Ενα βημα πριν την ολοκληρωση του ο IGB

Στο εργοτάξιο στην Κομοτηνή θα συναντηθεί ο Κώστας Σκρέκας με τον Κιριλ Πέτκοφ την Παρασκευή

Τη σημασία του διασυνδετήριου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου IGB (Ελλάδας – Βουλγαρίας) θέλουν να αναδείξουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών με δεδομένη την επιτακτική ανάγκη για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η αναζωπύρωση της ενεργειακής κρίσης από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φανέρωσε το μέγεθος της ενεργειακής εξάρτησης της Ε.Ε. από τη Ρωσία. Και επιτάχυνε τις εξελίξεις για το κόψιμο του ομφάλιου λώρου… με τη Gazprom, με τον αντιπρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και την Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον να ανακοινώνουν την περασμένη εβδομάδα τη στρατηγική REPowerEU που προβλέπει τον περιορισμό κατά 2/3 των εισαγωγών ρωσικού αερίου. Η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενεργειακής προμήθειας είναι ψηλά στην ατζέντα των Βρυξελλών.

Ο αγωγός IGB είναι ένας από τους ενεργειακούς διαδρόμους που έρχεται να προσφέρει φυσικό αέριο από διαφορετική πηγή. Σε πρώτη φάση θα συνδεθεί στην Κομοτηνή με τον αγωγό TAP και θα μεταφέρει στη Στάρα Ζαγκόρα της Βουλγαρίας αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες το έργο βρίσκεται στην ολοκλήρωση της κατασκευής του με τις εκτιμήσεις να θέλουν την παράδοση του από την ελληνική εταιρεία AVAX στο πρώτο δεκεπανθήμερο του Απριλίου. Ο IGB υπενθυμίζεται ότι ανήκει εξ ημισείας στην ελληνοιταλική εταιρεία IGI Poseidon (ΔΕΠΑ και Edison) και στη βουλγαρική BEH.

Ενόψει της ολοκλήρωσης των κατασκευαστικών εργασιών έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή 18 Μαρτίου η επίσκεψη του Βούλγαρου πρωθυπουργού Κιριλ Πέτκοφ στην Κομοτηνή. Στο εργοτάξιο της AVAX επρόκειτο να τον υποδεχτεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά λόγω του ό,τι νόσησε με COVID 19 στη θέση του θα παραβρεθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Αθήνα και Σόφια, λένε οι πληροφορίες, θέλουν να παρουσιάσουν το συγκεκριμένο έργο ως ενδεικτικό της σημασίας των εναλλακτικών πηγών ενέργειας της Ε.Ε. που διασφαλίζουν τον εφοδιασμό της ενιαίας αγοράς. Ο IGB επίσης θα δώσει σημαντική ενεργειακή ανάσα στη βουλγαρική αγορά με το αζέρικο αέριο καθώς ο αποκλειστικός προμηθευτής της είναι η Ρωσία.  Ο αγωγός πρόκειται μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί και για τον εφοδιασμό και με αέριο από το FSRU Αλεξανδρούπολης. Απώτερος στόχος είναι ο IGB να αποτελέσει τον πρώτο κρίκο μίας αλυσίδας… διασυνδετήριων αγωγών που θα μεταφέρουν αέριο στη Ρουμανία ακόμα και μέχρι την Ουκρανία.   

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.