Εφαρμοζεται και φετος το προγραμμα «Διακοπες και Εθελοντισμος» της Γενικης Γραμματειας Νεας Γενιας

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε. προσφέρουν για μία ακόμη χρονιά τη δυνατότητα σε νέους και νέες έως 28 ετών, να συνδυάσουν διακοπές σε τουριστικές περιοχές της χώρας με εθελοντική εργασία στα κατά τόπους ταχυδρομεία.

Τη δυνατότητα αυτή παρέχει το πρόγραμμα «Διακοπές και Εθελοντισμός», η προκήρυξη του οποίου αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και που υλοποιείται τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν νέοι Έλληνες πολίτες ή υπήκοοι κράτους μέλους της Ε.Ε., ηλικίας 18-28 ετών (να έχουν γεννηθεί από 08.06.1983 έως 08.06.1993), κάτοχοι απολυτηρίου λυκείου ή ισόβαθμου εκπαιδευτικού ιδρύματος της αλλοδαπής και γνώστες μίας τουλάχιστον γλώσσας της Ε.Ε. εκτός της ελληνικής.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι:
• Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας
• Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο απολυτηρίου λυκείου
• Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο πιστοποιητικού ξένης γλώσσας:
• Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας του υπουργείου Παιδείας επιπέδου Β2 ή First Certificate in English του πανεπιστημίου Cambridge ή άλλος ισότιμος τίτλος
• Delf 1 ή Delf 2 ή άλλος ισότιμος τίτλος
• Zertificat Deutsch (Z.D.F.B.) ή άλλος ισότιμος τίτλος
• Για τις υπόλοιπες γλώσσες τίτλος αντίστοιχου επιπέδου
• Πιστοποιητικό ελληνομάθειας (για τους υπηκόους χωρών της Ε.Ε.)
• Βεβαίωση ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ.
• Βεβαίωση σπουδών (για φοιτητές και σπουδαστές)

Οι αιτήσεις θα κατατίθενται μόνο στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς το χρονικό διάστημα από Τετάρτη 08 Ιουνίου έως και Τετάρτη 15 Ιουνίου, ηλεκτρονικά μέσω του portal της Γ.Γ.Ν.Γ. στο online.neagenia.gr/portal. Αιτήσεις εκτός των παραπάνω ημερομηνιών δεν θα γίνονται δεκτές. Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση που θα διενεργηθεί στις 12.00 π.μ. της Παρασκευής 17 Ιουνίου στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, Αχαρνών 417, κατά την οποία θα κληρωθεί η σειρά προτεραιότητας. Με βάση τη σειρά αυτή είτε θα καταλαμβάνει μία θέση ο εθελοντής είτε θα μένει ως αναπληρωματικός με βάση την μία προτίμηση που θα έχει συμπληρώσει στην αίτηση του. Οι εθελοντές που θα καταλάβουν θέση κατά την κλήρωση, υποχρεούνται εντός τριών ημερών να καταθέσουν στη Γ.Γ.Ν.Γ. τα παραπάνω δικαιολογητικά είτε με ίδια παρουσία (Τμήμα Αναπτυξιακών Δραστηριοτήτων Νεολαίας, Αχαρνών 417, γραφείο 135), είτε στα fax 210 2599435, 210 2599405 ή με τις Ταχυμεταφορές ΕλΤα Α.Ε. Η μη έγκαιρη κατάθεση των δικαιολογητικών συνεπάγεται αυτόματα την αντικατάστασή τους με τον πρώτο αναπληρωματικό.
Περισσότερες πληροφορίες στο Τμήμα Αναπτυξιακών Δραστηριοτήτων της Γ.Γ.Ν.Γ. (τηλ. 210 2599431,432,433,434) ή στο www.neagenia.gr.

Σημαντικές λεπτομέρειες του προγράμματος

Σύμφωνα με το εν λόγω πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, θα απασχοληθούν συνολικά σαράντα νέοι εθελοντές σε δύο περιόδους: είκοσι άτομα από 1η ως 29η Ιουλίου και είκοσι άτομα από 1η ως 31η Αυγούστου.

Οι δραστηριότητες προσφοράς έργου από τους εθελοντές αφορούν σε:
• Διαλογή ταχυδρομικών αντικειμένων (όχι διαχείριση)
• Ταξινόμηση – καταχώρηση ταχυδρομικών αντικειμένων
• Υποστήριξη θυρίδων συναλλαγής (όχι διαχείριση)
• Σύνθεση – αποσφράγιση ταχυδρομικών αποστολών
• Γραμματειακή υποστήριξη – εξυπηρέτηση και ενημέρωση πελατών.

