Εκτακτη Γενικη Συνελευση σημερα της ΕΜΔΥΔΑΣ Θρακης

Αβεβαιότητα και ανασφάλεια επικρατεί στις τάξεις των μηχανικών που εργάζονται στο Δημόσιο όχι μόνο λόγω της κινητικότητας και διαθεσιμότητας αλλά και λόγω των έντονων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος ως απόρροια της εφαρμογής των μνημονιακών μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Σχολών θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 12.00 π.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής στο Πολυλειτουργικό Κέντρο.

Τα θέματα ημερήσιας διάταξης αφορούν στην απογραφή και την οικονομική τακτοποίηση μελών, στα προβλήματα από την εφαρμογή του Νέου Μισθολόγιου – Ασφαλιστικού, την εφαρμογή Καλλικράτη, τη Διαθεσιμότητα – κινητικότητα, καθώς και στη λήψη αποφάσεων για τις επικείμενες μορφές δράσεων.

Να σημειωθεί ότι η ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης έχει ήδη αναγγείλει ότι θα συμμετέχει στην 48ωρη από τη ΓΕΣΣΕ και την ΑΔΕΔΥ στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, ενώ σήμερα στη Γενική Συνέλευση θα συναποφασισθούν οι μελλοντικές κινητοποιήσεις.

Πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία

Σχολιάζοντας ο πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης κ. Αλέξανδρος Κηπουρός τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο και τα οποία πρόκειται να συζητηθούν στη σημερινή Γενική Συνέλευση ανέφερε ότι «πρόκειται για κλαδικές διεκδικήσεις που κατατέθηκαν στο συνέδριο που έγινε στην Αθήνα προ εξαμήνου, αλλά τώρα, αυτή την περίοδο πρέπει να τα ξαναθέσουμε στο τραπέζι και να συζητηθούν από τα μέλη μας γιατί πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία». Αναφερόμενος επιγραμματικά στα προβλήματα ο κ. Κηπουρός τόνισε ότι «επειδή εμείς ως μηχανικοί έχουμε κάποιες ιδιαιτερότητες, επιτελούμε εξειδικευμένο έργο, ζητάμε και θέλουμε την επαναφορά των αποδοχών μας στα επίπεδο προμνημονιακής περιόδου. Ζητάμε αναγνώριση του χρόνου προϋπηρεσίας μας από την απόκτηση άδειας ασκήσεως του επαγγέλματός μας πράγμα το οποίο δεν έχει γίνει. Ζητάμε την αύξηση των πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από το 1% στο 2% για τις δαπάνες εκτός έδρας μετακίνησης, εφόσον υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι πληρώνουν από την τσέπη τους για αυτές. Ένα επίσης θέμα που θα τεθεί στο τραπέζι αφορά στο επίδομα του 6 τοις χιλίοις που παίρναμε, και το οποίο, ενώ συνεχίζει να καταβάλλεται από τους συναδέλφους μηχανικούς, δεν καταλήγει πουθενά».

«Η βιωσιμότητα του ΤΣΜΕΔΕ δεν είναι πάνω από δέκα χρόνια»

Μία από τις διεκδικήσεις της ΕΜΔΥΔΑΣ είναι η αναπλήρωση της απώλειας των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ μετά το κούρεμα. «Ήμασταν το πιο υγιές ταμείο, μάλιστα το 2007 πανευρωπαϊκά ήμασταν το πλέον υγιές ταμείο και η αναλογιστική μελέτη που έγινε το 2011 έδινε βιωσιμότητα στο ταμείο 25 χρόνια. Σήμερα όπως έχουν γίνει τα πράγματα με την είσοδό μας και στο ΕΤΑ και στον ΕΟΠΥΥ και εξαιτίας του γεγονότος ότι νέοι συνάδελφοι δεν πληρώνουν τις εισφορές τους δεν βλέπω πάνω από δέκα χρόνια να υπάρχει βιωσιμότητα. Και αυτή είναι η εκτίμηση των περισσοτέρων».

«Ζητάμε την κατάργηση του 2469/79»

Οι μηχανικοί ζητούν την κατάργηση του νόμου 2469/79 που τους υποχρέωνε να καταθέτουν τα χρήματά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας παρά το γεγονός ότι το ΤΣΜΕΔΕ ήταν μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς κατά 43%, ενώ ζητούν να επανέλθει η η 35ετία στους μηχανικούς, «γιατί έτσι όπως έχει γίνει θα πρέπει να δουλεύουν τουλάχιστον σαράντα έτη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κηπουρός.

