«Εγκλωβισμενες» οι πληρωμες απο κοινοτικα προγραμματα σε μικρομεσαιες επιχειρησεις της ΠΑΜ-Θ

Διάβημα των επιμελητηρίων, για να προληφθούν οι καταστροφικές συνέπειες

Στα τέλη του περασμένου Απριλίου εκτελέστηκαν για τελευταία φορά πληρωμές από κοινοτικά προγράμματα, που προορίζονταν για τις ενταγμένες σε αυτά μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Έχουν συμπληρωθεί λοιπόν τρεις ολόκληροι μήνες, κατά τους οποίους, διακοπείσας της ροής των προβλεπόμενων χρηματοδοτήσεων προς τον ενδιάμεσο φορέα υλοποίησης των προγραμμάτων, που είναι ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Μ.-Θ., «πάγωσαν» και οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις, που βρήκαν το θάρρος κατά την προηγούμενη δύσκολη περίοδο να προχωρήσουν σε επενδύσεις.
 
Υπό τον ορατό κίνδυνο να «τιναχτούν στον αέρα», επιχειρηματικά σχέδια και επενδύσεις, να καταστεί ανενεργός ο ενδιάμεσος φορέας ΔΕΣΜ-ΟΣ, αλλά και να απαξιωθούν τα κοινοτικά προγράμματα στα μάτια των ντόπιων επιχειρηματιών, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Περιφέρειάς μας, μετά από συνάντηση που είχαν στην Κομοτηνή πριν από λίγες ημέρες, συνέταξαν επιστολή-έκκληση προς τα αρμόδια υπουργεία, με αίτημα να «απεγκλωβιστούν» άμεσα οι επίμαχες πληρωμές. Η πρωτοβουλία ελήφθη σε συνεννόηση με την περιφερειακή αρχή, που ανέλαβε να διαβιβάσει την επιστολή και να πιέσει για την επίλυση των προβλημάτων. 

Προβλήματα στη λειτουργία του ενδιάμεσου φορέα ΔΕΣΜ-ΟΣ

Όπως υπογράμμισε, μιλώντας στον «ΠτΘ», ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, κ. Νίκος Αγγελίδης, τα χρήματα που αντιστοιχούν στις πληρωμές των επιχειρήσεων μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων είναι μεν εξασφαλισμένα, αλλά σταμάτησαν να εκταμιεύονται λόγω του ασταθούς πολιτικού περιβάλλοντος των τελευταίων μηνών. Αυτή η καθυστέρηση προκαλεί προβλήματα και κινδύνους σε τρεις άξονες, όπως εξήγησε ο κ. Αγγελίδης. Ο ένας αφορά στη λειτουργία του ίδιου του ενδιάμεσου φορέα ΔΕΣΜ-ΟΣ, καθότι τα λειτουργικά του έξοδα καλύπτονται από ποσοστό των εκτελούμενων κοινοτικών προγραμμάτων. 

«Υπάρχει περίπτωση να έχουμε καταστροφή επιχειρήσεων χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο»

Μείζονος σημασίας είναι βέβαια η καθυστέρηση των πληρωμών προς τις ίδιες τις επιχειρήσεις, που προέβησαν σε επενδύσεις μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων και υπολόγιζαν σε μία οικονομική ανάσα, στις πολύ δύσκολες συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί στην τοπική αγορά. «Υπάρχουν ολοκληρωμένες επενδύσεις, που περιμένουν την αποπληρωμή, η οποία λόγω της όλης κατάστασης δεν γίνεται», παρατήρησε ο κ. Αγγελίδης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να καταστραφούν επιχειρήσεις εξ αυτού του λόγου. «Αυτό τονίστηκε στη σύσκεψη», τόνισε, «ότι υπάρχει περίπτωση να έχουμε καταστροφή επιχειρήσεων χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο». 

«Να διατηρηθεί η αξιοπιστία των προγραμμάτων, ώστε οι επιχειρηματίες να εντάσσονται και να απορροφούνται τα διαθέσιμα κονδύλια»

Να σημειωθεί, τέλος, ότι για να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες επενδύσεων, που προσφέρουν τα επίμαχα κοινοτικά προγράμματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει μεγάλη  προσπάθεια από τους φορείς για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του επιχειρηματικού κοινού. Μετά από τη συγκεκριμένη εμπλοκή, ανακύπτει ορατός ο κίνδυνος να θιγεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία των συγκεκριμένων προγραμμάτων, που θα οδηγήσει σε περιορισμένη αξιοποίησή τους τα επόμενα χρόνια. «Το πιο σημαντικό ακόμα και από τις ίδιες τις πληρωμές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελίδης, «είναι να διατηρηθεί η αξιοπιστία, ώστε οι επιχειρηματίες να εντάσσονται στα προγράμματα αυτά και το επόμενο χρονικό διάστημα». «Αν αυτή τη στιγμή δοθεί κακό δείγμα γραφής», επισήμανε, «καταλαβαίνετε ότι αύριο-μεθαύριο θα αναρωτιόμαστε γιατί δεν μπορούν να απορροφηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια των προγραμμάτων». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.