Η παρουσία εθελοντών στους χώρους εργασίας των ΕλΤα στοχεύει στην ανάδειξη του ρόλου των νέων στην προσφορά κοινωφελών υπηρεσιών, καθώς και στην ενίσχυση της συμμετοχής τους σε συλλογικές δραστηριότητες. Επίσης, στην αναβάθμιση και βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών με εμπλουτισμό του ανθρώπινου δυναμικού και ειδικότερα σε περιοχές και χρονικές περιόδους αυξημένων απαιτήσεων. Για τον λόγο αυτό οι δραστηριότητες του εθελοντή πρέπει να είναι ουσιαστικές, έτσι ώστε ο ίδιος να έχει την ικανοποίηση της προσφοράς, συντείνοντας ταυτόχρονα στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της υπηρεσίας, στο έργο της οποίας επέλεξε να συνεισφέρει.
Τα δικαιώματα κάθε εθελοντή περιλαμβάνουν: Ίση μεταχείριση με τους λοιπούς εργαζόμενους, επιλογή αντικειμένου εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες του, εκπαίδευση στον χώρο εργασίας για το έργο που πρόκειται να αναλάβει, παροχή βοήθειας και καθοδήγησης κατά την διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών και παροχή χώρου και συνθηκών αντίστοιχων με των εργαζομένων.

Οι δε υποχρεώσεις των εθελοντών συνίστανται στην αποδοχή του εσωτερικού πλαισίου λειτουργίας της εταιρείας, στην εκπαίδευση και μάθηση όσων αφορούν στο έργο που εκτελούν, στην αποδοχή της επιτήρησης από στελέχη των ΕλΤα, στη συνεργασία με το προσωπικό της εταιρίας και στη διάθεση προσφοράς.

«Δεν αποφασίζουν τα ΕλΤα αλλά η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς»

Αναζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες απευθυνόμενοι στη Γ.Γ.Ν.Γ., πλην όμως δεν κατέστη δυνατό να βρούμε κανένα αρμόδιο. Κι αυτό γιατί για δεύτερη συνεχή μέρα χθες, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ο «ΠτΘ» αναφέρθηκε πρόσφατα στο μεγάλο πρόβλημα που ενέσκηψε και σ’ αυτό τον χώρο) έκαναν κατάληψη της γραμματείας με αποτέλεσμα η υπηρεσία να μην λειτουργεί.

Αναζητώντας κάποιον να μας ενημερώσει και κινούμενοι μέσω του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, επιβεβαιώσαμε τα παραπάνω και επιπροσθέτως μάθαμε ότι όλες οι ανωτέρω εργασίες θα καλύπτουν έξι ώρες πλήρους απασχόλησης την ημέρα, για πέντε ημέρες την εβδομάδα. «Σε περίπτωση απασχόλησης το Σάββατο ή την Κυριακή, θα χορηγείται αντίστοιχος αριθμός ημερών ανάπαυσης στη διάρκεια των εργάσιμων ημερών» μας είπαν, διευκρινίζοντας ότι «κάθε εθελοντής με την ανάληψη των καθηκόντων του υποχρεούται να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 η οποία θα κρατείται στο κατάστημα των ΕλΤα ως στοιχείο του ατομικού του φακέλου. Όσο για την αμοιβή των απασχολούμενων, τα ΕλΤα αναλαμβάνουν την κάλυψη των βασικών δαπανών διαβίωσής τους (μετάβαση, επιστροφή, διαμονή και διατροφή) μέχρι του ποσού των 37 ευρώ την ημέρα». Κάτι μάλλον δελεαστικό στους δύσκολους καιρούς μας…

Τέλος, συνομιλώντας τόσο με τον προϊστάμενο των ΕλΤα Ξάνθης Νικόλαο Μαλάκη, όσο και με την Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης της υπηρεσίας, μας κοινοποιήθηκε ότι «όσα αφορούν στη διαδικασία δεν εξαρτώνται από τα ΕλΤα, αφού όλα ρυθμίζονται από τη Γ.Γ.Ν.Γ. Εκεί κατατίθενται απευθείας οι αιτήσεις και από εκεί βγαίνουν τα αποτελέσματα, ενώ κατ’ ουσία δεν εμπλέκονται τα ΕλΤα». Οι συνομιλητές μας διευκρίνισαν ότι «τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ζητούν τα άτομα που χρειάζονται μέσω της κεντρικής υπηρεσίας και από κει και πέρα είναι θέμα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς». Και κατέληξαν λέγοντας ότι «εμείς κάνουμε μια εισήγηση για τις αιτούμενες θέσεις αλλά δεν είναι η τελική, αφού μπορεί να χρειαζόμαστε πέντε άτομα και να μας στείλουν ένα…».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.