Ενισχυση της Κομοτηνης αναλογη της Αλεξανδρουπολης ζητα ο Γ. Γκαρανης

«Είμαστε μια πόλη, με γεωγραφικές και πληθυσμιακές συνθήκες ικανές να υποστηρίξουν μεγάλες επενδύσεις»

Στο 1ο Φόρουμ Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης μίλησε ο Δήμαρχος Κομοτηνής

Την ανάγκη να γίνουν ισοδύναμες επενδύσεις με αυτές που λαμβάνουν χώρα στην Αλεξανδρούπολη, ώστε να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής, τόνισε στην ομιλία του στο 1ο Φόρουμ Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης, που έλαβε χώρα στην Αλεξανδρούπολη την Τετάρτη 22 και την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης.

Ο κ. Γκαράνης συμμετείχε στη συζήτηση για την αυτοδιοίκηση μαζί με τους συναδέλφους αυτοδιοικητικούς, τον κ. Ιωάννη Ζαμπούκη, Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και τον κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, Δήμαρχο Τρικκαίων και Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, με την τοποθέτησή του να έρχεται στην ενότητα για τις αστικές διοικήσεις και το όραμα ανάπτυξης για όλη την  περιφέρεια.

Κίνδυνος η ανάπτυξη χωρίς ισορροπία

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής εκτίμησε πως οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην Αλεξανδρούπολη μπορούν να επηρεάσουν θετικά, αλλά και αρνητικά την Κομοτηνή, αλλά και τον Βόρειο Έβρο. «Είμαστε δύο περιοχές, που φοβόμαστε ότι θα πληγούμε από την εσωτερική μετανάστευση των κατοίκων μας, οι οποίοι θα αναζητήσουν εργασία στην ταχέως αναπτυσσόμενη Αλεξανδρούπολη» ανέφερε, τονίζοντας πως ήδη με την τελευταία απογραφή έχουμε μια πρώτη ανησυχητική καταγραφή μείωσης του πληθυσμού, καθώς οι πολίτες φεύγουν από τους τόπους τους, προκειμένου να βρουν εργασιακές ευκαιρίες αλλού.

«Αν, λοιπόν, επιζητούμε την ισόρροπη ανάπτυξη της Θράκης, θα πρέπει να γίνουν ισοδύναμες επενδύσεις σε Κομοτηνή και Βόρειο Έβρο. Επενδύσεις, που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην πρόοδο και προκοπή των περιοχών μας» ανέφερε. Άλλωστε η Κομοτηνή είναι το διοικητικό κέντρο ολόκληρης της Περιφέρειας, και αν δεν ενισχυθεί με παράλληλες, ισοδύναμες και συμπληρωματικές επενδύσεις κινδυνεύει να αποψιλωθεί πληθυσμιακά.

«Η εργασιακή άνθηση μιας περιοχής είναι αυτή που δημιουργεί το γόνιμο έδαφος για να παραμείνουν σ’ αυτήν οι κάτοικοί της και να οικοδομήσουν συνθήκες ευημερίας.

Εκτιμώ ότι η Κομοτηνή διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων. Η γεωγραφική, πληθυσμιακή και γεωστρατηγική της φυσιογνωμία την καθιστούν μοναδική στον Ελλαδικό χώρο. Μια πόλη, που μπορεί να στηρίξει ουσιαστικά τη λειτουργία επιχειρήσεων και μεγάλων επενδύσεων με τα πολλά και σπουδαία πλεονεκτήματά της» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Θεωρεί δε πως αποτελεί κομβικό γεωστρατηγικό σημείο και γι’ αυτό είναι το διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής ήδη από τον 19ο αιώνα, ενώ το τελωνείο της Νυμφαίας, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, την έχει καταστήσει και οδικά κόμβο προς την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Το Πανεπιστήμιο με τους χιλιάδες φοιτητές αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημά, καθώς μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και με την παροχή εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης, αλλά και εργασιακής υποστήριξης.  Τέλος ένα καθ’ όλα σημαντικό πλεονέκτημά πιστεύει πως είναι η πληθυσμιακή της πολυμορφία, με ανθρώπους με θρησκευτική και γλωσσική ποικιλομορφία, που μπορούν ν’ αποτελέσουν τους συνδετικούς κρίκους με πολλές χώρες των Βαλκανίων και των Παρευξείνιων περιοχών. «Είμαστε μια πόλη, με γεωγραφικές και πληθυσμιακές συνθήκες ικανές να υποστηρίξουν μεγάλες επενδύσεις», τόνισε.

Απαραίτητη προϋπόθεση η ενίσχυση της πολιτείας

Βέβαια, τόνισε ο κ. Γκαράνης, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ενίσχυση της Πολιτείας. Η περιοχή διαθέτει μια βιομηχανική περιοχή, που σε παλαιότερες εποχές αποτέλεσε πόλο έλξης και ανάπτυξης. Σήμερα όμως έχουν απομείνει πολύ λίγα εργοστάσια, που όμως είναι υγιείς και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες δίνουν δουλειά σε ανθρώπους του τόπου μας.

«Πρέπει άμεσα να υπάρξει σιδηροδρομική σύνδεσή της με τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. Χρειάζεται να θεσπιστεί γρήγορα αυτό που έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ως το ‘μεταφορικό ισοδύναμο’. Τα δύο λιμάνια της περιοχής, αυτά της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, πρέπει να αναβαθμιστούν σε διεθνή. Επιβάλλεται να συνεχιστεί το θετικό μέτρο της επιδότησης του εργασιακού κόστους, το περίφημο 12%. Επίσης, εκτιμώ ότι χρειάζεται να στηριχτεί με ουσιαστικές υποδομές ο πρωτογενής τομέας» ανέφερε μεταξύ άλλων .

Τέλος κατέθεσε το αίτημα να δοθούν σημαντικά κι ελκυστικά κίνητρα σε δημοσίους υπαλλήλους, ούτως ώστε να υπάρξει το ελκυστικό δέλεαρ για να έρθουν και να υπηρετήσουν στην περιοχή, ενώ θεωρεί απολύτως απαραίτητη την ενίσχυση του ΔΠΘ, που αποτελεί το μεγάλο πνευματικό κεφάλαιο του τόπου. «Ένα κεφάλαιο, που θα πρέπει η πολιτεία να αξιοποιήσει στον μεγαλύτερο βαθμό προς όφελος της αναπτυξιακής μας άνθησης» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.