Εκπαιδευτικο προγραμμα για κτηνοτροφους στη Ροδοπη

Από το Εργαστήριο Διατροφής του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ

Η Ροδόπη είναι μία από τις δύο περιοχές της χώρας όπου θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Αιγοπρόβατα: Ολιστική προσέγγιση της εκτροφής με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα» του ΑΠΘ, δίνοντας την δυνατότητα σε 30 νέους που εργάζονται ή θέλουν να ασχοληθούν με την αιγοπροβατοτροφία στην περιοχή μας, να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου κ. Σάκης Κοσουτζής, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα προσπάθειας που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα, ώστε να υπάρξει αυτή η χρήσιμη ενημέρωση για όσους το επιθυμούν.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάζεται και υλοποιείται από το Εργαστήριο Διατροφής του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τη Βιομηχανία Ζωοτροφών ΕΛΒΙΖ ΑΕ και την εταιρεία Ευρωφάρμ ΑΕ, με την επιστημονική καθοδήγηση πλειάδας έμπειρων διδασκόντων, καθηγητών και επιστημόνων του κλάδου της φυτικής και ζωικής παραγωγής, επικεφαλής των οποίων είναι ο επίκουρος καθηγητής κ. Ηλίας Γιάννενας.

Το προτεινόμενο πρόγραμμα κατάρτισης για την αιγοπροβατοτροφία θα προετοιμάσει δύο ομάδες 30 νέων σε Λήμνο και Ροδόπη οι οποίοι θα εξελιχθούν σε οργανωμένους εκτροφείς – επιχειρηματίες. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι νέοι εκτροφείς θα αποτελέσουν τη «μαγιά» των καταρτισμένων κτηνοτρόφων στις νέες απαιτήσεις για περισσότερο φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση, βελτιώσεις στις σταβλικές εγκαταστάσεις και ορθολογική διατροφή και θα μπορούν να υποστηρίξουν την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί 100 ώρες, εκ των οποίων οι 50 ώρες είναι θεωρία και οι 50 ώρες είναι πρακτική άσκηση.

Σκοπός να αποτελέσει ένα καλό σημείο εκκίνησης

Ο βασικός στόχος του προγράμματος είναι να αποτελέσει ένα καλό σημείο εκκίνησης για τους νέους κτηνοτρόφους/παραγωγούς και να τους παρέχει υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητάς τους.

Οι συμμετέχοντες, πρέπει να είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κατάρτισης (τουλάχιστον 90% παρουσία), να ενδιαφέρονται για την αιγοπροβατοτροφία καθώς και να εργάζονται ή να είναι διαθέσιμοι να αρχίσουν άμεσα την απασχόλησή τους στην αιγοπροβατοτροφία.

Σε τι θα εκπαιδευτούν οι κτηνοτρόφοι

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει ενδεικτικά:

—Οργάνωση και ολοκληρωμένη διαχείριση των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων

—Παραγωγή ζωοτροφών με φιλοπεριβαλλοντικές μεθόδους

—Ορθολογική διατροφή μηρυκαστικών

—Βελτίωση του μικροκλίματος της διαβίωσης των αιγοπροβάτων

—Αξιοποίηση των αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας και βιολιπασμάτων

Η διάρκεια της δράσης είναι 6 μήνες, με μαθήματα 3 ή 4 ημέρες κάθε μήνα (κατά προσέγγιση).

Περισσότερες πληροφορίες 

Ηλίας Γιάννενας

Λέκτορας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Tηλ: 2310999937

Email: [email protected]

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.