Εναμισι χρονο απληρωτοι υπαλληλοι και απεριγραπτο κενο εξουσιας στην «Αναπτυξιακη» Ξανθης

Η βιβλική ρήση περί… άγνοιας της αριστεράς για το τι ποιεί η δεξιά και το θυμόσοφο ρητό «χάνει η μάνα το παιδί», φαίνεται να έχουν απόλυτη εφαρμογή στην περίπτωση της «Αναπτυξιακής» Ξάνθης.

Ενάμισι χρόνο συμπλήρωσαν χωρίς να έχουν δει το χρώμα του χρήματος οι υπάλληλοι, σ’ έναν οργανισμό που διακινεί τεράστια ποσά χωρίς αυτή τη στιγμή να ξέρει καλά-καλά ποιος είναι ο πρόεδρός του! «Είμαι ο αντιπρόεδρος και αυτό μπορώ να το πιστοποιήσω» λέει ο Απόστολος Αγκόρτσας, σε μια δήλωση που αρκεί από μόνη της να καταδείξει την κατά… Ντίνο Ηλιόπουλο «ευχάριστη ατμόσφαιρα»…

Πάντως οι απλήρωτοι εργαζόμενοι έσπασαν τη σιωπή τους και με μια ανακοίνωση – καταγγελία κοινοποιούν το μείζον πρόβλημα. Την παραθέτουμε αυτούσια:
«Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην πορεία της εταιρείας με την επωνυμία “Αναπτυξιακή Νομού Ξάνθης – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ” και την θυγατρική της με την επωνυμία “ΚΕΚ ΘΡΑΚΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ Μ.ΕΠΕ”, οι εργαζόμενοι των προαναφερόμενων εταιρειών αισθάνονται πλέον την ανάγκη να ακουστεί επιτέλους και η δική τους φωνή. Θέλουμε να γνωστοποιήσουμε ότι εργαζόμαστε εδώ και 1,5 χρόνο χωρίς να μας καταβάλλονται τα δεδουλευμένα μας και διαπιστώνουμε εμπράκτως την πλήρη αδιαφορία του Διοικητικού Συμβουλίου για εξεύρεση λύσης. Η υπομονή μας ερμηνεύτηκε ως ανοχή αλλά ο εμπαιγμός και η πίστωση χρόνου που συνεχώς μας ζητούν, κάποια στιγμή πρέπει να λάβουν ένα τέλος. Επιπλέον η αδιαφορία του Δ.Σ. ενισχύεται και με το γεγονός της αδυναμίας λήψης αποφάσεων που να διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας αλλά και την συμμετοχή της σε διαγωνισμούς για την ανάληψη έργων και την διαχείριση προγραμμάτων. Παρότι το Δ.Σ. έχει ενημερωθεί κατ’ επανάληψη από εμάς για τις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις συμμετοχής στους άμεσους διαγωνισμούς, με βασικότερη όλων την νόμιμη εκπροσώπηση, εντούτοις σήμερα δεν γνωρίζουμε και ίσως ούτε και οι ίδιοι οι διοικούντες γνωρίζουν, ποιος εκπροσωπεί νόμιμα τις εταιρείες.

 

Το κίνητρο που μας ώθησε στο να προβούμε στην ενέργεια ευρύτερης ενημέρωσης, αφορά αποκλειστικά αφενός στην αγωνία μας για τη συνέχιση της λειτουργίας των εταιρειών και αφετέρου στην αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων τα οποία βιώνουμε και που οφείλονται στη μη καταβολή των δεδουλευμένων μας. Να σημειώσουμε ότι με πρόσφατο έγγραφο έχουμε ενημερώσει τόσο τους μετόχους ΟΤΑ όσο και όλα τα μέλη του Δ.Σ. για τα προαναφερθέντα, χωρίς όμως καμία ανταπόκριση. Μας λυπεί ιδιαίτερα η απαξίωση και η λειτουργική υποβάθμιση αυτού του αναπτυξιακού εργαλείου, που προκύπτει από τον τρόπο λειτουργίας των διοικητικών της οργάνων, αλλά και η απαξιωτική αντιμετώπιση εκ μέρους των διοικούντων σχετικά με την καταβολή της μισθοδοσίας.
Επιφυλασσόμαστε κάθε νομίμου δικαιώματός μας για τις περαιτέρω ενέργειές μας. Οι Εργαζόμενοι των εταιρειών».

