«Εμφυλιος» εμπορων για Κυριακες, ωραριο και πολυεθνικες

Εμφύλιο… στις τάξεις του εμπορικού κόσμου προκαλούν «Μπόλκεσταϊν» και «Καλλικράτης», καθώς ανοίγουν την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, την επέκταση του καθημερινού ωραρίου και, το κυριότερο, φέρνουν ξένες πολυεθνικές του λιανεμπορίου με διαθέσεις για δημιουργία εκπτωτικών χωριών και μεγάλων εμπορικών κέντρων. Η πρωτοβουλία του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδη, να ξεκινήσει διάλογο με τους λοιπούς εργοδότες και τους εργαζόμενους για το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς άναψε χθες, πρώτη μέρα της διαβούλευσης, τα… αίματα.

Αίρονται οι περιορισμοί για την ίδρυση υπεραγορών, mall και εκπτωτικών χωριών

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ αιτιολόγησε την πρωτοβουλία του στην ανάγκη διαμόρφωσης κοινής θέσης της αγοράς απέναντι στις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα, εφαρμόζοντας στην τρίτη φάση του την άνοιξη την κοινοτική οδηγία «Μπόλκεσταϊν». Αίρονται περιορισμοί για την ίδρυση υπεραγορών, mall και εκπτωτικών χωριών και στρώνεται το… χαλί για περισσότερες Κυριακές τον χρόνο και για επέκταση του καθημερινού ωραρίου. Τις δύο τελευταίες αλλαγές είναι δυνατόν να τις προκαλούν οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι με αποφάσεις για χαρακτηρισμό περιοχών ως τουριστικών, αλλά και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που τους δίνει η υπάρχουσα νομοθεσία. Στη διάρκεια της διαβούλευσης ο κ. Κορκίδης μίλησε για ανάγκη διασφάλισης της κυριακάτικης αργίας, αλλά να εξεταστεί και το θέμα των εξαιρέσεων με ακόμη μία ή δύο Κυριακές ανοιχτά τον χρόνο.

 

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, Δ. Ασημακόπουλος, τάχθηκε κατά της διεύρυνσης του ωραρίου, σημειώνοντας ότι η αγορά θα οδηγηθεί σε λίγα χέρια. Για τις Κυριακές υποστήριξε ότι σε κάποιες χώρες επιτρέπεται η λειτουργία μόνο των μικρών επιχειρήσεων. «Κόκκινη» γραμμή είναι η Κυριακή για τη ΓΣΕΕ και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, όπως υπογράμμισαν οι Γ. Καραντινάκη και Μ. Στεκουλέα αλλά και ο Θ. Βασιλόπουλος. Πιο αδιάλλακτη στάση είχαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, οι οποίοι αποχώρησαν από τη συζήτηση. Ο πρόεδρος του ομίλου σούπερ μάρκετ «Μετρό», Π. Παντελιάδης, δήλωσε πως δεν χρειάζεται άλλη Κυριακή, ούτε μεγαλύτερο ωράριο. «Εκτός», όπως πρόσθεσε, «αν δεν υπάρχει στα μισθολογικά το 75% της κυριακάτικης απασχόλησης».

Κυριακές: Ναι από ΕΣΑ, όχι από ΣΕΛΠΕ

Υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων της Αθήνας τις Κυριακές τάχθηκε ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας, σιγήν… ιχθύος τήρησαν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας. Ο πρόεδρος Π. Καρέλας και το μέλος Ν. Γιαννέτος τόνισαν με έμφαση πως «δεν μπορεί η αγορά της Αθήνας να παραβλέπει τις αλλαγές που έρχονται και τις ευκαιρίες με την ανάπλαση και την αναβάθμιση του κέντρου της πρωτεύουσας. Γιατί οι τουρίστες να μένουν μία και όχι δύο μέρες επισκεπτόμενοι και την αγορά», είπαν χαρακτηριστικά. Ο ΣΕΛΠΕ δεν τοποθετήθηκε χθες, αλλά παραμένει πιστός στη θέση του για ελεύθερη λειτουργία των αγορών. Τελευταίες του προθέσεις ήταν εκείνες με το άνοιγμα οκτώ Κυριακών τον χρόνο.

Πηγή: www.ethnos.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.