Ελλιπης η γνωση των ωφελειων της βιωσιμης γεωργιας στην Ελλαδα

Στην «αντιμετώπιση» του κενού αυτού στοχεύει η ημερίδα του Ευρωπαϊκού Κόμβου Καινοτομίας “#DigiAgriFood” που διοργανώνεται σήμερα στην Κομοτηνή

Μαρία Μιχαλοπούλου: «Στοίχημα των πολλών η επένδυση στην  τεχνολογία και την βιώσιμη γεωργία»

Με κύριο και βασικό στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάχυση της πληροφορίας που αφορά στα οφέλη της επένδυσης στην τεχνολογία και τη βιώσιμη γεωργία τόσο από τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα όσο και από φορείς γύρω από αυτόν, πραγματοποιείται σήμερα στη Κομοτηνή η ημερίδα με τίτλο «Ψηφιακός μετασχηματισμός στη Γεωργία» που διοργανώνει ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας “#DigiAgriFood” συντονιστής του οποίου είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Άλλωστε σκοπός της δημιουργίας του κόμβου που βρίσκεται στη δεύτερη χρονιά λειτουργίας του, όπως επεσήμανε μιλώντας το πρωί της Τετάρτης, 20 Μαρτίου στο  «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η συντονίστρια και επιστημονικά υπεύθυνη του κόμβου, καθηγήτρια κ. Μαρία Μιχαλοπούλου είναι η διάδοση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα οφέλη του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού όλου του φάσματος της αλυσίδας αξίας της Αγροδιατροφής αλλά και των τρόπων εξεύρεσης χρηματοδοτικών εργαλείων που θα διευκολύνουν στοχευμένα τη μετάβαση αυτή.

Για τον σκοπό αυτό ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Γιάννης Αμαραντίδης, Project Manager του Κόμβου, ο κ. Νικόλαος Κολάτσος, Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης ΔΑΟ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο κ. Ηλίας Πλατής, Market Development Manager farmB της Digital Agriculture S.A., ο κ. Σταμάτης Κουρούδης, Πρόεδρος των «Θρακικών Εκκοκκιστηρίων Α.Ε.», ο κ. Χουσεΐν Αχμέτ, εκπρόσωπος Ομάδας Παραγωγών EVAE FARM και ο κ. Δημήτρης Μπαρδακίδης, συνιδρυτής της «ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης».

Ειδικά οι κ.κ. Κουρούδης και Αχμέτ, αποτελούν όπως εξήγησε η κ. Μιχαλοπούλου χαρακτηριστικά παραδείγματα εγχειρημάτων στην περιοχή που έχουν φέρει ήδη  αποτελέσματα  με τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται και αξιοποιούν  ακριβώς το παραγόμενο του αγροτικού τομέα. 

Ερωτηθείσα ωστόσο αν τα οφέλη αυτά έχουν γίνει ευρέως κατανοητά η ίδια εξήγησε πως όχι, ή τουλάχιστον όχι στον βαθμό που οι εταίροι του Κόμβου θα επιθυμούσαν. Γι’ αυτό άλλωστε όπως τόνισε λειτούργησε σε όλη την Ευρώπη αυτό ο μηχανισμός των κόμβων, προκειμένου μέσω συνεργασιών, να επιτυγχάνεται η ανταλλαγή και η προώθηση της τεχνολογίας, να ενημερώνεται και να ευαισθητοποιείται ο κόσμος ώστε να υπάρχει και απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων.

Κονδύλια που μπορεί, όπως τόνισε, να μην είναι πολλά, ωστόσο πολλές φορές δεν αξιοποιούνται με τον τρόπο που θα έπρεπε. «Δεν  είναι στοίχημα ενός, είναι στοίχημα πολλών που πρέπει να επενδύσουν στην εμπιστοσύνη προς την τεχνολογία, τη βιώσιμη γεωργία και την αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας και την σημασία της συμμετοχής του ΔΠΘ, ώστε το όφελος αυτό να μείνει στον τόπο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.