Ενημερωσε για το επιχειρησιακο σχεδιο και τις δρασεις της διοικησης

Κατά την παρουσία του στην Κομοτηνή, στα πλαίσια της αλληλοενημέρωσης της Διοίκησης του ΙΚΑ με τα υπηρεσιακά στελέχη, ο υποδιοικητής του ιδρύματος, κ. Δημήτρης Πατσούρης, παρέθεσε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, όπου παρείχε εκτενείς πληροφορίες για το επιχειρησιακό σχέδιο και τις ενέργειες και δράσεις, που έχει δρομολογήσει η διοίκηση, προς την κατεύθυνση αφενός της εξυγίανσης του ιδρύματος και αφετέρου προς την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού. Ο κ. Πατσούρης παρουσίασε επίσης την υφιστάμενη κατάσταση στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας μας, καθώς και τις δυσλειτουργίες, που επί χρόνια έθεταν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά του.

Καταπολέμηση της σπατάλης και εξορθολογισμός της λειτουργίας του ΙΚΑ, μέσω της δημιουργίας του ΕΟΠΥΥ

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «μέχρι πρότινος το ΙΚΑ διεκδικούσε την παγκόσμια πρωτοτυπία, εκτός από ασφαλιστικός οργανισμός να είναι και οργανισμός, που παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας». Προς την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας πρωτοτυπίας έγινε η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση, με την οποία δημιουργήθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, ο οποίος αποτελείται από το ΙΚΑ, από τον ΟΠΑΔ, τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ, και από την 1η Σεπτεμβρίου θα παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Από την 1η Ιανουαρίου του 2012 ο ΕΟΠΥΥ θα έχει πλήρη αυτοτέλεια και τον δικό του προϋπολογισμό. Αποτέλεσμα της δημιουργίας του αναμένεται να αποτελέσει η καταπολέμηση της σπατάλης, που γίνεται σήμερα. Όπως τόνισε, ο κ. Πατσούρης, «πρόκειται για μια σημαντικότατη μεταρρύθμιση, με την οποία περιορίζονται οι αλόγιστες δαπάνες, που ο τομέας υγείας έχει επιφορτίσει το ασφαλιστικό σύστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργούν προϋποθέσεις συρρίκνωσης των παροχών στους πραγματικά δικαιούχους». Ως παράδειγμα της αλόγιστης δαπάνης, που παρουσιαζόταν μέχρι σήμερα, έφερε την 5ετία από το 2004 μέχρι το 2009, όπου η φαρμακευτική δαπάνη από τα 70 εκατ. ευρώ το μήνα, εκτοξεύτηκε στα 210 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Πατσούρη, «με μια σειρά συντονισμένων ενεργειών της τωρινής διοίκησης του ΙΚΑ, έχουμε φτάσει με έναν απλό έλεγχο και «σκανάρισμα» των συνταγών, στα 130 εκατ. ευρώ και σκοπεύουμε να τη μειώσουμε περαιτέρω». Αναφορικά με τη φαρμακευτική δαπάνη, υπογράμμισε ότι «έχει δρομολογηθεί η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο νέο φορέα του ΕΟΠΥΥ», ενώ εξέφρασε την πίστη ότι «η εξοικονόμηση, που θα επέλθει, θα εξέρχεται στο 1,5-2 δις ευρώ για το 2012».

