Ενημερωση για τον Εξωδικαστικο Μηχανισμο για τις επιχειρησεις

Παράθυρο για ρύθμιση των χρεών δίνει ο μηχανισμός, παρόλα τα στενά περιθώρια

Ενημερωτικό σεμινάριο για τις αλλαγές που επιφέρει ο νόμος για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, παρακολούθησαν οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί της Ροδόπης στην εκδήλωση που διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 26 Μαρτίου το Παράρτημα Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στο ΕΒΕ Ροδόπης.
 
Με τον Νόμο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων (4469/2017) εισάχθηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας µία οργανωμένη εξωδικαστική διαδικασία για τη συνολική και μακροπρόθεσμή ρύθμιση των χρεών των ελληνικών επιχειρήσεωνπου αδυνατούν να εξυπηρετήσουν όλες τις συσσωρευθείσες οφειλές τους.
 
Σκοπός του Εξωδικαστικού Μηχανισμού είναι να δώσει την ευκαιρία στους οφειλέτες – επιχειρηματίες να ρυθμίσουν τα συνολικά χρέη τους ταυτόχρονα προς όλους τους πιστωτές τους, δηλαδή, τις τράπεζες, τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους ΟΤΑ, τους προμηθευτές και τους λοιπούς ιδιώτες.
 
Βασική επιδίωξη είναι να δοθεί η ευκαιρία σε βιώσιμες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμών αλλά και σε αυτές που βρίσκονται σε κατάσταση επαπειλούμενης αδυναμίας, να ελαφρυνθούν.
 

Όπως τονίστηκε στην ημερίδα, σε αυτή τη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όσοι έχουν χρέη προς το δημόσιο ή/ και ασφαλιστικούς οργανισμούς μέχρι 50 χιλιάδες ευρώ, με όσους υπερβαίνουν αυτά τα ποσά να αποκλείονται, ενώ η υπαγωγή προϋποθέτει η επιχείρηση να είναι κερδοφόρα τουλάχιστον μία φορά τα τελευταία τρία χρόνια.
 
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΕΕ Θράκης κ. Μενέλαος Μαλτέζος, έχει υπάρξει συζήτηση να βελτιωθεί το νομικό πλαίσιο και τα ποσά αυτά να αυξηθούν, σημειώνοντας πάντως πως αυτή η ρύθμιση απευθύνεται σε επιχειρήσεις που μπορούν να αναταχθούν.
 
Ο κ. Μαλτέζος επισήμανε πως θα ήταν καλό αυτή η ρύθμιση να έχει πιο μόνιμο χαρακτήρα, μιας και ο νόμος αυτή τη στιγμή έχει προθεσμία μέχρι τις 31/12/2018.
 
«Θεωρώ ότι τώρα αρχίζει να ξεκαθαρίζει το θεσμικό  πλαίσιο, τα προβλήματα που προκύπτουν είναι πάρα πολλά» ανέφερε, επισημαίνοντας πως όσο ξεκαθαρίζει η διαδικασία και οι οικονομολόγοι και οι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τα ζητήματα αυτά αποκτούν περεταίρω εμπειρία, θα υπάρξουν και τα αναμενόμενα αποτελέσματα με επιχειρήσεις που υπάγονται στον μηχανισμό και έχουν μια νέα ευκαιρία.
 
Και αυτό γίνεται ιδιαίτερα σημαντικό μιας και η ρύθμιση των 100 δόσεων που είχε ξεκινήσει το 2015 έχει αρχίσει να έχει πιο «σφιχτές» διαδικασίες με αποτέλεσμα πολλοί να την χάνουν.
 
«Θεωρώ ότι τώρα αρχίζει να ξεκαθαρίζει το θεσμικό  πλαίσιο, τα προβλήματα που προκύπτουν είναι πάρα πολλά» ανέφερε o κ. Μαλτέζος, επισημαίνοντας πως όσο ξεκαθαρίζει η διαδικασία και οι οικονομολόγοι και οι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τα ζητήματα αυτά αποκτούν περεταίρω εμπειρία, θα υπάρξουν και τα αναμενόμενα αποτελέσματα με επιχειρήσεις που υπάγονται στον μηχανισμό και έχουν μια νέα ευκαιρία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.