Εν αναμονη του διαγωνισμου της Πυροσβεστικης

Άρχισαν οι προετοιμασίες στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τον διαγωνισμό της Πυροσβεστικής για 300 προσλήψεις ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, θα προκηρυχθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2005. Ήδη εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο γίνονται ορισμένες αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού και συγκεκριμένα στη διεξαγωγή των αθλημάτων.

Καλύπτονται, επίσης, ορισμένα κενά στη νομοθεσία για την πρόσληψη εποχικών πυροσβεστών, που θα ισχύουν από την επόμενη πυροσβεστική περίοδο.

Συγκεκριμένα το νέο Προεδρικό Διάταγμα 259 (ΦΕΚ 254/14-12-2004 τεύχος Α) με τίτλο Ρυθμίσεων θεμάτων πυροσβεστικού προσωπικού τροποποιεί σχετικό άρθρο του Π.Δ. 174/1983 και ορίζει νέες επιδόσεις κατά τη διεξαγωγή των αθλητικών δοκιμασιών στο άλμα σε μήκος, στο δρόμο 1,000 μέτρων και στις έλξεις. Αναλυτικά η νέα διάταξη έχει ως εξής:

«Οι επιτυχόντες υποψήφιοι στους διαγωνισμούς των Σχολών Ανθυποπυραγών και Αρχιπυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας που καταλαμβάνουν τις προκηρυχθείσες θέσεις καλούνται από το αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Προσωπικού του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος για να υποβληθούν σε αθλητικές δοκιμασίες, προκειμένου να εξακριβωθούν οι σωματικές δυνατότητες και η αντοχή τους. Οι εξετάσεις αυτές διενεργούνται στην Αθήνα, από τριμελή Επιτροπή Εξέτασης Αθλητικών Δοκιμασιών, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος και αποτελείται από τρεις (3) Ανώτερους Αξιωματικούς Γενικών Υπηρεσιών του Σώματος. Για τον έλεγχο της σωματικής τους επίδοσης οι υποψήφιοι υποβάλλονται στα εξής αγωνίσματα:

α. Άλμα σε μήκος τουλάχιστον 3,5 μ. για άντρες και γυναίκες υποψήφιους (τρεις προσπάθειες).

β. Δρόμος 1.000 μέτρων σε χρόνο 4’ και 30’’ για άντρες και γυναίκες υποψηφίους (μια προσπάθεια).

γ. Έλξεις σε μονόζυγα τέσσερις (4) για άντρες και γυναίκες υποψήφιους. Οι υποψήφιοι αναρτώνται στα μονόζυγα από το πρόσθιο μέρος αυτού έχοντας το εξωτερικό μέρος της παλάμης στραμμένο προς το πρόσωπό τους. Μετά την πρώτη έλξη, οι υποψήφιοι δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το έδαφος μέχρι το τέλος της προσπάθειας ενώ σε κάθε έλξη πρέπει η κάτω γνάθος αυτών να ξεπερνάει το ύψος του μονόζυγου.

δ. Μεταφορά ανά χέρι αλτήρα με λαβή, βάρούς εικοσιπέντε (25) κιλών έκαστος για άντρες και γυναίκες υποψηφίους, σε απόσταση ογδόντα (80) μέτρων χωρίς διακοπή των κινήσεων και χωρίς επαφή των βαρών με το έδαφος σε χρόνο 50’’ (μια προσπάθεια).

Υποψήφιοι που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε μια από τις παραπάνω δοκιμασίες, κρίνονται ως μη ικανοί και δεν εισάγονται για φοίτηση με πρακτικό της Επιτροπής Εξέτασης Αθλητικών Δοκιμασιών, που κυρώνεται από τον Αρχηγό, τοιχοκολλείται στο Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος και κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους».

