Ελαχιστα επηρεασε η αλλαγη των κριτηριων την κατασταση για το προγραμμα «Σπιτι μου» στην Κομοτηνη

Παρόλο που δόθηκε η δυνατότητα σε κάποιους ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν στο δάνειο, παραμένει αγκάθι το θέμα της έλλειψης κατοικιών

Προς θετική κατεύθυνση, όσο αφορά τα οικονομικά κριτήρια, ήταν οι αλλαγές στο στεγαστικό πρόγραμμα νέων «Σπίτι μου» για τους ενδιαφερόμενους στη Ροδόπη, αν και η έλλειψη διαθεσιμότητας ακινήτων παραμένει αγκάθι για τους επίδοξους ιδιοκτήτες.

Με τις αλλαγές αυτές, το ελάχιστο εισόδημα που πρέπει να δηλώνει στην εφορία το νοικοκυριό είναι το ποσό των 10.000 ευρώ, ωστόσο σε αυτό περιλαμβάνεται πλέον και το τεκμαρτό εισόδημα. Δηλαδή, μπορεί κάποιος να έχει πραγματικό ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ και αν με τα τεκμήρια ξεπερνάει τις 10.000 ευρώ να μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Άλλη σημαντική αλλαγή που επήλθε με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου είναι ότι στην παλαιότητα του ακινήτου λαμβάνεται υπόψη το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την έκδοση της οικοδομικής άδειας και όχι από την αποπεράτωσή του όπως ίσχυε στην πρώτη φάση του στεγαστικού προγράμματος και άφηνε πολλούς εκτός προγράμματος.

Μεγάλο το ενδιαφέρον, αναμονή για την ολοκλήρωση

Όπως τόνισε ο κ. Πέτρος Ζωγράφου, από τη στιγμή που βγήκε το πρόγραμμα, υπήρξε υψηλή ζήτηση κατοικιών, ακόμα και από ανθρώπους που δεν θα έμπαιναν στην διαδικασία αγοράς σπιτιού.

Μοιραία όμως, όπου υπάρχει υψηλή ζήτηση, ανάλογα και με την προσφορά, αυξάνονται και οι τιμές, κάτι που είδαν να γίνεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση, επηρεάζοντας όλη την αγορά κατοικίας.

Όταν ένα σπίτι 40 ετών βλέπει μια αύξηση περίπου 200 ευρώ στο τετραγωνικό, με τις αυξήσεις να είναι μεγαλύτερες στα νεότερα σπίτια, ουσιαστικά χάνεται το κέρδος του άτοκου δανείου στο κόστος του σπιτιού. Παρόλα αυτά οι όροι του συγκεκριμένου δανείου είναι πολύ καλοί, για αυτό και πολύς κόσμος το έχει επιλέξει, αποτελεί ερωτηματικό όμως για ποιους θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα καταφέρουν να αγοράσουν σπίτια.

Άλλωστε όπως σε όλα τα δάνεια, θα πρέπει να υπάρχουν και χρήματα στην άκρη για να καλυφθεί η διαφορά, κάτι που θα είναι δύσκολο σε όλους να το καλύψουν, σημείωσε. Για αυτό και επειδή η διαδικασία αυτή τη στιγμή τρέχει, με πολλούς να έχουν κάνει την αίτηση και κάποιοι έχουν δώσει προκαταβολές για σπίτια, χωρίς ωστόσο οι περισσότερες διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί, ο κ. Ζωγράφου πιστεύει πως θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πόσοι τελικά θα καταφέρουν να την ολοκληρώσουν.

Παραμένει η πρόθεση, ελάχιστα όμως τα σπίτια

Οι αλλαγές που έγιναν στην παλαιότητα των σπιτιών, δεν επηρέασαν ιδιαίτερα την αγορά της Κομοτηνής, σημείωσε ο κ. Καραθανάσης από την REMAX Morphi, γιατί δεν υπάρχουν σπίτια εκείνης της εποχής στην Κομοτηνή, όμως οι αλλαγές στο τεκμαρτό εισόδημα βοήθησαν κάπως, με κάποιες περιπτώσεις που είχαν σταματήσει λόγω του εισοδήματος, να καταφέρνουν να επανεκκινήσουν.

Τόνισε πάντως πως η όλη διαδικασία είναι πολύ πιο πιεστική από άλλα δάνεια, μιας και τα χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί, είναι πολύ στενά, όταν ήδη οι διαδικασίες που αφορούν τα δάνεια είναι ακόμα αρκετά χρονοβόρες στη χώρα μας.

Αποτέλεσμα είναι οι αγοραστές να πιέζονται ιδιαίτερα, ειδικά όταν τα διαθέσιμα σπίτια είναι πρακτικά ελάχιστα. Το ενδιαφέρον για το δάνειο υπάρχει ακόμα, όμως όποια σπίτια κάλυπταν τις προϋποθέσεις στο πλαίσιο του δανείου και της παλαιότητας έχουν ήδη φύγει.

«Κλειστή» οικιστικά η Κομοτηνή, αύξηση ενδιαφέροντος για Μαρώνεια

Γενικά όσο αφορά την αγορά των ακινήτων, η Κομοτηνή έχει πρόβλημα οικιστικά, με τα λίγα καινούρια σπίτια που υπάρχουν να έχουν δει τις τιμές να παίρνουν την ανιούσα, την ώρα που το ενδιαφέρον για κατοικίες ή οικόπεδα στους οικισμούς περιμετρικά της πόλης είναι ελάχιστο.

Πλέον πάντως η κινητικότητα για επενδυτικούς λόγους έχει αυξηθεί στην Μαρώνεια, όπου γίνονται πωλήσεις και προχωρούν κάποια project, που δεν είχαν ξεκινήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ στο Φανάρι και την Αρωγή υπάρχει στατικότητα.

Τέλος ο κ. Καραθανάσης έκανε αναφορά στο θέμα της επαγγελματικής στέγης, όπως αυτή επηρεάζεται από τις χρήσεις γης, μιας και είναι πολύ περιοριστικές για πολλές χρήσεις το εμπορικό κέντρο, αφού δεν υπάρχουν ακίνητα με πολλά τετραγωνικά όταν απαιτούνται, και εκτός αυτού δεν επιτρέπονται λόγω των χρήσεων γης. Και ενώ υπάρχει ενδιαφέρον ιδιαίτερα για γυμναστήρια και αθλητικές χρήσεις, δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι, και περιμένουν την ολοκλήρωση των τοπικών χωρικών, που φαίνεται πως θα μπορέσουν να δώσουν διέξοδο σε αυτό τον τομέα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.