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των ασφαλιστικών φορέων, για ηλεκτρονική ανταλλαγή στοιχείων των ασφαλισμένων

Στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης του ΙΚΑ και μείωσης των δαπανών του, την προσεχή Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του διοικητή του ΙΚΑ με τους προέδρους και διοικητές του ΟΑΕΔ, του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, όπου θα συνυπογραφεί ένα πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των φορέων. Βάσει αυτού, θα δίνεται η δυνατότητα στους φορείς να ανταλλάσσουν τα αρχεία, ώστε να μην μετακινούνται οι ασφαλισμένοι από τον ένα φορέα στον άλλο. Πλέον τα αναγκαία έγγραφα για ορισμένες παροχές θα μετακινούνται ηλεκτρονικά μεταξύ των αρμοδίων φορέων. Με τη νέα αυτή διαδικασία, πέραν της διευκόλυνσης των ίδιων των ασφαλισμένων, θετική είναι η συμβολή και προς την αντιμετώπιση των φαινομένων πλαστότητας, που δημιουργούν τεράστιες διαρροές στο ΙΚΑ. Περαιτέρω, δίνεται η δυνατότητα σε έναν μεγάλο αριθμό υπαλλήλων του ιδρύματος να αποδεσμευτεί από τις σημερινές γραφειοκρατικές διαδικασίες να απασχοληθούν στον κυρίαρχο ρόλο τους, στην εξάλειψη φαινομένων εισφοροδιαφυγής, στην σύλληψη της αδήλωτης απασχόλησης και στη δημιουργία προϋποθέσεων αύξησης των εσόδων του ΙΚΑ.

Σημαντικές παρεμβάσεις στον τρόπο απονομής παροχών και συντάξεων

Ανάμεσα στις άλλες ενέργειες, που δρομολογούνται από τη διοίκηση του ΙΚΑ για το επόμενο διάστημα είναι η πληρωμή των παροχών προς τους ασφαλισμένους μέσω των τραπεζών. Προς αυτόν το σκοπό οι ασφαλισμένοι πρέπει να δηλώσουν έναν τραπεζικό λογαριασμό, όπου θα κατατίθενται οι παροχές κάθε 1η και 16 του μήνα.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μη έγκαιρης απονομής των συντάξεων, ο κ. Πατσούρης ανακοίνωσε ότι έχει ήδη εκπονηθεί σχέδιο προς αυτόν το σκοπό. Αναφορικά με τις τεράστιες διαρροές, που υπάρχουν, λόγω της απονομής συντάξεων σε αποθανόντες ασφαλισμένους, το πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπιστεί με νομοσχέδιο, κατά το οποίο καθιερώνεται η αναγραφή του ΑΜΚΑ και ο Αριθμός Μητρώου του ασφαλισμένου στη ληξιαρχική πράξη θανάτου του.

Πρωτοποριακή ρύθμιση για το διακανονισμό των οφειλών προς το ΙΚΑ

Εν κατακλείδι, μια σημαντική πρωτοβουλία της διοίκησης του ΙΚΑ αφορά τον διακανονισμό των οφειλών, με μια ευνοϊκότατη ρύθμιση, όπως δήλωσε ο κ. Πατσούρης. Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, σε ό,τι αφορά το νομό Ροδόπης, οι οφειλές ανέρχονται στο ύψος των 21 εκατ. ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση οι οφειλέτες καλούνται να αιτηθούν τη συμμετοχή τους στη ρύθμιση, η οποία τους προσφέρει τη δυνατότητα να πληρώνουν με τις τρέχουσες οφειλές ένα επιπλέον 20%, ώστε να αποσβέσουν τις προηγούμενες οφειλές τους. Μάλιστα, οι συνεπείς στην καταβολή των εισφορών τους θα επιδοκιμασθούν με μια μείωση της τάξεως του 10%. Στον αντίποδα, όπως επισήμανε ο κ. Πατσούρης, «όσοι οφειλέτες δε θα μπουν στη διαδικασία να συμμετάσχουν σε αυτή τη ρύθμιση, θα υποστούν τα επίχειρα, αφού θα ληφθούν όλα εκείνα τα αναγκαστικά μέτρα, που θα κατοχυρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο ΙΚΑ». «Είναι μια ευνοϊκή ρύθμιση», κατέληξε, «που δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να έχουν μια «λευκή» φορολογική ενημερότητα, ώστε να έχουν ρευστότητας στις επιχειρήσεις».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.