Υπάρχει, επίσης, πρόβλεψη για την περίπτωση που κάποιος διαγωνιζόμενος για κάποιο λόγο, ασθένεια, κ.τ.λ. δεν μπορεί να προσέλθει στην εξέταση σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Η ρύθμιση ορίζει ότι «Εάν κατά το χρόνο της εξέτασης υποψηφίου στις αθλητικές δοκιμασίες παρουσιαστεί κώλυμα εξέτασής του, η Επιτροπή Εξέτασης Αθλητικών Δοκιμασιών δύναται να αναβάλει για μια μόνο φορά την εξέταση σε άλλο χρόνο, όχι όμως πέραν του καθοριζόμενου για τη διενέργεια αυτών των εξετάσεων χρόνου.

Η μητρότητα

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που μια διαγωνιζόμενη είναι έγκυος ή μόλις έχει γεννήσει; Το προεδρικό διάταγμα εξαντλεί πράγματι όλα τα περιθώρια για την προστασία της μητρότητας δίνοντας στην υποψήφια την δυνατότητα να εξεταστεί στα αγωνίσματα στον επόμενο διαγωνισμό.

Συγκεκριμένα η ρύθμιση έχει ως εξής:

«Ειδικά για υποψήφια που κατά το χρόνο των αθλητικών δοκιμασιών κυοφορεί ή ευρίσκεται σε διάστημα λοχείας, η εξέτασή της γίνεται σε χρόνο που διενεργούνται τα αγωνίσματα για τους επιτυχόντες στον αμέσως μετά το κώλυμα διαγωνισμό, και εφόσον κριθεί κατάλληλη εισάγεται προς φοίτηση στη Σχολή με τους επιτυχόντες στο διαγωνισμό αυτό, αποφοιτούσα δε επιτυχώς εντάσσεται, με βάση τη βαθμολογία της, στη ίδια επετηρίδα των αποφοιτούντων με το διαγωνισμό που ήταν επιτυχούσα.

Ο ακριβής χρόνος και οι λοιπές διαδικαστικές λεπτομέρειες καθορίζονται κάθε φορά με την απόφαση της προκήρυξης του σχετικού διαγωνισμού».

Ρυθμίσεις για εποχικούς πυροσβέστες

Ιδιαίτερη προστασία της μητρότητας προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα για τις πυροσβέστριες εποχικής απασχόλησης που είναι έγκυες. Η ρύθμιση είναι πρωτοποριακή και αξίζει να την ακολουθήσουν και άλλοι δημόσιοι φορείς.

Το σχετικό άρθρο του Προεδρικού Διατάγματος προβλέπει:

«Σε περίπτωση που διαπιστώνεται, κατά το χρόνο υπογραφής της σύμβασης εργασίας ή το χρόνο απασχόλησης, ότι επιτυχούσα στη διαδικασία πρόσληψης, ως πυροσβέστρια εποχικής απασχόλησης, κυοφορεί, επιτρέπεται, κατ’ εξάρεση, να της ανατίθεται, ανάλογα με τα προσόντα που διαθέτει, καθήκοντα άλλα από εκείνα που προβλέπονται για την ειδικότητας πρόσληψής της εφόσον δεν προκαλούν κίνδυνο στην υγεία της.

Επιτυχόντες σε περισσότερες υπηρεσίες ή κατηγορίες επιλέγουν την υπηρεσία και κατηγορία που επιθυμούν να προσληφθούν, χωρίς να έχουν δικαίωμα, κατά προσεχή αντιπυρική περίοδο, να επιλέξουν για επαναπρόσληψη άλλη Υπηρεσία ή κατηγορία».

Τέλος, υπάρχει πρόβλεψη για παραπομπή από τον αρχηγό της Πυροσβεστικής στην Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή κάθε πυροσβέστη εποχικής απασχόλησης ύστερα από σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Υγειονομικού για να κρίνει τη σωματική και ψυχική τους υγεία όταν συντρέχουν ειδικοί προς τούτο λόγοι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.