Εγκριθηκε η χρηματοδοτηση του επενδυτικου σχεδιου της Sunlight

Επιχορήγηση 49,9 εκατ. για έρευνα και παραγωγή καινοτόμων μπαταριών λιθίου

Τη χρηματοδότηση της επένδυσης, ύψους 105,26 εκατ. ευρώ, της Sunlight, που περιλαμβάνει τη δημιουργία κέντρου έρευνας και ανάπτυξης (R&D Center), όπως και πιλοτικής γραμμής παραγωγής καινοτόμων μπαταριών λιθίου, ενέκρινε πρόσφατα το υπουργείο Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η επένδυση που αποτελεί μέρος του Σημαντικού Έργου Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (ΣΕΚΕΕ) «Ευρωπαϊκή Καινοτομία για τους Συσσωρευτές» (European Battery Innovation – EuBatIn), θα επιχορηγηθεί με 49,9 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό, που αντιστοιχεί στο συνολικό ενισχυόμενο κόστος του έργου, θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με το επενδυτικό σχέδιο της Sunlight να δύναται να ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Το υπολειπόμενο ποσό των 55,36 εκατ. ευρώ της επένδυσης θα προέλθει από ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

Η επένδυση της Sunlight αποτελείται από δύο πυλώνες. Το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης (R&D Center) στην Αθήνα που λειτουργεί συμπληρωματικά με την υφιστάμενη εγκατάσταση (R&D center) της εταιρείας στην Ξάνθη. Η στελέχωσή του έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, καθώς έχουν προσληφθεί περίπου 65 επιστήμονες (ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, χημικοί μηχανικοί κτλ.), οι οποίοι θα έχουν ως αντικείμενο την έρευνα και ανάπτυξη νέων στοιχείων συσσωρευτών λιθίου, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων θα είναι η ασφαλής λειτουργία και ανθεκτικότητα σε μεγάλο κύκλο φορτίσεων – εκφορτίσεων.

Συνολικά το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 105,26 εκατ., εκ των οποίων τα 55,36 εκατ. θα προέλθουν από ίδια κεφάλαια της εταιρείας

«Σήμερα, απασχολούμε ήδη περισσότερους από 65 επιστήμονες στο νέο ερευνητικό κέντρο που δημιουργήσαμε στην Αθήνα, το οποίο εστιάζει αποκλειστικά στις πρωτοποριακές τεχνολογίες λιθίου. Το νέο κέντρο λειτουργεί συμπληρωματικά με το αντίστοιχο ερευνητικό που ήδη λειτουργεί με επιτυχία στην κύρια βιομηχανική μας μονάδα, στην Ξάνθη. Φιλοδοξία μας είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω τη στελέχωσή του το επόμενο διάστημα, προσελκύοντας ταλαντούχους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό», σημειώνει στην «Κ» η επικεφαλής του τμήματος Εταιρικών Υποθέσεων και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Sunlight Κατερίνα Μουζουράκη.

Ο δεύτερος πυλώνας της επένδυσης αφορά τη δημιουργία της πρώτης στην Ευρώπη μονάδας δοκιμαστικής παραγωγής καινοτόμων βιομηχανικών στοιχείων λιθίου (First Industrial Deployment – FID) στο εργοστάσιο της Sunlight στην Ξάνθη. Σκοπός είναι η καταγραφή, διερεύνηση και επίλυση προβλημάτων που είναι πιθανό να υπάρξουν πριν από την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα. Τα στοιχεία συσσωρευτών λιθίου που θα αναπτυχθούν θα είναι κατάλληλα για εφαρμογές βαρέων βιομηχανικών οχημάτων, ηλεκτροκίνηση πλοίων και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο. Η επόμενη φάση του έργου, κατά το διάστημα 2024-2026, περιλαμβάνει τη δημιουργία νέας μονάδας (μαζικής) παραγωγής μπαταριών λιθίου στην Πτολεμαΐδα, που θα αποτελεί το πρώτο Gigafactory της εταιρείας.

Ευρύτερα, η συνεισφορά του EUBatIn, όπου περιλαμβάνεται το ερευνητικό έργο της Sunlight, σχετίζεται με το γεγονός ότι καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των συσσωρευτών, δηλαδή από την εξόρυξη των πρώτων υλών, τον σχεδιασμό και την κατασκευή στοιχείων και συστοιχιών έως την ανακύκλωση και τη διάθεσή τους με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα. Αναμένεται ακόμη να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός ολόκληρου συνόλου τεχνολογικών επιτευγμάτων, που περιλαμβάνουν διαφορετικούς χημικούς τύπους στοιχείων μπαταριών και καινοτόμες διεργασίες παραγωγής, καθώς και άλλες καινοτομίες στην αλυσίδα αξίας, πέραν όσων θα επιτευχθούν χάρη στο πρώτο Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος για τους συσσωρευτές, όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση για την έγκριση χρηματοδότησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.