Ειδικες προβλεψεις για ορεινες και νησιωτικες περιοχες θελει στο προγραμμα Νεων Αγροτων η ΠΑΜΘ

Απέστειλε στο ΥΠΑΑΤ προτάσεις αλλά και ερωτήματα για το πρόγραμμα

Τις προτάσεις της, μετά από διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, για την 3η πρόσκληση του Προγράμματος Νεών αγροτών, υπέβαλλε η Περιφέρεια ΑΜΘ στο αρμόδιο Υπουργείο.

Σε αυτή, την οποία υπογράφει ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας κ. Νίκος Κολάτσος, πέρα από τις προτάσεις για αλλαγές σε συγκεκριμένα σημεία του υπό διαβούλευση κειμένου, υπάρχουν ερωτήματα που προέκυψαν από τη συζήτηση με τους φορείς της ΑΜΘ, αλλά και διαπιστώσεις-συμπεράσματα, για το πρόγραμμα το οποίο θα μπορέσει να αποτελέσει έναυσμα για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα στην περιοχή μας, μιας και ο μέσος όρος ηλικίας παραμένει υψηλός.

Η διαβούλευση πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή των γεωπόνων της ΔΑΟΠ και των ΔΑΟΚ που ασχολούνται με το αντικείμενο (υπεύθυνοι εφαρμογής) καθώς και ιδιωτών γεωπόνων-μελετητών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας και εκπροσώπων των παραρτημάτων ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ και ΓΕΩΤΕΕ Θράκης.

Ερωτήματα για την κατανομή των πόρων

Όπως σημειώνεται στην πρόταση, κατά την τοπική διαβούλευση προέκυψαν αρκετά ερωτήματα και ως εκ τούτου υπάρχουν σημεία που είτε πρέπει να διευκρινιστούν πλήρως είτε να αναδιατυπωθούν.

Ενδεικτικά χρειάζονται διευκρινήσεις για τον υπολογισμό αλλά και τον έλεγχο του δεκαοχτάμηνου από την πρώτη εγκατάσταση, αν θα μπορούν να κάνουν δήλωση όσοι υπέβαλαν δήλωση καλλιέργειας το 2020, αλλά και πώς θα κρίνονται οι ημερομηνίες για τους δικαιούχους.

Επίσης η Περιφέρεια πιστεύει πως θα πρέπει να διευκρινιστούν τα βαθμολογικά κριτήρια για τους νέους αγρότες, ενώ κατέθεσε και τον προβληματισμό της αν οι υφιστάμενοι δείκτες είναι επαρκείς και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, για παράδειγμα να απαιτούνται 200 μελίσσια στην υφιστάμενη κατάσταση για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα νέων αγροτών.

Τέλος, ίσως και σημαντικότερο, ζητά ενημέρωση πόσα χρήματα θα κατανεμηθούν και με ποια κριτήρια στις Περιφέρειες της Χώρας, ένα ζήτημα για το οποίο υπήρξαν ενστάσεις και σε προηγούμενα προγράμματα νέων αγροτών.

Ειδική πρόβλεψη για την απόδοση σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Η Περιφέρεια στο πλαίσιο της διαβούλευσης προτείνει ερμηνευτικές διορθώσεις σε κάποια κομμάτια, όπως στην ηλικία, την ημερομηνία νέας εγκατάστασης, την πρόβλεψη για σύζυγο του νέου αγρότη που κάνει δηλώσεις καλλιέργειας, αλλά και την απαίτηση της εκπλήρωσης στρατιωτικής θητείας, που δεν θεωρεί πως θα πρέπει να είναι κριτήριο επιλεξιμότητας υποψηφίων.

Για τις ίδιες τις καλλιέργειες, η Περιφέρεια ζητά να υπάρξει ειδική μέριμνα για ορεινές και νησιωτικές περιοχές, που υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό και στην περιοχή μας.

Έτσι προτείνεται μείωση τυπικής απόδοσης στην υφιστάμενη κατάσταση αντί για 14.000 ευρώ που κρίνεται ιδιαίτερα υψηλή τιμή για υφιστάμενη κατάσταση ενός νέου γεωργού, στις  12.000 Ευρώ για την ηπειρωτική περιοχή και 8.000 Ευρώ για τις ορεινές περιοχές και τα νησιά (στην ΠΑΜΘ: Θάσος, Σαμοθράκη), όπου ο κλήρος είναι μικρός και κατακερματισμένος και υπάρχει αντικειμενική αδυναμία εξεύρεσης και αξιοποίησης καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Θεωρεί δε πως θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης επίσπορων καλλιεργειών υπό προϋποθέσεις.

Επίσης ειδική μνεία γίνεται στην πρόβλεψη της τυπικής απόδοσης στην μελλοντική κατάσταση, με την Περιφέρεια να ζητά να μην εκφράζεται αποκλειστικά ως απόλυτη τιμή π.χ. 18.000 ευρώ αλλά εναλλακτικά και  ως ποσοστιαία αύξηση επί της αρχικής τυπικής απόδοσης.

Προτεινόμενη διατύπωση είναι «Να έχουν κατά το έτος ολοκλήρωσης τυπική απόδοση της εκμετάλλευσής τους τουλάχιστον 16.000 ευρώ στις ηπειρωτικές περιοχές ή 10.000 ευρώ στις ΟΡΕΙΝΕΣ και ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ περιοχές και ταυτόχρονα να επιτυγχάνουν αύξηση τουλάχιστον κατά 10% της αρχικής Τ.Α.».  

Τέλος ζητά την απαλοιφή της υποχρέωσης Ένταξης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Οι διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα της διαβούλευσης

Από την διαβούλευση προέκυψε, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που κατέγραψε η Περιφέρεια, πως για το μέτρο των Νέων Γεωργών κρίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση η αύξηση του ελαχίστου χρόνου παραμονής που τέθηκε (δηλ. τρία έτη μετά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου), καθώς εκτιμάται ότι θα συμβάλλει θετικά στο να υποβληθούν αιτήσεις από λιγότερους αλλά περισσότερο συνειδητοποιημένους επαγγελματίες που επιθυμούν να εισέλθουν στο γεωργικό επάγγελμα.

Επίσης θεωρείται πως θα συνέβαλε θετικά να τεθεί δεσμευτικός όρος η εκπλήρωση υλοποίησης συγκεκριμένου ύψους επενδύσεων στο πλαίσιο του επιχειρηματικού σχεδίου κάθε υποψηφίου νέου γεωργού.

Προς τη σωστή κατεύθυνση είναι επίσης, η προσπάθεια του ΥΠΑΑΤ για να προκηρυχθούν οι προσκλήσεις των νέων γεωργών και σχεδίων βελτίωσης το 2021 ταυτόχρονα προκειμένου να οδηγήσει στη δημιουργία βιώσιμων εκμεταλλεύσεων.

Ωστόσο, εκφράζουν την άποψη πως προκειμένου να υπάρξει σωστός σχεδιασμός από την πλευρά των υποψηφίων και αποτελεσματικότερη υλοποίηση πρέπει να υιοθετηθούν οι προτεινόμενες διορθώσεις, να γίνουν γνωστά άμεσα τα κριτήρια βαθμολογίας τόσο για την σχεδιαζόμενη πρόσκληση των Νέων γεωργών όσο και για αυτή των Σχεδίων Βελτίωσης και να γίνει το συντομότερο δυνατόν διαβούλευση επί των κριτηρίων περιφερειακής κατανομής της Δημόσιας Δαπάνης που θα εκχωρηθεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.