Ενα βημα πριν την εγκριση το προγραμμα για τα εργα στις λιμνοθαλασσες της ΑΜΘ

Προβλέπεται να γίνουν παρεμβάσεις και σε έξι λιμνοθάλασσες της Ροδόπης

Ανδρέας Καραγιώργης:  «Αν δώσουμε στους ιχθυοκαλλιεργητές τις υποδομές αυτές θα έχουν την δυνατότητα να δουλέψουν καλύτερα που σημαίνει και καλύτερη παραγωγή»

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένει ο εντεταλμένος Σύμβουλος Αλιευτικής Πολιτικής κ. Ανδρέας Καραγιώργης να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας του ΕΣΠΑ 2014-2020 η πρόταση της Περιφέρειας ΑΜΘ για παρεμβάσεις ύψους 19 εκ. ευρώ στις λιμνοθάλασσες της ΑΜΘ.

Η πρόταση υποβλήθηκε στα τέλη του 2021, και πριν από μερικούς μήνες πήραν τις πρώτες παρατηρήσεις, με βάση τις οποίες προχώρησαν σε αλλαγές που θα αποστείλουν στην αρμόδια υπηρεσία μέχρι το τέλος Ιουλίου. Μάλιστα πριν από περίπου δύο εβδομάδες βρέθηκε στην περιοχή μας εκπρόσωπος της διαχειριστικής του Αρμόδιου Υπουργείου, που επισκέφτηκε τις λιμνοθάλασσες και την ευρύτερη περιοχή, δίνονται και συμβουλές για τις αλλαγές αυτές.

Προσπάθεια να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερα

Με βάση όλα όσα έγιναν, ο κ. Καραγιώργης θεωρεί πως θα γίνει σωστά η αξιολόγηση, και ευελπιστεί πως μέχρι το τέλος του 2023, όταν ολοκληρώνεται η προγραμματική περίοδος αλλά και η θητεία της τρέχουσας διοίκησης, θα έχουν ξεκινήσει τα πρώτα έργα και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες που βρίσκονται μέσα στο έργο, Καβάλα, Ξάνθη και Ροδόπη.

Να σημειωθεί πως στην πρόταση περιλαμβάνεται μία σειρά τεχνικών έργων που θα έχουν ως αποτέλεσμα την υδρολογική βελτίωση των συστημάτων, την προστασία τους από την κλιματική αλλαγή, αλλά και την ιχθυοπαραγωγή, με διάνοιξη-εκβάθυνση κυρίων στομίων, την ενίσχυση προβόλων στομίων, τις εκβαθύνσεις λεκανών διαχείμασης αλλά και την ενίσχυση αναχωμάτων για προστασία από τη διάβρωση.

Παράλληλα όπου απαιτείται θα διανοιχθούν περιμετρικά κανάλια για την προστασία των συστημάτων από τη νιτρορύπανση, ενώ θα γίνει και αντικατάσταση των ιχθυοσυλληπτικών εγκαταστάσεων.

Φυσικά αυτές είναι αρκετές παρεμβάσεις, και τα χρονικά περιθώρια είναι σχετικά στενά, για αυτό και έχει υπάρξει αίτημα πως αν δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα θα γίνει «γέφυρα» με την επόμενη προγραμματική περίοδο, για να προχωρήσουν και μετά το τέλος του 2023.

Χωρίς παρεμβάσεις εδώ και 67 χρόνια

Τα έργα είναι απαραίτητα γιατί δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις στις λιμνοθάλασσες εδώ και 67 χρόνια, και ενώ θα γίνουν προσπάθειες για να γίνουν ισότιμα όλα τα έργα, μεγάλη έμφαση θα δοθεί στο πεδίο του Λαγού, στη λιμνοθάλασσα της Βιστωνίδας, μια μεγάλη έκταση που καλύπτει το 30% της παραγωγής της, και παραμένει ανενεργή εδώ και τέσσερα χρόνια γιατί έχει κλείσει το στόμιο της.

Πέρα αυτής προβλέπονται εργασίες σε τέσσερις λιμνοθάλασσες της Καβάλας, τη Βιστωνίδα και το Εράσμιο στην Ξάνθη, με το δεύτερο να βρίσκεται όμως υπό αίρεση γιατί ένα κομμάτι της φαίνεται να ανήκει στην ΕΤΑΔ. Επίσης θα γίνουν εργασίες σε έξι μικρές λιμνοθάλασσες στη Ροδόπη: την Ξηρολίμνη, τη Μαυρολίμνη, την Αλυκή, την Πτελέα, το Έλος και τη Λίμνη.

Στόχος είναι να ενισχυθεί η ιχθυοπαραγωγή, ώστε να στηριχθούν όσοι δραστηριοποιούνται στις λιμνοθάλασσες και σήμερα αναγκάζονται να εργαστούν με απαρχαιωμένα μέσα και δυνατότητες. «Αν τους δώσουμε τις υποδομές αυτές οι ιχθυοκαλλιεργητές θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν καλύτερα που σημαίνει και καλύτερη παραγωγή» τόνισε ο κ. Καραγιώργης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.