Εφορια – πληρωμες: Οι οικονομικες υποχρεωσεις πολιτων και επιχειρησεων εως το τελος του 2021

Απόστολος Ταρνανάς, Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών ν.Ροδόπης

«Πολίτες και επιχειρήσεις καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας»

Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν εκατομμύρια φορολογούμενοι έως το τέλος της προσεχούς Παρασκευής που θα σημάνει και το τέλος του 2021, με τα επίσημα στοιχεία να δείχνουν φορολογικές υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τα 2,2 δις. ευρώ.

Και ενώ το κυβερνητικό επιτελείο βλέπει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να παίρνουν και πάλι την ανιούσα λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, που ενισχύεται ακόμα περισσότερο από την πανδημία, πολίτες αλλά και επιχειρήσεις καλούνται έως και αύριο να εξοφλήσουν  φόρο εισοδήματος, φόρο για την ακίνητη περιουσία τους, αλλά και τις δόσεις των ρυθμίσεων στις οποίες έχουν ενταχθεί.

Και όλα αυτά απουσία υποχρεώσεων για τις οποίες δόθηκε παράταση όπως τα τέλη κυκλοφορίας η υποχρέωση αποπληρωμής των οποίων «μεταφέρθηκε» κατά δύο μήνες, έως και τις 28 Φεβρουαρίου του 2022, προσφέροντας μια μικρή «ανάσα» σε όσους αδυνατούσαν να τα καλύψουν. 

«Χαρτογραφώντας» τις υποχρεώσεις των τελευταίων ημερών του 2021 ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών ν. Ροδόπης κ. Απόστολος Ταρνανάς αναφέρθηκε στις σημαντικότερες εξ’ αυτών, πέραν όπως τόνισε των «παραδοσιακών» υποχρεώσεων, φορολογικών και ασφαλιστικών, που «τρέχουν» κάθε τέλος του μήνα για τους επαγγελματίες. 

Σύμφωνα με τον ίδιο έως και την Παρασκευή θα πρέπει να καλυφθούν οι εξής υποχρεώσεις:

  • Δόση φόρου εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 670 εκατ. ευρώ. Oι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν την έκτη, από τις συνολικά οκτώ, δόση του φόρου εισοδήματος ύψους περίπου 270 εκατ. ευρώ, ενώ από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν 400 εκατ. ευρώ.
  • Δόση ENΦIA. Σχεδόν7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων και 65.000 επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν την τέταρτη δόση του φόρου ακινήτων που υπολογίζεται γύρω στα 430 εκατ. ευρώ
  • Διάφορες χρηματικές δωρεές για την κάλυψη διαφόρων τεκμηρίων, εκτός από τις μεταβιβάσεις ακινήτων που πήραν παράταση έως και τις 31 Ιανουαρίου του 2022. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών ν. Ροδόπης τάχθηκε  υπέρ της επιπλέον παράτασης κατά έναν μήνα, υπογραμμίζοντας τον μεγάλο γραφειοκρατικό «γολγοθά» που καλούνται οι πολίτες, αλλά και οι λογιστές, φοροτεχνικοί και συμβολαιογράφοι να ανέβουν. 
  • Αναδρομικά: Μισθωτοί ή συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν χειρόγραφες φορολογικές δηλώσεις έως το τέλος του έτους για αναδρομικά μισθών ή συντάξεων. 
  • Δόσεις της επανένταξης ρυθμίσεων των 100 ή 120 δόσεων. Αφορά εκείνους που επανεντάχθηκαν στις παλαιές ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων από 1η Mαρτίου 2020 έως και 31 Iουλίου 2021, μέσω αίτησης στο mybusinessSupport.  

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών ν.Ροδόπης αναφέρθηκε στην δυσκολία πολλών πολιτών αλλά και επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στο σύνολο των υποχρεώσεων επισημαίνοντας πως η πανδημία του κορωνοϊού, σε συνέχει και της 10ετούς οικονομικής κρίσης, δημιουργεί επιπλέον προβλήματα σε μία ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. «Δυστυχώς και το μέλλον δεν φαίνεται τόσο ευοίωνο» ανέφερε ο ίδιος τονίζοντας πως «υπάρχει μια δυσπραγία που δεδομένης της κατάστασης, της έξαρσης του κορωνοϊού με την καινούργια μετάλλαξή του, τα μέτρα που θα αρχίσουν να ισχύουν θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση». 

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που η πανδημία δημιούργησε στον κλάδο των λογιστών τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν σηκώσαμε κεφάλι». «Επωμιστήκαμε πάρα πολλά, τα φέραμε εις πέρας και συνεχίζουμε να είμαστε πάντα κοντά στον επαγγελματία και τους πολίτες» ανέφερε.

Θέλοντας να στείλει το δικό του μήνυμα για τη νέα χρονιά ο ίδιος επέμεινε στην αισιοδοξία. «Μπορεί το μέλλον να φαίνεται λίγο ζοφερό, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και τα πράγματα ελπίζω να πάνε καλύτερα. Πρέπει να πιστέψουμε ότι θα πάνε καλύτερα. Άλλωστε για τον επαγγελματία, όχι μόνο τώρα, η ελπίδα πάντοτε πεθαίνει τελευταία» ανέφερε ευχόμενος «Καλή Χρονιά» σε όλον τον κόσμο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.