«Θα είμαστε και εμείς αύριο, μεθαύριο τροφή στον μινώταυρο»

Ο κ. Κηπουρός καταγγέλλει ότι βάσει της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας πολλοί είναι οι συνάδελφοί τους που θίγονται. Συγκεκριμένα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων φεύγουν πάνω από 150 μηχανικοί, από τον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων φεύγουν 150 συνάδελφοι, και 13 αρχιτέκτονες φεύγουν από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. «Συνάδελφοι φεύγουν από τη Διεύθυνση Τεχνικής Στέγασης του ΙΚΑ, φεύγουν από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Θα είμαστε και εμείς αύριο μεθαύριο τροφή στον μινώταυρο», αναφέρει ο κ. Κηπουρός.

«Ο νόμος 4093/13 έχει οδηγήσει αρκετούς συναδέλφους σε διαθεσιμότητα»

Προβλήματα όμως δημιουργεί και η αλλαγή του νόμου περί πειθαρχικής ποινικής ευθύνης των υπαλλήλων. «Ο νόμος 4093/13 περί αργίας και αυτοδίκαιης αργίας των υπαλλήλων, με τον οποίο προσπαθούν να ποινικοποιήσουν την εργασία των συναδέλφων έχει οδηγήσει αρκετούς συναδέλφους σε διαθεσιμότητα. Υπάρχουν υπόδικοι συνάδελφοι, δήθεν επίορκοι, που βγήκαν σε διαθεσιμότητα» τονίζει ο κ. Κηπουρός αναφέροντας συγκεκριμένα το παράδειγμα του προέδρου της ΕΜΔΥΔΑΣ στην Κεντρική Μακεδονία που τέθηκε σε αργία γιατί ως τοπογράφος ελεγκτής σε πράξη τακτοποίησης σε ένα οικόπεδο ιδιωτών, επειδή καθυστέρησε η διαδικασία από την αρχαιολογία θεωρήθηκε υπεύθυνος, «ενώ έκανε τη δουλειά του. Δηλαδή ενώ διενεργούσε ελέγχους και έπρεπε να κάνει αυτές τις πράξεις υποχρεωτικά στα νομικά πλαίσια αντιμετωπίστηκε ως εχθρός του ιδιώτη και όταν ο ιδιώτης τον κατήγγειλε για ολιγωρία της υπηρεσίας το σκεπτικό της εισαγγελέως ήταν ότι θα προσμετρηθούν ως χρόνια καθυστέρησης για την έκδοση της άδειας με αποτέλεσμα αυτός ο συνάδελφος αυτή τη στιγμή να βρίσκεται σε αργία. Είναι πράγματα που συμβαίνουν σε γειτονικές ΕΜΔΥΔΑΣ και μας ανησυχούν και βλέπουμε ότι υπάρχει ένα κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας των συναδέλφων».

 

«Το συνδικαλιστικό κίνημα να θυμηθεί την αλφαβήτα της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της συλλογικότητας»

Η ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης συμμετείχε και στις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ. «Εγώ συμμετέχω σε αυτού του είδους τις κινητοποιήσεις πολλά χρόνια αλλά θα πρέπει όλο το συνδικαλιστικό κίνημα να θυμηθεί την αλφαβήτα της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της συλλογικότητας και όλοι μας πρέπει να μη τα βλέπουμε στενά κλαδικά κάποια πράγματα αλλά συλλογικά δηλαδή ενωτικά. Όλες οι ομοσπονδίες και ο υπόλοιπος τεχνικός κόσμος πρέπει να αγωνισθούμε για να αποτρέψουμε αυτά τα οποία έρχονται, γιατί αργά ή γρήγορα όλοι οι εργαζόμενοι θα βρεθούν να κινούνται με ένα κίτρινο αστέρι στο πέτο. Αυτή είναι η διαπίστωση από την ΔΕΘ. Όπως ήταν κάποτε οι Εβραίοι έτσι ήμασταν και εμείς εκεί που διαδηλώναμε. Όλο το συνδικαλιστικό κίνημα έφθασε στο σημείο να θυμίζει θλιμμένους συγγενείς που συλλυπούνται τη χήρα και τα ορφανά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.