«Τις παραιτήσεις δεν τις υποβάλλεις και τελειώνεις»

Στη συνομιλία μας με τον κ. Αγκόρτσα, δόθηκαν κάποιες κατ’ αρχήν διευκρινίσεις επί ενός ζητήματος που φτάνει πολύ βαθιά. Ξεκινώντας από τα… βάσανα των εργαζομένων, ο συνομιλητής μας λέει χαρακτηριστικά: «Τα πράγματα είναι απλά: κατ’ αρχήν έχουν απόλυτο δίκιο και πολύ ορθώς διαμαρτύρονται. Δυστυχώς δεν δέχεται κανένας να εμφανιστεί και να αναλάβει ευθύνες, είναι τραγικό λάθος αυτό. Θα πρέπει να συγκληθεί ένα διοικητικό συμβούλιο που να πάρει αποφάσεις γι’ αυτά τα πράγματα. Εγώ είμαι σχεδόν καθημερινά στην αναπτυξιακή αλλά δεν έχω ούτε δικαίωμα υπογραφής ούτε δικαίωμα απάντησης»…

Όσο για το τι συμβαίνει πίσω απ’ όλα αυτά, αφού ο κ. Αγκόρτσας λέει το χαρακτηριστικό «είμαι ο αντιπρόεδρος κι αυτό μπορώ να το πιστοποιήσω, υπάρχουν υπογραφές», αναφέρεται στην παραίτηση του προέδρου Πασχάλη Λύρατζη λέγοντας: «Ο κ. Λύρατζης –δεν το έχω δει γραπτώς- έχει υποβάλλει την παραίτησή του. Όμως, τις παραιτήσεις δεν τις υποβάλλεις και τελειώνεις, αφού πρέπει να γίνουν δεκτές από το διοικητικό συμβούλιο. Ωστόσο, όταν έχεις να κάνεις με προγράμματα και με πολλά χρήματα, θα πρέπει να τις καταθέσεις στη γενική συνέλευση. Εμείς σε δυο μήνες από τώρα έχουμε τακτική γενική συνέλευση (που είναι και απολογιστική) και δεν ωφελούμαστε αλλά βλαπτόμαστε με παραιτήσεις αυτή τη στιγμή». Επισείοντας δε το ιδιαίτερο βάρος των δρομολογουμένων, προσθέτει: «Είμαστε στο παρά πέντε υποβολής πρότασης για το πρόγραμμα εκπαίδευσης μουσουλμανοπαίδων (Π.Ε.Μ.) ύψους τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ. Αν αυτή τη στιγμή παραιτηθεί ο πρόεδρος ή ο διευθύνων σύμβουλος, μέχρι να νομιμοποιήσουμε οποιονδήποτε αντικαταστάτη θα χάσουμε το πρόγραμμα! Υπάρχει και το πολυθρύλητο πρόγραμμα “Leader” με τη γνωστή ταλαιπωρία που το συνοδεύει και που είναι να κατατεθεί μέσα σ’ αυτό τον μήνα. Πρόκειται για εκατομμύρια ευρώ που θα χαθούν, δεν είναι απλό το θέμα».

Ο κ. Αγκόρτσας καταθέτει την προσωπική άποψη -πρότασή του, λέγοντας ότι «εφ’ όσον κρατήσαμε έτσι την “Αναπτυξιακή” για τέσσερα χρόνια, να μην κινηθεί κανείς, να γίνει η γενική συνέλευση και ν’ αναλάβουν επίσημα οι επόμενοι, όποιοι κι αν είναι αυτοί». Και καταλήγει μ’ ένα ακόμη παράδειγμα της προαναφερθείσας… «ωραίας ατμόσφαιρας»: «Ζητήθηκε να γίνει σύναξη των δημάρχων προχθές και δυστυχώς ήρθε μόνο ένας και ένας άλλος έστειλε εκπρόσωπο που ήρθε μετά από δύο ώρες! Τέτοιου είδους γενναίες αποφάσεις δεν μπορούν να παρθούν μέσω εκπροσώπου. Και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όσα αφορούν αυτό το όργανο που μας έδωσε τα δεκαπλάσια σε χρήματα απ’ όσα του δώσαμε, το όργανο με το οποίο κάναμε την πολιτική μας τόσα χρόνια. Θα το κλείσουμε; Και όλο αυτό το εκπαιδευμένο προσωπικό θα το πετάξουμε;»…

Αναμένεται «λαμπρή» συνέχεια, αντάξια του «λαμπρού» παρελθόντος και παρόντος…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.