε μια προσπάθεια οι φετινές γιορτές να φέρουν και πάλι κόσμο στις επιχειρήσεις τους, ώστε με την σειρά τους να προσφέρουν λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς και ωραίων γεύσεων.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ. Ανέστης Βαφειάδης οι επαγγελματίες της εστίασης κάνουν την προσπάθειά τους τόσο σε ό,τι αφορά το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων όσο και της Πρωτοχρονιάς, με τα μηνύματα για το πρώτο να είναι ενθαρρυντικά, αν και η φημολογία των πρώτων ημερών της τρέχουσας εβδομάδας για την αναγκαιότητα rapid test και για τους εμβολιασμένους έφερε ακυρώσεις. Ωστόσο η ανακοίνωση των μέτρων και η μη επιβεβαίωση των προαναφερθέντων επανέφερε τις κρατήσεις και κατ’ επέκταση τα χαμόγελα στα πρόσωπα των επαγγελματιών, που προετοιμάζονται ώστε να υποδεχτούν τους πελάτες τους.

«Ταμείο» για την κίνηση των Χριστουγέννων θα γίνει από την επόμενη εβδομάδα, με τον κ. Βαφειάδη να εξηγεί πως λόγω και των νέων ανακοινώσεων για τα όσα θα ισχύσουν για την Πρωτοχρονιά σε επίπεδο μέτρων, η πλειοψηφία τηρεί στάση αναμονής για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Στάση αναμονής κρατούν και οι επαγγελματίες του κλάδου που επιθυμούν να δουλέψουν κανονικά, καθώς η επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση, η φοβία αλλά και η κακή ψυχολογία του κόσμου, έχει βάλει «στον πάγο» την κατανάλωση. Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ έκανε λόγο για μία πολύ δύσκολη κατάσταση, που μπορεί να επιβεβαιώσει ο οποιοσδήποτε κάνοντας μία βόλτα στα καταστήματα εστίασης της πόλης τις καθημερινές από τις 8 το απόγευμα και μετά, όπου και θα αντικρύσει άδεια τραπέζια και καρέκλες.

Εξαίρεση αποτελούν ορισμένα Σαββατοκύριακα ο τζίρος των οποίων δεν επαρκεί για να καλύψει τα υψηλά κόστη λειτουργίας που αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, εν αντιθέσει με την στήριξη του κλάδου από την πολιτεία που βαίνει μειούμενη.

Πλήρες κλείσιμο της εστίασης αν συνεχιστεί η «επέλαση» της Όμικρον

Ο κ. Βαφειάδης αναφέρθηκε στα επιπλέον προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση με την πολιτεία να μη επιδεικνύει γρήγορα αντανακλαστικά και για τους επαγγελματίες όσο για τους οικιακούς καταναλωτές, γεγονός που θα οδηγήσει σύμφωνα με τον ίδιο και σε ανατιμήσεις προϊόντων που αναγκαστικά θα μετακυλήσει στους καταναλωτές όσο και σε ενδεχόμενα λουκέτα, που τουλάχιστον για την περιοχή μας έχουν μέχρι στιγμής αποφευχθεί.

Κληθείς να σχολιάσει τις προαναγγελίες νέων μέτρων από τις 3 Γενάρη που σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη θα αφορούν στην εστίαση και ειδικότερα αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας, την πληρότητα των καταστημάτων κ.ο.κ. ο ίδιος το χαρακτήρισε αναπόφευκτο δεδομένου ότι η χώρα μας ακολουθεί το Ευρωπαϊκό παράδειγμα, για να τονίσει πως «ο κλάδος μας θα βγει από την πανδημία πάλι χρεωμένος, μετά από μία δεκαετή οικονομική κρίση που προηγήθηκε».

Ο ίδιος μάλιστα εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, ως προς την αποφυγή επιβολής σκληρότερων τονίζοντας πως «εφόσον η μετάλλαξη Όμικρον συνεχίσει να επελαύνει όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, από τις 15-20 Ιανουαρίου δυστυχώς πιστεύω ότι θα έχουμε πλήρες κλείσιμο της εστίασης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.